Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Pój!

29. 11. 2019 | 19:30

| 11€ - 15€

Koncert ob izidu zgoščenke skladateljice Katarine Pustinek Rakar

Zbor Slovenske filharmonije
Sebastjan Vrhovnik, dirigent

 

Katarina Pustinek Rakar:
1. DAS RUFEN DER SEELEN, 2017 (Alma M. Karlin)

2. LIBERTAS ANIMI CIBUS, 2016 (Carmina proverbialia, 207)

3. TWO SONGS OF SPRING, 2018, prva izvedba (Christina G. Rossetti)
• ANOTHER SPRING
• THE FIRST SPRING DAY

4. REMEMBER, 2018, prva izvedba (Christina G. Rossetti)

5. KRIK, 2016 (Ciril Zlobec)

6. PISAL BI TI LEPE PESMI, 2016 (Marko Pavček)

7. LJUBEZNI VONJ, 2004 (Lili Novy)

8. TAM NEKJE, 2016 (Olga Weissbacher)

9. POSMRTNA IDILA, 2017 (Rudolf Maister – Vojanov)

10. VISOKA JE GORA, 2018 (ljudska iz Podkorena)

11. SNOČKAJ SEM NO POŠTO ZVEDEV, 2013, rev. 2018 (ljudska iz Podveža pri Lučah)
tenor solo: Robert KOŽAR, bariton solo: Rok RAKAR

12. KAK ŽALOSNO, 2013 (prekmurska ljudska iz Kroga)

13. KNEZ MARKO, 2012 (po zapisih ljudskih besedil in melodij iz Koroške in Gorenjske)
tenor solo: Gašper BANOVEC

14. TI-DI-DI DRAJSA, 2012 (po ljudskih motivih)

 

»Glas je naš prvinski glasbeni izraz, najgloblje se dotika duše. Lastne, naših bližnjih in vseh. … človeški glas je tisti, ki narekuje njen kompozicijski stavek. To ne velja le za prevladujoči vokalni del njenega opusa, temveč enako za njegovo tehtno petino inštrumentalnih del. Tonalna perspektiva v skladateljičini glasbi morda zato ni popolnoma zabrisana tudi v primeru, ko se v glasbeni gramatiki in slogovno želi oddaljiti tonalnemu žarišču.

Skladateljičina glasba dokazuje, da zavestno izbrana (samo)omejitev ne omejuje ne domišljije ne ustvarjalnih poti snovanja ne pristnosti osebnega izraza. Zrnca izvirnosti so ji znotraj takega snovanja podarjena sama po sebi, saj jih ne išče za vsako ceno. Izvirnost je že po notranjem bistvu iskrica, darovana tistim, ki jih ni strah dolgih ustvarjalnih iskanj, ne lahkega, marveč preprostega napeva, za katerega je zato potrebna najdaljša vaja. …« (Ivan Florjanc)

 

Katarina Pustinek Rakar (1979) je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani enega za drugim vpisala tri glavne predmete: teoretsko smer, oboo in solopetje. Leta 2003 je na Akademiji za glasbo diplomirala iz kompozicije in glasbene teorije ter v letu 2016 pridobila še naziv magistrica znanosti. Aktivno je sodelovala z najboljšimi slovenskimi zbori, bila članica Slovenskega komornega zbora (zdaj Zbora Slovenske filharmonije) ter vrsto let vodila Mešani pevski zbor Andraž nad Polzelo. Izobraževala se je na seminarjih doma in v tujini iz solopetja, zborovskega petja, zborovodstva, solfeggia in kompozicije. Njen skladateljski opus obsega prek 100 del, od katerih je velika večina napisanih za najrazličnejše vokalne sestave ali glas solo. Piše tudi glasbo za solistične inštrumente, komorne skupine ter obsežnejša dela za pihalni in simfonični orkester. V letu 2017 je ženski zbor Carmen manet z izvedbo njene skladbe Adrca prejel prvo nagrado na prvi zborovski evroviziji (Eurovision Choir of the Year) v Rigi, Latvija. Decembra istega leta je bila izvedena noviteta na besedilo Alme M. Karlin Das Rufen der Seelen v izvedbi Švedskega radijskega zbora v Stokholmu. Omenjena skladba je bila izbrana na natečaju British Academy of Songwriters Composers & Authors in jo je septembra 2018 izvedel BBC zbor v cerkvi St Paul’s Knightsbridge v Londonu. Septembra istega leta je bila na spominski slovesnosti v nekdanjem ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrück v Nemčiji prva izvedba dela Meni se zdi, da prihaja pomlad, cikel pesmi za ženski kvartet, citre in harmoniko (izvajalke: Vokalna skupina Gallina, Franja Kočnik – citre in Neža Torkar – harmonika), posvečeno slovenskemu pevskemu zboru “Ravensbriške srake”, ki je med II. svetovno vojno deloval v taborišču. Skladbe objavlja v različnih publikacijah, v Edicijah društva slovenskih skladateljev ter pri založbi Astrum iz Tržiča. Posnete so na zgoščenkah raznih izvajalcev, kot na primer: skladbe za otroške in mladinske zbore na zgoščenkah Violinček v izvedbah zborov RTV Slovenija in Venec treh dolin za klarinet in klavir na zgoščenki Dua Claripiano V objemu dvojine. Skladbe za različne vokalne sestave so posneli še APZ Tone Tomšič, Zbor sv. Nikolaja Litija, Slovenski oktet in drugi. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Z družino živi v Šmarci pri Kamniku.

 

Sebastjan Vrhovnik (1978) se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof. Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Komornega zbora Akademije za glasbo UL in Mešanega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana. Kot gostujoči dirigent je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjimi je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

Podrobnosti

Datum:
29. 11. 2019
Čas:
19:30
Vstopnina:
11€ - 15€
Kategorije:
, , , ,
Spletna stran:
https://www.filharmonija.si/

Organizator

Slovenska filharmonija
Telefon:
01 24 10 80010
E-pošta:
Spletna stran:
www.filharmonija.si

Prizorišče

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Telefon:
(01) 2410800
Kongresni trg 10, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid