Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

KROMATIKA 7 – Schubertova Maša št. 5 in Haydnova Večerna pesem Bogu

18. 4. 2019 | 19:30

| 12, 20, 24, 28, 10

Simfonični orkester RTV Slovenija vabi na aprilski abonmajski koncert Kromatike. Pod vodstvom Rossena Milanova bodo ob orkestru v Haydnovi Žalni simfoniji, Večerni pesmi Bogu ter Schubertovi Peti maši nastopili Mojca Bitenc, Monika Bohinec, Martin Sušnik, Domen Križaj in Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana.

NASTOPAJOČI
Simfonični orkester RTV Slovenija
Rossen Milanov, dirigent
Solisti:
Mojca Bitenc, sopran
Monika Bohinec, alt
Martin Sušnik, tenor
Domen Križaj, bariton

Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana
Sebastjan Vrhovnik, dirigent zbora

PROGRAM:
HAYDN: Simfonija št. 44, Žalna
HAYDN: Večerna pesem Bogu
SCHUBERT: Maša št. 5

Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana nadaljuje bogato zborovsko tradicijo te ustanove: Glasbena matica Ljubljana je deset let po ustanovitvi (1872) odprla vrata tudi učencem, željnim glasbenega znanja, leta 1891 pa je ustanovila mešani pevski zbor. Sedanji zbor pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika šteje skoraj sedemdeset izkušenih pevk in pevcev, ki jih združuje želja po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni ter sodelovanju z uveljavljenimi poklicnimi glasbeniki. Našemu orkestru in zboru Glasbene matice se pridružujejo še štirje izvrstni domači vokalni solisti mlajše generacije. Združeni v mogočno zasedbo pod taktirko izvrstnega bolgarskega dirigenta Rossena Milanova v predvelikonočnem času za vas prirejajo enkraten praznični spored, stkan iz del enega izmed ‚svete trojice‘ dunajskega klasicizma, Josepha Haydna, ter Schuberta, še enega dunajskega glasbenega velikana, ki je klasicistično tradicijo Haydna, Mozarta in Beethovna prenesel v novo dobo glasbene romantike.

Haydnova Simfonija št. 44 je nastala leta 1771, v času tako imenovanega gibanja Sturm und Drang. S svojo poudarjeno izraznostjo zrcali čas nastanka, obenem pa sodi med skladateljeva veličastna dela zgodnje ustvarjalnosti. Podnaslovu Žalna je domnevno botrovala Haydnova želja, da naj bi počasni stavek igrali na skladateljevem pogrebu. Nežna Večerna pesem za zbor in klavirsko spremljavo pa bo pripravila občutje za drugi del sporeda.

Schubertova Maša v As-duru je prežeta z nepreseženo prefinjenostjo, značilno za glasbo dunajskega klasicizma – od izjemno nežnih in liričnih uvodnih do veličastnega sklepnega stavka.

Tomaž Gržeta
**********
PRODAJA: Cankarjev dom

Podrobnosti

Datum:
18. 4. 2019
Čas:
19:30
Vstopnina:
12, 20, 24, 28, 10
Kategorije:
,
Spletna stran:
https://simfoniki.rtvslo.si/koncerti/kromatika-7-sezona-18-19/

Organizator

Glasbena produkcija RTV Slovenija
Telefon:
01 475 24 69
E-pošta:
Spletna stran:
www.rtvslo.si/simfoniki

Prizorišče

Cankarjev dom, Gallusova dvorana
Ljubljana, Slovenia
Spletna stran:
http://www.cd-cc.si/sl/glasba/