Loading Events

« Vsi dogodki

VOKALNI ABONMA 5 – VSE NAJBOLJŠE, DRAGI MOZART!

27. 1. 2019, 19.30, Ljubljana 

| 11-15€

Ob 18.30 vabljeni na predkoncertni pogovor s Tomažem Faganelom.

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije
Steffen Schreyer, dirigent
Theresa Plut, sopran
Barbara Jernejčič Fürst, mezzosopran
David Jagodic, tenor
Marcos Fink, basbariton

Spored:
Arvo Pärt: Te Deum laudamus / Tebe, Boga, hvalimo
Silouan’s song / Silouanova pesem
Nunc dimittis / Zdaj odpuščaš
Nana Forte: Alles Gute zum Geburtstag, lieber Mozart / Vse najboljše za rojstni dan, dragi Mozart – novo delo
Wolfgang Amadeus Mozart: Vesperae solennes de confessore / Slavnostne večernice za praznik svetnikov spoznavalcev, KV 339

Arvo Pärt v zadnjem desetletju velja za najpogosteje izvajanega živečega skladatelja. Prepoznavni minimalistični slog tega estonskega ustvarjalca združuje sodobno glasbeno izraznost z vplivi srednjeveške glasbe. Poleg dveh vokalnih skladb je na sporedu tudi njegova Silouanova pesem za godalni orkester. Delo se zgleduje po slogu in izraznosti liturgične glasbe, navdih pa črpa iz zapisov redovnika in mistika Silouana iz samostana sv. Panteleimona na Atosu. Spored bo zaokrožila izvedba Mozartovih Večernic za vokalne soliste, zbor in orkester, ki jih je Mozart leta 1780 napisal za bogoslužje ob prazniku svetnikov spoznavalcev v salzburški stolnici. Prehod iz Pärtove k Mozartovi viziji duhovne glasbe bo premostilo novo delo slovenske skladateljice Nane Forte z naslovom Vse najboljše za rojstni dan, dragi Mozart. Delo je ustvarila prav za to priložnost, saj koncert prirejamo ob 263. obletnici Mozartovega rojstva.
Za vrhunske izvedbe bodo poskrbeli štirje odlični slovenski vokalni solisti ter Zbor in Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Steffena Schreyerja. Po študiju cerkvene glasbe in orgel na Univerzi v Münchnu je nadaljeval podiplomski študij zborovskega dirigiranja na Kraljevem kolidžu za glasbo v Stockholmu. Po zaključku študija je poleg diplome prejel nagrado za izjemne dosežke, ki so jo prvič podelili dirigentu. Dirigiral je Švedskemu radijskemu zboru, Komornemu zboru Eric Ericson, radijskima zboroma iz Kölna, Hamburga ter različnim orkestrom. Med letoma 2009 in 2012 je bil šef dirigent Zbora Slovenske filharmonije.

Prizorišče

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Telefon:
(01) 2410800
Kongresni trg 10, Ljubljana, 1000 Slovenia