Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

opereta: HMELJSKA PRINCESA

30. 11. 20191. 12. 2019, Tržič 

| 10 €

Opereta skladatelja RADOVANA GOBCA, ponovno predstavljena na tržiškem odru po 65 letih.

Prvo dejanje
Grajska hči Danica sanja o tem, da bi postala operna pevka, kot je Vila Zora, ki jo “skrito” pred očmi javnosti, še zlasti svoje žene Otilije, občuduje tudi Daničin oče graščak Pavel Koman. V graščini bivata tudi mladi vzgojitelj Branko, ki poučuje Danico, in graščakova nečakinja Darinka, ki bo pravkar slavila dvajseti rojstni dan. Stric in teta ji pripravljata zabavo, na katero bodo povabili tudi slavno operno pevko. Branko prosi gospoda Komna, naj mu pri Vili Zori priporoči njegovo opereto, kar graščak zavrne, saj bi lahko on sam postal ženi sumljiv. Graščak je na zabavo povabil tri trgovce s hmeljem, ki bodo Darinki predstavljeni kot njeni snubci. Branko se temu upira in opozarja graščaka, da so trgovci s hmeljem prevaranti, ki samo dobro živijo od dela kmečkih rok, in da se za Darinko zanimajo samo zaradi njenega denarja. Darinkin pokojni oče je bil najbogatejši hmeljar v Savinjski dolini in je svoji hčeri, “hmeljski princezinji”, zapustil milijonsko premoženje, s katerim bo smela razpolagati šele po poroki. Branko je vanjo zaljubljen, tudi Darinka okuša prve znake prebujajoče se ljubezni.

Drugo dejanje
Darinka in Branko si odkritosrčno zaupata medsebojno ljubezen. Medtem pa se trgovci s hmeljem razgledujejo po posestvu in kujejo načrte, prepričani, da bodo z Daničinim premoženjem še povečali svoje, saj je denar vladar sveta in ljubezni.Graščakinja Otilija očita svojemu možu nezvestobo, saj je ugotovila, da je pevki podaril imenitno ogrlico, ki jo je ona sama občudovala in upala, da bo umetnina krasila njen vrat. V svoj zagovor se gospod soprog zlaže, da je v Vilo Zoro zaljubljen mladi Branko, kar pa sliši Darinka, ki se neopažena pojavi v ozadju in takoj nato užaljena izgine. Graščak spletkari naprej. Pokliče Branka in mu Hmeljska princesa predlaga, da bo opereta izvajana pod enim pogojem: Vila Zora mora misliti, da je skladatelj graščak Koman, na premieri pa bo izdal ime pravega avtorja.Branko zaupa graščaku in se zahvaljuje sreči, ki ga ni zapustila. A tedaj pride hudo užaljena Darinka, mu očita nezvestobo in ga nesrečnega zapusti. Branku ni jasno čisto nič več. Komaj se pokaže jutro, že je tu večer. Koman sporoči Branku, da bodo opereto igrali, a Branko si je premislil, saj tista, ki ji je bila namenjena, ni vredna njegovega truda. Po moškem prepiru, ki se iz izsiljevanja prevesi v dogovor, prideta novinarja. Na vprašanje o vsebini operete reši zadrego Branko, ki pravi, da vsebino pozna, ker je delo večkrat prebral: “Trije premožni hmeljski prekupčevalci snubijo bogato hmeljsko princeso, ki ljubi revnega skladatelja in učitelja. Pohlep po denarju jo preslepi, da zapusti izvoljenca in se začne odločati za premožne snubce.Tem pa ni prav nič za princeso, zanima jih le njen denar. Ob nenadnem sporočilu, da je cena hmelju padla in so ostale le prazne vreče nekdanjih milijonov, se pokaže pravi značaj snubcev, ki princeso hitro zapustijo.” Užaljeni so snubci, užaljena odide Darinka, le Branko odide mirno, ker misli, da je Darinko res prevzel pohlep po denarju.
Tretje dejanje
Prihaja trenutek resnice. Darinka bo razglasila, koga vzame za moža. Ves praznično napravljen dvorec je v napetem pričakovanju. Ko Darinka ravno vstane, da bi razglasila svojo odločitev, pridirja poštar z novico, da je zaradi amerikanskega pridelka cena hmelju “drastično” padla. Trgovci s hmeljem se drug za drugim nekavalirsko poberejo. Sledi melodrama. Branko okajen razmetava kupe denarja, Darinka naredi nekaj hrepenečih korakov proti njemu, ko ji Branko trpeče pove, da je prepozno, in omeni Vilo Zoro. Tedaj se oglasi presenečeni Komen in se izda, da je bil “on tam zraven”. Stavek, ki je graščaku ušel, pomaga, da pride resnica na dan. Izda pa jo graščak sam, pripravljen prevzeti odgovornost za svoja dejanja nase. Prizna, da je on kupil Vili Zoro ogrlico, pove, da je opereta Brankovo delo in da si je tudi brzojavko izmislil. Trgovci so res pokazali svoj pravi značaj, ljubezenska zgodba pa se je srečno končala.

Podrobnosti

Začetek:
30. 11. 2019
Konec:
1. 12. 2019
Vstopnina:
10 €
Kategorija:

Prizorišče

KULTURNI CENTER TRŽIČ
Telefon:
04 597 15 36, 04 597 15 24 ali 051 627 057
Cankarjeva cesta 5, Tržič, Gorenjska 4290 Slovenia
+ Google zemljevid