Loading Events

« Vsi dogodki

GLASBA Z BALKONOV

15. 3. 2020, 18.00

V negotovih dneh, ko se zadržujemo doma in z zaskrbljenostjo spremljamo novice o širjenju novega koronavirusa, se je po vsej Italiji začela oglašati glasba z balkonov, pridružujejo pa se ji še druge države. Tudi slovenski glasbeniki pozivajo k skupnemu petju in igranju na inštrumente, ki nas bo povezalo na poseben način. Zato vsako nedeljo ob 18. uri stopimo na balkon ali ob okno, zapojmo in zaigrajmo vsak s svojega doma, sosedje v bloku, v sosednjih hišah, ulicah, vaseh in mestih ter se tako pridružimo glasbenemu sporočilu. Glasba združuje, človeka navda s pozitivni čustvi in upanjem, zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske s spontano pesmijo.

 

Širjenje novega koronavirusa nas je nenadoma oropalo družbenih in socialnih stikov, kakršnih smo vajeni vsakodnevno. Strokovnjaki in oblasti priporočajo samoosamitev, kolikor je le mogoče, zadržujemo se doma, stikov med ljudmi je vse manj. V Italiji so ljudje spontano odgovorili na osamitev in osamljenost v svojih domovih. Po družbenih omrežjih krožijo posnetki blokovskih naselij, kjer ljudje na balkonih skupaj pojejo in muzicirajo. Ideja se je že razširila čez meje Italije, po družbenih omrežjih se povezujejo tudi slovenski glasbeniki in ljubiteljski ustvarjalci s podobnim pozivom, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pa se tem pobudam pridružuje.

Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi ‘na daljavo’ – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek socialnih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči. V času samooosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, ima takšna samoorganizirana akcija pozitiven učinek na celotno populacijo. Petje ali drugačno glasbeno ustvarjanje, kot smo v preteklosti z različnimi objavami in dogodki že večkrat poudarili, namreč ni le umetniška dejavnost, temveč ima lahko tudi socialne, fizične in terapevtske učinke, kar potrjujejo številne raziskave in primeri dobrih praks na zdravstvenem in socialnem področju po vsem svetu. Da glasba neposredno vpliva na povečanje količine protiteles in zmanjšuje stres, s tem pa izboljša počutje in krepi imunski sistem, utemeljujejo številne tuje in domače znanstvene publikacije. Zato je v času ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa dobrodošla, celo nepogrešljiva.

Glasba nas združuje, navdihuje, navdaja s pozitivni čustvi in prinaša zdravje ter upanje. Zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske tudi s spontano pesmijo kadarkoli, glasba z balkonov ali oken, ki se je lahko v prihodnje še bolj množično nadejamo vsako nedeljo, pa nas bo povezala tudi kot skupnost. Prav vsi smo namreč vabljeni, da se pridružimo – če ne pojemo ali igramo, pa zraven zaplešimo ali preprosto samo prisluhnimo.

Zamuzicirajmo skupaj, vendar to počnimo varno. Pri tem se ne družimo s sosedi, pojmo in igrajmo vsak na svojem balkonu ali dvorišču in ne pozabimo na varnostno razdaljo med nami.

 

Dogodkom lahko sledite tudi na Facebooku s ključnimi besedami #anticoronablues #glasbazbalkonov #zglasboproticoroni. Vabimo vas, da v Facebook skupini Zborovska glasba JSKD ali na svojih FB-profilih z navedenimi ključnimi besedami sproti objavljate vse napovedi, kje se bo glasba z balkonov zgodila, ali pa delite svoje posnetke in fotografije, da bodo mediji o tem pripravili tudi kakšen prispevek kot spodbudno in pozitivno sporočilo za širšo javnost. 

 

 

 

Podrobnosti

Datum:
15. 3. 2020
Čas:
18:00–18.00
Kategorije:
, ,

Organizator

JSKD
E-pošta:
Spletna stran:
http://www.jskd.si/