Loading Events

« Vsi dogodki

  • Dogodek se je že zgodil.

Vabilo mladim zborovskim pevcem za sodelovanje v glasbeno-scenskem delu Kraljestvo glasbe

18. 12. 2019 | 17:00 - 20:00

Glasbena matica Ljubljana ponovno vabi mlade pevce k sodelovanju, tokrat pri izvedbi glasbeno-scenskega dela skladateljice Tadeje Vulc Kraljestvo glasbe. Mednarodno uveljavljena in z več odlikovanji nagrajena slovenska skladateljica in dirigentka je avtorica tako libreta kot glasbe Kraljestva glasbe. Zamislila si ga je kot glasbeno-didaktično delo za otroke in ga napisala za soliste, troglasni mladinski zbor in dve različni instrumentalni zasedbi, ali komorni ansambel dvanajstih glasbenikov (godala, pihala, trobila, tolkala, klavir) ali tolkalni duo in klavir.

Pri izvedbi dela bo sodeloval projektni mladinski zbor Glasbene matice pod vodstvom Irme Močnik. K sodelovanju vabimo mlade pevce, stare od 12 do 16 let. Predhodne glasbeno-scenske izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Vabljeni na glasovni preizkus, ki bo potekal 18. 12. 2019 ob 17.00 na Glasbeni matici v Ljubljani. Glasovni preizkus bo vodila zborovodkinja Irma Močnik.

Rok za prijave: 13. 12. 2019 na spletni strani Glasbene matice ali naslovu organizator@glasbenamatica.si

Glasovnega preizkusa ni potrebno opravljati mladim, ki v tem šolskem letu pojejo v operi Snežna kraljica. Zanje zadošča zgolj prijava k sodelovanju, ki se pošlje na organizator@glasbenamatica.si

Kraljestvo glasbe je glasbeno-scensko delo, ki na domišljijski način predstavlja različne pojme s področja glasbe in glasbene teorije. Predstavijo se nam preudarna osminka in njena radovedna pavza, gospa attacca, kralj sinkopa, kraljica korona, violinski ključ, prevzetna četrtinka, princeska polovinka, pozabljiva tonaliteta, trije služabniki (višaj, nižaj, razvezaj), vodja lestvice nota C, manjše notice in tri pavze. Cikel skladb je zastavljen tako, da k sodelovanju vabi tudi poslušalce. Otroci si že doma izdelajo violinski ključ, ki jim odpre vhod v kraljestvo glasbe. Ko pa se enkrat odprejo vrata v nepoznani svet, vzplamti vedoželjnost otrok in prične se vznemirljivo spoznavanje skrivnosti kraljestva. Globlje ko stopamo vanj, bolj »posvečeni« smo v svetu umetnosti, odstirajo se nam nova spoznanja, manj je skrivnostnega in neznanega. V tem kraljestvu se počutimo vse bolj prijetno in domače. Naenkrat se zavemo, da smo tudi sami del njega, nepogrešljivo in vsak dan.

Avtorica libreta in glasbe: TADEJA VULC

Umetniška ekipa Kraljestva glasbe:

Režija: Eva Hribernik
Dirigent: Slaven Kulenović
Zborovodkinja: Irma Močnik
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Korepetitorka: Metoda Kink

Nastopajoči:

Mladinski zbor Glasbene matice
Člani Orkestra Slovenske filharmonije (violina I, violina II, viola, violončelo, flavta, klarinet, fagot, trobenta, dva tolkalca, klavir)
Tolkalni duo: Katarina Kukovič, Žiga Brlek

Več informacij: https://www.glasbenamatica.si/koncerti/vabilo-zborovskim-pevcem-za-sodelovanje-v-glasbeno-scenskem-delu-kraljestvo-glasbe/

Prizorišče

Glasbena matica, Lajovčeva dvorana
Gosposka ulica 8, Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google zemljevid