Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Spletna konferenca »Culture Cares« in delavnica »Vokalni spletni navdih« z Merel Martens iz Nizozemske

14. 5. 202015. 5. 2020

14. in 15. maja 2020 bo prek spletne platforme ZOOM potekala konferenca evropske mreže AMATEO* za aktivno udeležbo v kulturi. Na temo Culture Cares – vpliv ljubiteljske kulture na zdravje in dobro počutje bodo gostili strokovnjake iz vse Evrope, ki bodo izpostavili vplive kulturnega udejstvovanja na kakovost življenja v družbi.

Z navdihujočimi govorniki, okroglimi mizami in delavnicami vas vabijo, da raziščete presenetljive ugotovitve in priložnosti za sodelovanje. Med voditelji bodo Victoria Hume (Velika Britanija), Evelyne Van Hecke (Belgija), Katerina Klementova (Češka), Anke Coumans (Nizozemska), Jelle Roeper (Nizozemska), Franziska Cordes (Nemčija), Margot Hoiting / Philip Curtis (Nizozemska), Claudia Schnugg (Avstrija), Veronika Kořínková (Slovaška) in Merel Martens (Nizozemska).

Vsi zborovski pevci, zborovodje in drugi ljubitelji petja še posebej vabljeni na delavnico Vokalni spletni navdih z Merel Martens iz Nizozemske, ki bo potekala 15. maja 2020 od 15.00 do 16.30. Na delavnico se lahko prijavite na TEJ POVEZAVI, kjer najdete tudi podrobnejši program cele konference in ostale informacije. Število udeležencev je omejeno, zato vam priporočamo zgodnjo prijavo. Konferenca bo potekala v angleščini.

Merel Martens je zborovodkinja, aranžerka in vokalna pedagoginja. Magistrski študij je končala na Kraljevi akademiji za glasbo na Danskem na temo »Vocal Leadership« (vokalno vodenje) pod mentorstvom Jima Dausa Hjernøeja. V sodelovanju z Akademijo vodi različna izobraževanja za pevce in zborovske dirigente. Tesno sodeluje z znamenitimi a cappella skupinami, kot so The Real Group, Perpetuum Jazzile, Pitch Control, MAZE, The Junction, Vocalocity, The Keystones, ter glasbeniki, kot sta Peder Karlsson (nekdanji član skupine The Real Group in nekdanji umetniški vodja Perpetuum Jazzile) in Roger Treece. Delavnico Vokalni spletni navdih je zasnovala z namenom, da v času socialne izolacije v ljudeh okrepi občutek skupnosti in povezanosti, ponudi navdih pri ohranjanju stika s prakso sodelovanja v kulturi. Primerna je tako za udeležence brez glasbenega predznanja kot tudi za zborovodje in pevce. Več o Merel Martens si lahko preberete na njeni spletni strani www.merelmartens.eu.

 

___________

* AMATEO je evropska mreža za aktivno udeležbo v kulturi, ki je bila ustanovljena 21. junija 2008 v Ljubljani, oktobra 2008 pa registrirana kot mednarodna organizacija v Gentu v Belgiji. Glavni namen mreže je spodbujati nacionalne, regionalne in lokalne organizacije, zveze in društva, ki delujejo na področju kulture in umetnosti, k vključevanju v transnacionalne in mednarodne aktivnosti ter jih podpirati v njihovem delovanju na evropski ravni. Mreži AMATEO se lahko pridružijo javne in zasebne organizacije, zveze ter krovne organizacije s področij glasbe, zborovskega petja, gledališča, plesa, folklore, likovne umetnosti, ustvarjalnega pisanja, fotografije, filma, novih medijev in drugih področij kulture. Delujejo lahko na lokalni, regionalni ali nacionalni ravni. Vanjo je trenutno vključenih 38 organizacij iz Evrope, med njimi je tudi Zveza kulturnih društev Slovenije.

Za vse ustvarjalne projekte, ki imajo pozitiven vpliv na družbo, je vsako leto odprt razpis za nagrado Amateo (Amateo Award). Letošnja nagrada bo podeljena 18. junija na Dunaju, dobitnica lanske nagrade pa je bila Evelyn, Moving Ground, iz Belgije. Belgijska skupina Moving Ground je z otroki iz etnično raznolikega dela Antwerpna pripravila plesno predstavo za lokalno skupnost, ki jo zaznamujejo pomanjkanje in kulturne razlike. Vsi otroci iz predstave zdaj sodelujejo pri drugih umetniških projektih. Več o nagradi si lahko preberete na https://tlk.jskd.si/amateo-nagrada-2020/ (slo) in https://amateo.org/2020/01/06/enter-amateo-award-2020/ (ang).

V več evropskih državah tako že dlje časa potekajo prizadevanja, da bi v sodelovanju med kulturnim, socialnim in zdravstvenim sektorjem vzpostavili ustvarjalne programe in projekte za družbeno ogrožene in deprivilegirane skupine. Takšni programi hkrati bogatijo kulturni kapital, saj zagotavljajo večjo dostopnost do ustvarjalnosti v posamezni skupnosti kot tudi v celotni Evropi.

 

Podrobnosti

Začetek:
14. 5. 2020
Konec:
15. 5. 2020
Kategorije:
,
Spletna stran:
https://amateo.org/category/courses-conferences/