Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Lojze Lebič, Fauvel ’86 – Velenje

22. 10. 2019 | 19:30

| 10 €

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani bo v Velenju ponovno izvedel vokalno-inštrumentalno scensko zgodbo za mešani zbor, soliste, inštrumente, tolkala in zvočne posnetke Fauvel ’86.

Karte bodo na voljo v kratkem.

Dirigentka: Jerica Bukovec
Libreto: Jelena Ukmar Lebič, po srednjeveški pesnitvi Roman de Fauvel
Dirigentka: Jerica Bukovec
Koreografija in režija: Milan Tomášik in Nina Fajdiga
Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl
Tolkala: Franci Krevh in Matevž Bajde
Klavir: Luca Ferrini
Lutnja: Izidor Erazem Grafenauer
Orgle: Tomaž Sevšek

Konec osemdesetih je bila postavitev scenske zgodbe o oslu Fauvelu s svojo subverzivno kritiko povzpetništva in oblastiželjnosti eden največjih uspehov zbora. Vzgib časa apezejevce poziva k ponovnemu preverjanju srednjeveške satirične alegorije akademika Lojzeta Lebiča.

Že srednjeveški pesnik je spoznal, da konca sveta ne bodo prinesle naravne nesreče ali bolezni, ampak hibe človeške narave, ki nas ženejo v prepire, grehe in zločin. Šest slabih človeških lastnosti se združi v nepomembnem in neumnem oslu, ki ga boginja sreče zavihti na prestol. Škofje, grofje in meščani se gnetejo ob umazanem oslu ter ga v nepopisnem častihlepju in požrešnosti čistijo in gladijo, da bi jim namenil svojo pozornost. Fauvel predstavlja spoznanje, da konec sveta in zlo ne prideta na krilih vsemogočne zle sile, ampak na ramenih zavisti, škodoželjnosti, pohlepa in drugih grehov človeške narave.

Velikan slovenske zborovske glasbe Lojze Lebič je ob 60-letnici Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič srednjeveški roman spremenil v presunljivo celovečerno vokalno-inštrumentalno scensko zgodbo. Več kot trideset let po krstni izvedbi se predstava zopet vrača v vsej prvotni podobi v izvedbi zbora, za katerega je bilo delo tudi napisano. Predstava glas, gib in sliko poveže v sodobno kritiko družbe ter ponuja več stoletij staro opazovanje človeka in njegovih napak.

Podrobnosti

Datum:
22. 10. 2019
Čas:
19:30
Vstopnina:
10 €
Kategorija:
Spletna stran:
http://www.festival-velenje.si/dogodki/9408-APZ-Tone-Tomsic-Univerze-v-Ljubljani

Organizator

Festival Velenje
Telefon:
(03) 898 25 70
E-pošta:
Spletna stran:
http://www.festival-velenje.si/

Prizorišče

Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje
Telefon:
040 452 706
Jenkova 4, Velenje, Savinjsko-šaleška 3320 Slovenia
+ Google zemljevid