Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

PEVSKO POLETJE NA GLASBENI MATICI LJUBLJANA 2021

26. 7. 202116. 9. 2021, Ljubljana 

Pevsko poletje na Glasbeni matici Ljubljana odpira paleto možnosti za profesionalne pevce, študente petja kakor tudi pevske navdušence vseh generacij, ki jih druži ambicija izpopolnitve pevskih znanj in stremljenje po nadgraditvi in poglobitvi repertoarja ter izmenjavi pevskih izkušenj z mednarodno priznanimi pevci.

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA S THERESO PLUT
28. 6. – 2. 7. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA S PIO BRODNIK
5. – 9. 7. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

PEVSKA DELAVNICA ZA ZAČETNIKE Z DIEGOM BARRIOSOM ROSSOM
12. – 16. 7. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA Z ELVIRO HASANAGIĆ
19. – 23. 7 2021, Ljubljana, Glasbena matica

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA S FRANCKO ŠENK
26. 7. – 30. 7. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA Z BARBARO JERNEJČIČ FÜRST
9. – 13. 8. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA S TATJANO VASLE
16. – 20. 8. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

MOJSTRSKI TEČAJ PETJA Z EDITO GARČEVIĆ KOŽELJ
23. – 27. 8. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

KONZULTACIJE ZA SOLO PEVCE Z MARCOSOM FINKOM
13. – 16. 9. 2021, Ljubljana, Glasbena matica

Pevska delavnica, ki jo vodi Diego Barrios Ross, se začne z analizo pevskega znanja in individualnih sposobnosti posameznika, nadaljuje pa z učenjem, ki je prilagojeno stopnji pevskega predznanja tečajnika. Delavnica je primerna za popolne začetnike in tiste, ki želijo osvežiti temeljna znanja o pravilnem položaju telesa pri petju, o dihanju s prepono, vokalni tehniki, razvijanju mišic grla, odkrivanju rezonatorjev telesa in tvorbi tona. Pri študiju izbranih pesmi se poleg pridobljenega tehničnega znanja, dodajo še napotki o interpretaciji in odrskem nastopu.

Delavnica ponuja model treninga pevca s celovitim pristopom do pevske umetnosti. Pri petju kot več razsežnostni umetnosti sodeluje več nivojev ustvarjalnosti in zavesti. Večino časa bodo pevci posvetili tehniki, kar je osnovni pogoj za pevčev vokalni razvoj. Cilj delavnice pa je tudi pridobiti znanja na drugih področjih, ki pomembno sooblikujejo pevsko izkušnjo: odrska pojavnost, samopodoba, ustvarjalnost s pozitivnim pristopom, sproščenost, osredotočenost in osebno izražanje.

Pouk poteka skupinsko, štiri pedagoške ure na dan in se zaključi z internim nastopom.

Mojstrski tečaji petja ponujajo priložnost za intenzivno, enotedensko izobraževanje s priznanimi solo pevkami in pevskimi pedagoginjami, s katerimi se lahko pripravite na novo študijsko leto, avdicijo, koncert, tekmovanje, sprejemni preizkus ali preprosto študirate program po svojem izboru. Tečaji so namenjeni univerzitetnim študentom petja in dijakom višjih letnikov glasbenega konservatorija kakor tudi drugim izkušenim pevcem, ki so sposobni študija na profesionalni ravni.

Mojstrski tečaji ponujajo odgovore na vprašanja o vseh komponentah umetniškega poustvarjanja: trening pevskega glasu, osmišljanje njegovega delovanja, glasbeni stil in interpretacija ter umetnost nastopanja. Literaturo izbere pevec sam in lahko vključuje samospeve, kantate, oratorije, opere. Zaradi možnosti nastopa na festivalu Poletje v Ljubljani, bo poudarek na študiju samospevov slovanskih skladateljev in opernih arij.

Pouk poteka individualno 45 minut na dan z vsakim udeležencem tečaja in je odprtega tipa, kar pomeni, da lahko udeleženci prisostvujejo vsem uram, ki jih ima profesor z drugimi udeleženci tečaja.
Tečaj se zaključi s sklepnim koncertom v Lajovčevi dvorani Glasbene matice. Izbrani udeleženci tečaja pa bodo nastopili tudi na enem od naslednjih treh koncertov:
– Aleja sniva (koncert samospevov), 28. 8. 2021, Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana; v okviru festivala Noči v Stari Ljubljani
– Pevski obeti in pričakovanja I, 4. 10. 2021, Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah; v okviru koncertnega cikla Glasbene matice Ljubljana
– Pevski obeti in pričakovanja II, 15. 11. 2021, Ljubljana, Viteška dvorana v Križankah; v okviru koncertnega cikla Glasbene matice Ljubljana

Konzultacije za solo pevce so namenjene profesionalnim pevcem in univerzitetnim študentom višjih letnikov, ki obvladajo pevsko tehniko in so že bolj ali manj izoblikovane pevske osebnosti, želijo pa z mednarodno priznanim umetnikom poglobiti študij glasbene in dramske interpretacije ter izboljšati umetniški izraz. Poudarek je na celostnem poznavanju skladbe, tekstni analizi in analizi posameznih vlog s ciljem doseči boljšo komunikacijo glasbene drame na odru. Pri študiju samospevov se spodbuja razvijanje lastne kreativnosti v izražanju različnih vsebin.

Konzultacije potekajo 45 minut, poljubno število ur v tednu in so zaprtega tipa. Pevci ne morejo prisostvovati na urah drugih udeležencev konzultacij, razen v primeru, če jim ti to izrecno dovolijo.

Bas-baritonist Marcos Fink, mednarodno uveljavljen pevec z bogatimi izkušnjami na svetovnih opernih in koncertnih odrih, želi z udeleženci tečaja prodreti predvsem v skrivnosti samospevov (nemški, argentinski, slovenski skladatelji), Bachovih Pasijonov in Mozartovih oper na Da Pontejeve libreta (Figarova svatba, Cosi fan tutte in Don Giovanni) ter drugo literaturo po izbiri pevca. Kot korepetitorka bo na konzultacijah sodelovala pianistka Irina Milivojević. Možno pa je tudi, da se pevec konzultacij udeleži s svojim izbranim pianistom.

Več o programih in prijavnica: https://www.glasbenamatica.si/mojstrski-tecaji/

Podrobnosti

Začetek:
26. 7. 2021
Konec:
16. 9. 2021
Kategorija:
Spletna stran:
https://www.glasbenamatica.si/mojstrski-tecaji/

Organizator

Glasbena matica Ljubljana
Telefon:
+386 (1) 421 05 93
E-pošta:
Spletna stran:
www.glasbenamatica.si

Prizorišče

Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Gosposka ulica 8, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid