Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

MEDNARODNI FESTIVAL MALIH VOKALNIH SKUPIN DRAVOGRAD-SUHA

14. 6. 2019 - 15. 6. 2019

| 7 €

VSAKO LETO MESECA JUNIJA V DRAVOGRADU IN NA SUHI POTEKA TRADICIONALNI FESTIVAL MALIH VOKALNIH SESTAVOV. TAKO BO TUDI LETOS V PETEK, 14. JUNIJA PRVI KONCERT V CERKVI SVETEGA VIDA, V SOBOTO 15. JUNIJA PA ŠE NA SUŠKEM GRADU.

Mednarodni festival malih sestavov je najprej potekal samo na Suške gradu na Suhi v organizaciji Okteta Suha. Kasneje sta Oktet Suha in takrat še Dravograjski oktet vzpostavila pristno medsebojno prijateljstvo, ki je pripeljalo do tesnega sodelovanja tudi pri festivalu. Tako smo pred 20. leti bili priča prvemu koncertu v sklopu tega festivala tudi v Dravogradu.

Festival je zasnovan tako, da se na njem predstavijo ene najboljših vokalnih zasedb v Evropi. Poleg stalnic Okteta Suha in Dravograjskega seksteta so na festivalu vrhunski nastopajoči iz različnih držav. Festival je tako gostil najboljše skupine iz Anglije, Avstrije, Madžarske, Nemčije, Švice, Italije, Poljske, Švedske…..

Tudi letošnji festival prinaša izredno zanimiv in kvaliteten program. Poleg Okteta Suha in Dravograjskega seksteta bodo nastopili še Gesangskapelle Hermann iz Avstrije, Ženska vokalna skupina Lipa iz Slovenije in Latvian voices iz Latvije.

Skupina Gesangskapelle Hermann prihajajo iz Dunaja. Njihov zastavljeni cilj je narediti svet srečnejši z osupljivim petjem. Kljub temu da je osvojitev sveta morda le malce prevelik zalogaj za le 6 gospodov, niso nedejavni. In ko vokalna skupina daje od sebe vse kar primore, med publiko redkokdo ostane suhih oči. Že skorajda s ponosno zadržanostjo pojejo besedila, ki niso prav nič nedolžna in se nikogar ne usmilijo.

Ženska vokalna skupina Lipa iz Litije je zavezana zborovski glasbi in negovanju lokalne ustvar-jalnosti. Sodelovale z mnogimi zvenečimi imeni popularne glasbe, kot so Oliver Dragojević, klapa Šufit, ali s Prifarskimi muzikanti. Najrajši posegajo po dragocenostih iz zakladnice slovenske ljudske in umetne glasbe, v preteklosti pa so se veliko posvečale tudi raziskovanju klapskih napevov. Uspešno se udeležujejo festivalov doma in v bližnji soseski.

Latvian voices je vrhunska ženska vokalna skupina, ki prihaja iz Rige. Gre za eno najbolših latvijskih vokalnih skupin, ki je razvila edinstven individualen slog petja in v svojem repertoarju zajema etno glasbo mnogih narodov. Repertoar tako zajema od latvijskih ljudskih pesmi in izvirnih skladb z besedili iz latvijske tradicionalne folklore do primerov klasične glasbe v inventivnih transkripcijah. Koncerti so navadno obogateni s priljubljenimi in svetovno znanimi pesmimi ter sodobnimi originalnimi skladbami.

Festival je torej prava poslastica za glasbene sladokusce in verjamemo, da bodo poslušalci navdušeni nad slišanim in videnim. Mirno lahko rečemo, da ja Festival Suha-Dravograd pravi biser med tovrstnimi prireditvami v tem delu Evrope.

Podrobnosti

Začetek:
14. 6. 2019
Konec:
15. 6. 2019
Vstopnina:
7 €
Kategorije:
,

Organizator

Zveza kulturnih društev Dravograd
Telefon:
041 248 254
E-pošta:

Prizorišče

Cerkev sv. Vida Dravograd
Telefon:
8723581
Trg 4. julija 50, Dravograd, Koroška 2370 Slovenia
+ Google zemljevid