Loading Events

« Vsi dogodki

POSVEČENO VINIKAM – koncert in predstavitev Zbirke pesmi Ptički Bregarci

29. 9. 2019, 19.00, Vipolže 

POSVEČENO VINIKAM – koncert ob 25. obletnici ter predstavitev Zbirke pesmi Ptički Bregarci
Kdaj? 29. september 2019 ob 19:00
Kje? Vila Vipolže, Goriška Brda

Z nami bo kot gost pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

Vodja skupine in avtorica sporeda: Franka Žgavec

Dejan Vidovič, harmonika
Clara Bensa, violina
Ingrid Mačus, klavir

Vokalna skupina Vinika je na primorskem glasbenem prizorišču prisotna že četrt stoletja, kar bomo letos slovesno obeležile s posebnim jubilejnim koncertom.
Gostje bomo v Vili Vipolže, najlepši renesančni vili na Slovenskem. Poudarek koncerta bo predvsem na skladbah, ki so jih za Vinike in Franko Žgavec napisali slovenski skladatelji: Ambrož Čopi, Radovan Kokošar, Hilarij Lavrenčič, David Klodič in največ, kar deset, Patrick Quaggiato, prejemnik nagrade Pavleta Merkuja za posebne dosežke na področju glasbene umetnosti 2019.

Nagrado so Svet slovenskih organizacij in Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta podelili prvič v okviru praznovanja Dneva Evrope v četrtek, 9. maja 2019, v Miramarskem gradu. Na večeru je nastopila Vokalna skupina Vinika pod vodstvom Franke Žgavec. V obrazložitvi je med drugim napisano, da je goriški skladatelj opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. Vinike, pravzaprav njihova zborovodkinja, Franka Žgavec, je že leta nazaj prepoznala njegov talent, poiskala besedila in mu jih dala uglasbiti. Tako je nastala nežna Ladjice želja, vihrava Prva pomlad, zasanjana Arabeska ljubezni, razigrana Moj ljubi potuje in ognjevita Ciganska balada. Za Vokalno skupino Vinika je priredil tudi Venite rož’ce moje ter Cikel božičnih pesmi.

Spomladi 2019 je Vinike razveselil še z eno, čisto svežo, na besedilo Ferija Lainščka. Premierno jo boste lahko slišali konec septembra v Vili Vipolže.

25. obletnico bomo Vinike obeležile tudi z izdajo zbirke uglasbenih pesmi, posvečenih prav nam. Med avtorji besedil prednjači slovenski pisatelj in pesnik Feri Lainšček, ki bo tudi gost tega večera v Vili Vipolže.

Vabljeni k spremljanju objav novic na fb strani Vokalne skupine Vinika.

https://www.facebook.com/events/333143380954992/

foto:
https://www.vilavipolze.eu/vila/zgodovina_vile_vipolze/

Več o Vokalni skupini Vinika:

http://www.otrociburje.net/vinika/

Prizorišče

Vila Vipolže
Vipolže 29, Vipolže, Goriška Brda