Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

POMLADne sanJE – Zborovsko potovanje po Finski in Nemčiji

1. 4. 2019, 20.00, Celje 

| 12, 15

Spored: Madetoja, Kuula, Komulainen, Sibelius, Fougstedt, Rautavaara, Hindemith, Schütz, Brahms

Številne slovenske praizvedbe

 

KOMORNI ZBOR DEKOR
Finski dirigent DANI JURIS

 

LJUBLJANA

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

31. marec 2019 ob 20.00

 

CELJE

Narodni dom, Velika dvorana

1. april 2019 ob 20.00

 

VSTOPNICE:

https://www.mojekarte.si/si/skupina/1117357/komorni-zbor-dekor-kulturno-drustvo.html

PREDPRODAJA: 12,00 € (do 24. 3. 2019)

PRODAJA: 15,00 € (po 25. 3. 2019)

 

Vstopnice so v prodaji v prodajni mreži www.mojekarte.si
Prodajna mesta: www.mojekarte.si/si/prodajna-mesta.html

 

 

KOMORNI ZBOR DEKOR (2015), lanski zmagovalec državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru, se je že ob ustanovitvi zapisal med vidnejše slovenske vokalne ansamble s svojo kakovostjo in zanimivimi ter zahtevnimi programi, med katerimi so mnoge prve izvedbe na naših odrih. Pevci prihajajo iz vse Slovenije in zamejstva – od Bleda, Radovljice, Škofje Loke, Zbilj, Komende, Kamnika, Domžal do Ljubljane; od Prevalj, Maribora, Ljutomera do Krškega; od Logatca, Cerknice, Pivke, Vipave pa vse do Gorice in Trsta. Pristni zborovski navdušenci, ki so svoje pevske izkušnje doslej kalili v priznanih slovenskih in tujih zborih, vsako leto medse povabijo uveljavljenega domačega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je leta 2017 stalnejše mesto zasedla tržaška Slovenka Petra Grassi. V štirih letih delovanja je zbor izvedel štiri samostojne projekte in druga umetniška sodelovanja. Otvoritvenemu koncertu s finskim dirigentom Danijem Jurisom je leto pozneje sledil odmeven projekt BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature Arva Pärta z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom ter instrumentalisti Domnom Marinčičem, Tomažem Sevškom in Tilnom Bajcem. Zbor se je tedaj tudi prvič preizkusil na tekmovalnem odru (Spittal, 3. mesto in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne renesančne skladbe) in kot demonstracijski zbor na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Leta 2017 je navdušil s pri nas malo poznanim programom italijanskih renesančnih in sodobnih del ITALIANTICA – Glasbeno zrcalo besede med renesanso in sodobnostjo, ki ga je izoblikovala Petra Grassi, jeseni istega leta pa se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pridružil Orkestru in Zboru Slovenske filharmonije ter klarinetistu Matetu Bekavcu pri krstni izvedbi dela The Dreams of a Sleeping World ameriškega skladatelja Chada Cannona. Pod Bekavčevim umetniškim vodstvom, z mednarodno zasedbo instrumentalistov (Jako Stadlerjem, Boženo Angelovo, Geo Pantner in solisti Akademije Kronberg iz Nemčije) in dirigentko Petro Grassi so v Sloveniji in Srbiji predstavili tudi program Plod tišine. Aprila 2018 je DEKOR na državnem tekmovanju Naša pesem prejel priznanje za najboljši mešani zbor in osvojil absolutno prvo mesto, Petra Grassi pa priznanje za najboljšo dirigentko tekmovanja.

Marca letos se k zboru vrača dirigent Dani Juris. Tokrat pripravljajo program POMLADne sanJE – Zborovsko potovanje po Finski in Nemčiji z deli finskih in nemških skladateljev, med katerimi bodo mnoga pri nas izvedena prvič.

 

DANI JURIS (1984) se je rodil v Moskvi in se s starši po enem letu preselil v Helsinke. Diplomiral je na Sibeliusovi akademiji leta 2011 in več let deloval kot svobodni umetnik na področju zborovske glasbe na Finskem in v tujini. Korenine njegove družine segajo tako v Srednjo Evropo, na Srednji Vzhod kot tudi v Južno Ameriko. Trenutno živi v Nemčiji, kjer deluje kot direktor opernega zbora v Mannheimu. Poleg dirigiranja igra klavir in harfo, poučeval je tudi zborovsko dirigiranje na Sibeliusovi akademiji in Politehniški univerzi v mestu Tampere. Kot zborovski dirigent in zborovski pevec je sodeloval z ansambli, kot so Zbor Helsinške filharmonije, Zbor Filharmonije Tampere in Helsinški komorni zbor (predtem Finski radijski komorni zbor). Leta 2007 je ustanovil Komorni zbor Kaamos (Polarna noč), ki je kmalu postal eden vodilnih finskih zborov in leta 2011 prejel veliko nagrado Festivala vokalne glasbe Tampere, Dani Juris pa nagrado za najboljšega dirigenta festivala. Mednarodno je gostoval v Sloveniji pri Komornem zboru RTV Slovenija in Komornem zboru DEKOR, v Italiji pri Vokalnem ansamblu Torino in nazadnje v Franciji pri opernem zboru Nacionalne opere Lyon. Od leta 2016 vodi operni zbor enega osrednjih nemških gledališč, Nacionalnega gledališča Mannheim, kjer pripravi okrog 20 produkcij na leto. V Sloveniji smo ga prvič spoznali leta 2009, ko je zmagal na Mednarodnem dirigentskem tekmovanju Europa Cantat v Ljubljani, ki ga organizira Evropska zborovska zveza.

 

 

Prizorišče

Narodni dom Celje
Trg celjskih knezov 9, Celje, Slovenia
+ Google zemljevid