Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Mozartov Requiem

22. 6. 2019 | 20:30

| Vstop prost

Mozartova uglasbitev maše zadušnice je zadnja skladateljeva stvaritev (dokončal jo je njegov učenec Süssmayr) in jo še danes ovija tančica mita. Nesmrtna umetnina bo zazvenela v prepletu poustvarjalskih vezi med ameriškim zborom, posebej dopolnjeno slovensko orkestrsko zasedbo ter kvartetom priznanih slovenskih vokalnih solistov. Monumentalna zvočna zasnova izvedbe bo zaživela v akustičnih dimenzijah baročnega cerkvenodvoranskega prostora ljubljanske stolnice sv. Nikolaja.

Sacramento Choral Society je zbor iz kalifornijskega mesta Sacramento (ZDA) in eden izmed nosilcev tamkajšnje glasbene kulture. V triindvajsetih sezonah intenzivnega delovanja je izvedel (doma ter na gostovanjih) obsežen in raznolik seznam skladb z najpomembnejšimi deli oratorijskega repertoarja.
Sacramento Choral Society
Orkester Ljubljanski solisti

Dirigent: Donald Kendrick
Eva Černe, sopran
Barbara Sorč, mezzosopran
Klemen Torkar, tenor
Janko Volčanšek, bas

Ryan Enright, orgle

Donald Kendrick je dirigent in soustanovitelj zborovskega združenja Sacramento Choral Society. Z zborom in orkestrom tega združenja vsako sezono izvaja obsežna vokalno-instrumentalna dela na prizoriščih v Sacramentu (Sacramento Community Center Theater, Memorial Auditorium) in Fremontu (Prezbiterijanska cerkev). Kot zborovodja deluje tudi na Kalifornijski državni univerzi v Sacramentu, kjer vodi kar tri zbore; sicer pa je na tej ustanovi tudi predstojnik študija zborovskega dirigiranja (študijski program je bil uveden na njegovo pobudo leta 1986).

Ryan Enright je od novembra leta 2011 stalni orgelski spremljevalec zbora Sacramento. Kot organist je sicer dejaven v luteranski cerkvi Sv. Janeza v Sacramentu. Spremlja tudi zbore Državne univerze v Sacramentu. Pred kratkim je bil imenovan za prodekana Odseka za Sacramento v Ameriškem cehu organistov.

Orkester Ljubljanski solisti je bil ustanovljen kot komorna godalna zasedba leta 2010, da bi predstavljal talentirane ljubljanske glasbenike in njihovo delo širši javnosti ter pripomogel k popularizaciji klasične glasbe in umetnosti med mladimi. Sestavljajo ga nadarjeni instrumentalisti, ki so pridobivali glasbeno izobrazbo v Ljubljani, svoje znanje pa nadgrajujejo na uglednih glasbenih ustanovah doma in v tujini. Številni med njimi so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter štipendisti Mestne občine Ljubljana. Ansambel se poleg visoke izvajalske uglašenosti odlikuje z velikim mladostnim entuziazmom, ki vdihuje izvedbam prav posebno svežino.

Podrobnosti

Datum:
22. 6. 2019
Čas:
20:30
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorije:
,
Spletna stran:
https://imagosloveniae.net/