Loading Events

« Vsi dogodki

Ljubljana Vocal Festival: Vokalni show

13. 10. 2019, 19.3022.30, Ljubljana 

Festival a cappella glasbe, ki smo ga doslej poznali pod imenom Popjazziada, stopa v 13. leto z novim imenom – Ljubljana Vocal Festival.

Vrhunec bo festival doživel v nedeljo, 13. oktobra, ob 19.30. Na odru Katedrale v Kinu Šiška bodo najaktivnejše vokalne skupine in mojstri zvočnih učinkov znova predstavili nove pristope k popularni vokalni glasbi. Vsak od nastopajočih na svojstven način premika meje mogočega v vokalnem kozmosu in išče nove načine prenašanja melodij in ritmov v svet brez inštrumentov, kjer je človeški glas edino, kar velja.Čaka nas a cappella večer novih razsežnosti, ki ga ne smete zamuditi!

Vstopnina: predprodaja 17 €, na dan dogodka 22 €
Prodajna mesta Eventim + možnost nakupa na prizorišču

 

Nastopili bodo:

Acoustricks
A-kamela
Bassless
Vokalni band Cantemus
Carmen manet
Jazzva
Voxon (AT)
+ Loop session: Mr. Syncopad
+ Novi državni prvak v beatboxu

Povezovalca:
Uroš Kuzman in Ambrož Kvartič

 

ACOUSTRICKS

Vokalni band Acoustricks sestavlja šest članov, ki jih druži neustavljiva želja po ustvarjanju in izvajanju glasbe. Spomladi leta 2017 je v sklopu glasbenega projekta Kulturnega društva Groove Enough skupaj začelo prepevati pet članov, šesti pa se jim je pridružil novembra lani. A cappella predstavlja njihov osrednji način izvajanja glasbe; petje nadgrajujejo z vokalnim oponašanjem inštrumentov (predvsem bobnov in basa, pa tudi električne kitare itd.). Glavni cilj skupine je širiti svojo ljubezen do vokalne glasbe in še naprej uspešno približevati sodobnejšo obliko ustvarjanja širši javnosti. Skupina izvaja priredbe največjih hitov tega in prejšnjega stoletja v moderni ritmični preobleki countryja, popa, rocka in drugih stilov.

 

A-KAMELA

Sodoben a cappella kvintet navdih za ustvarjanje črpa iz bogate tradicije slovenskih in tujih zborov ter vokalnih skupin. Dve pevki in trije pevci ustaljenim oblikam vokalnega izražanja dodajajo “vocal play” elemente, s katerimi se prepričljivo lotijo priredb skladb širokega spektra žanrov. Umetniki izhajajo iz zelo različnih okolij, na stičišču katerih pletejo edinstveno glasbeno doživetje – tega krasita čarobno sozvočje ter igrivost ritmov in harmonij. Barbara Grabar, Kristina Strašek, Blaž Vidovič, Andrej Jovanovski, Matej Virtič; A-Kamela je izJemna! ;)
Foto: Luka Tomažič

 

BASSLESS

Bassless je mednarodno priznana in nagrajena slovenska a cappella skupina, ki deluje od leta 2013. Po tem, ko so se širši publiki predstavili kot polfinalisti četrte sezone šova Slovenija ima talent, so bili nominirani za prestižno mednarodno a cappella nagrado Cara in osvojili drugo nagrado AVA. Skupina redno koncertira doma in v tujini ter izvaja priredbe širokega spektra žanrov ter avtorsko glasbo. Prepoznaven glasbeni izraz peterice je mešanica elementov popularne in ritmične elektronske glasbe na eni strani ter klasičnih a cappella jazz aranžmajev na drugi. Zaradi raznolikosti repertoarja jim niso tuji ne odri študentskih žurov in rock koncertov ne bolj sofisticiranih dogodkov. Odrski nastop gledalcu ponudi pravo mero tehnične dovršenosti, profesionalizma in sproščene šaljivosti, skozi katero zasije barvita osebnost in karizma vsakega člana.
Foto: Jure Horvat

 

BEATBOX SLOVENIA – zmagovalec 6. državnega beatbox tekmovanja 2019

Beatbox Slovenia je skupnost ljubiteljev umetnosti vokalnega bobnanja, po svetu najbolj poznanega pod izrazom beatbox. Prvo srečanje beatboxerjev Slovenije je bilo leta 2010 v klubu Orto Bar v Ljubljani, med začetnike žanra pri nas pa sodijo Murat & Jose, Sašo Vrabič in Beatboxer Zhiga. Od leta 2013 tudi v Sloveniji organiziramo “beatbox battle”, posebno tekmovanje, na katerem se tekmovalci med seboj pomerijo v časovno omejenih izločevalnih dvobojih. Zmaga tisti, ki s svojim beatboxom najbolj prepriča žirijo in publiko. Zmagovalec tekmovanja je povabljen na svetovno tekmovanje World Beatbox Battle, od lani pa se na sklepnem večeru Ljubljana Vocal Festivala predstavlja tudi vam.

 

CARMEN MANET

Carmen manet je 35-članski ženski pevski zbor iz Kranja, ki ga vse od ustanovitve leta 2011 vodi dirigent in glasbeni pedagog Primož Kerštanj. Skupaj poskrbijo, da njihove pesmi še dolgo odzvanjajo v ušesih in ostanejo zapisane v spominu navzočih poslušalcev. Carmen manet namreč v latinščini pomeni “pesem ostane”. Zboru Carmen manet osvajanje prestižnih odličij in nagrad doma in po svetu ni tuje, julija 2017 pa so dekleta na prvem tekmovanju za Evrovizijski zbor leta, ki je potekalo v Latviji, navdušile strokovno žirijo ter premagale evropsko zborovsko konkurenco. Vse od velike zmage Carmen manet intenzivno nastopa po celi Sloveniji in v tujini, lani pa so izdale tudi prvi studijski album Apollo 18 in izpeljale samostojni koncert “Vidim te” v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Foto: Nike Koležnik

 

JAZZVA

Verjetno ni skrivnost, da v Jazzvi radi kuhajo dobro glasbo. Glede sestavin pa so še vedno malo skrivnostni. Kar nam lahko zaupajo, je, da vedno dodajajo sestavine po pravljičnih številih. Sedmica jim je všeč. Če zadeneš sedmico na Lotu, si vesel. Nekoč je bilo veličastnih sedem, pa sedem kozličkov, sedem palčkov, tudi lestvica ima sedem tonov. In še bi lahko naštevali. V Jazzvi zgodbe piše sedem osebnosti in sedem glasov. Povsem različnih, a med seboj povsem zlitih. Ena izmed glavnih kvalitet Jazzve je nedvomno glasovna zlitost in prepričljiva interpretacija. Jazzvin nastop vas ne bo pustil hladnih. Zgodbe pripovedujejo predano in prepričljivo, pa naj bodo v živahnih ritmih ali otožnih melodijah, naj bodo nagajive ali povsem resne. Na koncertih vedno poskrbijo za pravo kombinacijo tehničnega znanja, profesionalnosti, humorja in sproščenosti ter ščepca spogledovanja s publiko.
Foto: Jana Jocif

 

VOKALNI BAND CANTÉMUS

Vokalni band Cantémus je zasedba, ki že devetnajsto leto s pomočjo svojih glasov poustvarja a cappella priredbe popa, rocka in jazza. Ideje za repertoar črpajo iz najpopularnejših pesmi starejšega in novejšega datuma ter jazz standardov, avtor večine aranžmajev pa je njihov umetniški vodja Matjaž. Radi se poigravajo z različnimi zvoki, ki jih vkomponirajo v skladbe in jim tako dajo dodatno zanimivost in širino. Zasedba nadgrajuje svoje vokalno znanje in sposobnosti iz leta v leto in se loteva vedno novih izzivov, mnoge nagrade z domačih in tujih festivalov pa jih uvrščajo med najuspešnejše a cappella skupine v Sloveniji. Skupina je tudi ustanovitelj (in do leta 2013 glavni organizator) festivala a capella skupin »Sredi zvezd« v Žalcu, kjer so letos osvojili 1. nagrado žirije in publike. Zasedbo sestavljajo Vesna, Monika, Nina, Vita, Matija, Matevž, Matjaž, ker trenutno stalnega vocal percussionista nimajo, pa jim priskoči na pomoč Dominik Štrucelj iz Vokalnega banda Kreativo.
Foto: Jana Petrak Zajc

 

VOXON

Avstrijska vokalna skupina Voxon je bila ustanovljena leta 2007, njihov repertoar pa vključuje avtorske skladbe in priredbe v mnogih jezikih. Od leta 2012 organizirajo Voxon A-cappella Festival, na katerem so doslej sodelovale mnoge priznane a cappella skupine. Za svojo prvo zgoščenko so bili leta 2010 nominirani za nagrado Cara, leta 2015 pa je izšla zgoščenka, pri kateri so sodelovali s producentom Billom Harom, dobitnikom grammyja, ki redno sodeluje s svetovno znano skupino Pentatonix. Člani/ce: Caroline de Rooij, Natascha Stuck, Danilo Katz, Norbert Lipuš, Edi Oraže, Daniel Košutnik.
Foto: arhiv skupine Voxon

 

Podrobnosti

Datum:
13. 10. 2019
Čas:
19:30–22.30
Kategorije:
, ,
Spletna stran:
http://www.jazzva.si

Organizator

Jazzva
Telefon:
+386 40 304 084
E-pošta:
Spletna stran:
http://www.jazzva.si/

Prizorišče

Kino Šiška
Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid