Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Iz trebuha anakonde

14. 5. 2022, 18.0019.00, Ljubljana 

Avtor glasbe: Bojan Glavina
Avtor besedila: Tomaž Vrabič
Režija: Eva Hribernik
Koreografija: Jana Kovač Valdes in plesalke
Scenografija: Jaro Ješe
Kostumografija: Anjana Pavlič
Asistentka režije: Jasmina Ferencek
Asistentka zborovodkinje: Maša Prah
Oblikovanje svetlobe: Samir Botonjić in Rok Rejc
Oblikovanje zvoka: Jasmina Bernjak
Odrska postavitev: scenska ekipa CD

Tinka Tonka: Klara Kastelec
Ara: Zarja Anželj
Medved očalar: Iza Peternel Žele
Lama: Eva Ipavec
Arin mož / Tukan / Veter: Jaša Gončin
Sinji kit: Iza Alič
Anakonda: Klara Ingrid Gantar
Viskača: Vesna Müller
Piraja učiteljica / Kondor: Karolina Neva Škulj
Žaba podrevnica: Leonard Lopatič
Piraje / Tukani / Kupci / Kondorji / Valovi: plesalke Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana: Zoja Florjanc Lukan, Varja Gorogranc Vrhkar, Gaja Petkovič, Petja Zoja Žabjek, Pika Črnič, Taša Kosi, Elvira Tomac, Amber Lina Tozon

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Metoda Kink, klavir
Zborovodkinja: Tadeja Kreča

Koproducenti: Glasbena matica Ljubljana, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Cankarjev dom
Producentki: Veronika Brvar in Barbara Rogelj

Premiera: 11. 2. 2022 ob 18.00, Cankarjev dom, Štihova dvorana
Ponovitve: 12.–14. maj 2022

Mlada raziskovalka Tinka Tonka, ki smo jo prvič srečali v objemu afriškega sonca, se tokrat poda na raziskovanje živalskih posebnežev Južne Amerike. Na pustolovščini po novi celini zalomasti v tropski pragozd, prehodi argentinsko pampo in se povzpne na visoke Ande. V junaškem potopisu popisuje nepozabna srečanja z medvedom očalarjem, pirajami, aro, anakondo, tukani, viskačo, lamo, kondorjem, žabo podrevnico in sinjim kitom. Nekatere od teh živali sreča samo tu, v Južni Ameriki, zato ji srce divje razbija od navdušenja. Presenetita jo le sopara pragozda in redek gorski zrak Andov, a v pisanem živalskem svetu ji za te nevšečnosti ni dosti mar. Kako le, ko pa je toliko nepredvidljivih zapletov, prigod in nezgod, iz katerih je treba rešiti celo kožo in pri tem še komu priskočiti na pomoč.

Pesmi za otroški pevski zbor in klavir, ki so sestavni del glasbene igre Iz trebuha anakonde, je po naročilu Glasbene matice Ljubljana uglasbil skladatelj Bojan Glavina in bodo tokrat izvedene prvič. Poudarjajo znanje in izkušnje skladatelja tako v obravnavi pevskih glasov kot inštrumentalni spremljavi. Pianist spretno izkorišča zmožnosti glasbila, ne samo kot inštrumentalne spremljave, ampak tudi kot posebnega protagonista pri slikanju okolice, značajev in razpoloženja. Pedagoško je pozoren na ustvarjanje napetosti in zmožnosti zbranosti najmlajših poslušalcev, hkrati pa mladim interpretom zagotavlja obilo užitka ob izživljanju svoje nadarjenosti. Glasbeno podobo podčrtujejo še ritmični in zvočni učinki, ki izrisujejo pravljično podobo izbranih živali.

Pesnik, pisatelj, ilustrator, fotograf in naravovarstvenik Tomaž Vrabič je predan literarnemu ustvarjanju za najmlajše, poznan je kot avtor otroških pravljic, zgodb, slikanic in glasbenih iger, kot so Čarovnica Kira, Poredni volk, Nasukani strah, Artis v svinjaku, Kolodvor letnih časov idr. Njegova pustolovska žilica in poklicna radovednost arhitekta sta ga vodili po širnem svetu. V oddaljenih krajih je našel navdih za knjigo Pozdravi iz divjine, ki je literarna predloga dveh glasbenih iger Afriški živalski raj in Iz trebuha anakonde. Več njegovih pesmi so uglasbili sodobni slovenski skladatelji. Najlepše izmed pisateljevih pravljic pa so bile izdane na glasbeni zgoščenki.

Več o predstavi: https://www.glasbenamatica.si/koncerti/iz-trebuha-anakonde/

Podrobnosti

Datum:
14. 5. 2022
Čas:
18:00–19.00
Kategorija:
Spletna stran:
https://www.glasbenamatica.si/koncerti/iz-trebuha-anakonde/

Organizator

Glasbena matica Ljubljana
Telefon:
+386 (1) 421 05 93
E-pošta:
Spletna stran:
www.glasbenamatica.si

Prizorišče

Cankarjev dom
Prešernova cesta 10, Ljubljana, Slovenia
+ Google zemljevid