Loading Events

« Vsi dogodki

SIMFONIC VOICES: Vokalna skupina GALLINE – MEDITATIONES

26. 9. 2022, 19.3021.00, Koper  

| Vstop prost

V ponedeljek, 26. septembra 2022, vas ob 19:30 vljudno vabimo v dvorano Pokrajinskega muzeja Koper, kjer se nam bo v sklopu cikla Simfonic voices predstavil vokalni sestav, ki ustvarja pod imenom Gallina. Vokalno skupino vodi Ana Erčulj, zraven pa pojejo še Maša Simčič, Federica Lo Pinto, Ana Plemenitaš in Višnja Fičor.

Skupina veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se rade znajdejo tudi tuje skladbe vokalnega jazza in popa.

Predstavile nam bodo novo izdano zgoščenko Meditationes, ki je nastala na pobudo poslušalcev in obiskovalcev koncertov. Album namreč predstavlja izbor sakralnih skladb, ki so jih pevke že predstavljale na koncertih v tujini in na koncertih izvedenih v cerkvah s poslikavami Toneta Kralja.

Program koncerta Meditationes prinaša svež in zanimiv izbor sakralnih skladb za ženske zbore. V njem se prepletajo skladbe katoliške in pravoslavne liturgije s slovenskimi, italijanskimi in madžarskimi ljudskimi nabožnimi pesmimi. Koncerti prikazujejo duhovni glasbeni svet s katerim se identificira vernik živeč v slovenskem prostoru, na prepihu različnih kultur v okviru iste religije. Rdeča nit koncerta je gregorijanski koral, ki v zgodovinskem pregledu Hildegardo von Bingen povezuje z mlajšo generacijo slovenskih skladateljev (Nano Forte, Andrejem Makorjem in Matejem Kastelicem), ki so svoje skladbe napisali za vokalno skupino Gallina z namenom obogatitve sakralne glasbene zakladnice z literaturo ženskih zborov. Program dopolnjujejo ljudske nabožne pesmi v interpretacijah skladateljev: Zoltana Kodalya, Pavla Merkùja, Alda Kumarja in Andreja Makorja.

PROGRAM

Hildegard von Bingen (1098-1179)
O VIRTUS SAPIENTIAE

Peter Iljič Čajkovski (1840-1893)
DOSTOJNO JEST
(iz Liturgije sv. Janeza Zlatoustega, op. 41)

Pavel Grigorijevič Česnokov (1877–1944):
HVALITE IMJA GOSPODNE, op. 9, št. 23

Andrej Makor (1987)
TRIJE PRAVOSLAVNI SPEVI
– Bogorodice Djevo
– Tebe Poem
– Oče naš

Matej Kastelic (1994)
AVE MARIA

Andrej Makor (1987)
MEDITATIONES SACRAE
– Visionem
– Meditabor

Pavle Merkù (1927-2014)
JEZUS IN AJDOVSKA DEKLICA (ljudska iz Križa pri Trstu)

Pavle Merkù (1927-2014)
LA PALMA DEL SIGNORE (ljudska iz okolice Lazia)

Andrej Makor (1987)
VODA RAJNA (ljudska pesem iz Plestišč v Beneški Sloveniji)

Aldo Kumar (1954)
SONCE (ljudsko besedilo)

Zoltan Kodaly (1882-1967)
ESTI DAL (madžarska ljudska)

Vstop na koncert je prost. Dobrodošli prostovoljni prispevki.
Lepo vabljeni!

Projekt Simfonic voices podpirajo Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Soorganizator dogodka je JSKD Izola in Koper.

Podrobnosti

Datum:
26. 9. 2022
Čas:
19:30–21.00
Vstopnina:
Vstop prost
Kategorija:
Spletna stran:
https://www.facebook.com/AkademskiPevskiZborUP

Prizorišče

Pokrajinski muzej Koper
Kidričeva ulica 19, Koper , Primorska 6000 Slovenia
+ Google zemljevid