Loading Events

« Vsi dogodki

POTUJOČA MUZIKA – 500 mladih napoveduje festival Europa Cantat Ljubljana 2021

1. 12. 2019, 18.00, Ljubljana 

| 9 €, 7 €

Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

1. december 2019 ob 18. uri

 

Že petič bomo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma lahko spremljali velik zborovski praznik, saj bo na odru hkrati zbranih kar 500 mladih. Na koncertu POTUJOČA MUZIKA (bienalni prireditvi v organizaciji JSKD), ki bo potekal v nedeljo, 1. decembra 2019, ob 18. uri, bodo pevci in drugi sodelujoči počastili svetovni dan zborovske glasbe, s katero se ukvarja več kot 100.000 Slovencev. Ob tej priložnosti bo izšla notna zbirka z novimi skladbami za mladinske zbore, koncert pa je tudi najava največjega glasbenega festivala v zgodovini Slovenije, Festivala Europa Cantat 2021.

S projektom Potujoča muzika so se organizatorji zaradi pomanjkanja sodobne, aktualne zborovske literature za mladinske zbore odločili spodbuditi domače skladatelje, da bi pisali tudi za to starostno skupino in s tem pomagati zborom z zanimivejšim sodobnim repertoarjem. Raznolik koncertni spored bo postregel z zanimivo noviteto Mateja Kastelica, s pesmimi različnih stilov iz tujih logov, z novim venčkom slovenskih ljudskih pesmi, ki jih na ljudskih instrumentih spremljajo Janez Jocif in mojstri ljudskega godčevstva, skupina Volk Folk, in z uspešnicami iz domovinskega repertoarja, med drugim z Mojo deželo Janija Goloba in Avsenikovim Viharnikom vrh gora. Nekatere od njih bodo na tem koncertu izvedene prvič.

JSKD že desetletja skrbi za razvoj zborovske dejavnosti otrok in odraslih, s projektom Potujoča muzika pa ustvarja posebno priložnost za mladinske zbore. Pevce na koncert Potujoča muzika od jeseni pripravljajo šolski zborovodje, v Gallusovi dvorani pa jih prevzamejo izbrani dirigenti – letos se bosta s to zahtevno nalogo spoprijela Rahela Durič in Damijan Močnik. Priprave na koncert od zborov zahtevajo intenzivno delo, dogodek pa mlade pevce iz najboljših zborov Slovenije poveže v netekmovalnem duhu in jim tako omogoči čudovit občutek množičnega skupnega muziciranja.

Koncert poteka pod okriljem priprav na festival Europa Cantat 2021.

 

SPORED:

Uspešnice iz domovinskega repertoarja (Golobova Moja dežela, Avsenikov Viharnik vrh gora), zanimive novitete sodobnih slovenskih skladateljev (P. Quaggiata in M. Kastelica), pesmi raznih slogov iz tujih logov ter novi venček slovenskih ljudskih pesmi, ki jih na ljudskih instrumentih spremljajo Janez Jocif in mojstri ljudskega godčevstva, skupina Volk Folk.

 

MOJA DEŽELA

Ubald Vrabec (1905–1992): ZDRAVLJICA (France Prešeren)

Jani Golob (1948): MOJA DEŽELA (Dušan Velkaverh)

Slavko Avsenik (1925–1915)/Slavko Avsenik ml. (1958): VIHARNIK VRH GORA (Ivan Sivec), krstna izvedba

 

NE? JA!

Patrick Quaggiato (1983): POLJSKE CVETLICE ll (Franjo Rojec)

Matej Kastelic (1994): JA (Matej Kastelic), krstna izvedba

 

TE PESMI

Will Todd (1970): AVE VERUM (evharistična himna iz 14. stoletja)

Ivo Antognini (1963): THIS SONG (Ivo Antognini)

Josu Elberdin (1976): DUERME, PEQUEÑO MAR (Josu Elberdin)

Benjamin Britten (1913–1976): PSALM 150

 

ŠTIRJE FANTJE ŠPILAJO

Trio Volk Folk, Janez Jocif (1960), Damijan Močnik (1967): VENČEK LJUDSKIH (ljudske iz različnih pokrajin), krstna izvedba

 

IZVAJALCI:

Mladinski zbori:

 • OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, zborovodkinja Simona Zvonar
 • OŠ Ledina, Ljubljana, zborovodkinja Dalila Beus
 • OŠ Cvetka Golarja, Škofja Loka, zborovodkinja Klementina Tominšek
 • OŠ Orehek Kranj, zborovodkinja Janja Jošt,
 • Glasbene šole Kamnik, zborovodkinja Anica Smrtnik
 • OŠ Žalec, zborovodkinja Tina Strahovnik
 • OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj, zborovodkinja Metka Berk
 • Glasbene šole Murska Sobota, zborovodkinja Felicita Heric Taškov
 • OŠ Prežihovega Voranca Maribor, zborovodkinja Zlatka Terlevič
 • LA TI DO OŠ Križevci pri Ljutomeru, zborovodkinja Renata Mikl
 • OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, zborovodkinja Mateja Kuharič
 • OŠ Franceta Bevka Tolmin, zborovodkinja Barbara Kovačič
 • OŠ Šempas, zborovodkinja Mojca Maver Podbersič

 

DIRIGENTA:

Rahela Durič (1988) je glasbeno pot začela v Mariboru, po maturi po jo je nadaljevala v Gradcu. Tam je študirala orkestrsko in zborovsko dirigiranje ter ga na magistrski stopnji zaključila z odliko. Zdaj dela kot profesorica asistentka za zborovsko dirigiranje na Univerzi za glasbo v Gradcu v razredu svojega prof. Johannesa Prinza, vodi zbora in predava na seminarjih.

Leta 2016 je pomagala ustanoviti projekt meet4music, poskus integracije pribežnikov in ljudi s posebnimi potrebami prek glasbe, sodelovala je tudi pri projektu SUPERAR za otroke iz socialno šibkejših družin, v šolah z velikim deležem migrantov. Tem omogočajo brezplačno glasbeno izobrazbo, predvsem s skupnim petjem. Zelo uspešna je bila tudi na dveh mednarodnih dirigentskih tekmovanjih: v Torinu (2015) in na Aegis Carminis v Kopru (2019). Dobila je 1. nagrado, nagrado občinstva in zbora za najboljšo dirigentko.

Damijan Močnik (1967) deluje kot profesor in zborovodja na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, od leta 2000 je umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava. Ob uspehih zavodskih zborov išče inovativne poti v glasbenem izobraževanju in delovanju v gimnaziji. Od leta 1986 vodi zbore, med njimi Cerkveni ženski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj na Gorenjskem, od leta 2003 pa tudi KZ Megaron iz Ljubljane. Z zbori je ob uspešni koncertni dejavnosti z inovativnimi sporedi prejel več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Redno predava na seminarjih in izobraževanjih doma in v tujini, je vodja avtorske skupine učbenika Glasba za gimnazije. Za svoje skladateljsko delo je prejel številne nagrade doma in v tujini. Njegova dela tiskajo založbe Astrum, Carus, Ferimontana in Ausburg Fortress, izvajajo pa številni zbori in ansambli po vsem svetu.

 

Klavir: Tadej Horvat

Tolkala: Franci Krevh in Barbara Kresnik

Instrumentalisti Zavoda sv. Stanislava Ljubljana Šentvid

 

VSTOPNICE:

9 € za odrasle in 7 € za otroke in mlade do 25 let

Prosta prodaja vstopnic se je začela 22. novembra 2019. Kupite jih lahko na blagajni Cankarjevega doma, prek spleta, na vseh Petrolovih bencinskih servisih ter agencijah Kompas, Mholidays in Alpetour.

https://vstopnice.cd-cc.si/si/skupina/77407/potujoca-muzika.html

 

Potujoča muzika 2017 (Foto: Janez Eržen)

 

Potujoča muzika 2017 (Foto: Janez Eržen)

 

Potujoča muzika 2017 (Foto: Janez Eržen)