Festival Europa Cantat Ljubljana 2021 – simbol upanja in glasnik radosti

Ob razgrnitvi programa zdaj znani tudi vsi sporedi pevskih delavnic pod vodstvom izjemnih umetnikov

Da naslednje leto k nam prihaja Europa Cantat Festival Ljubljana 2021, največji mednarodni zborovski festival v Evropi, ki bo hkrati najbolj mno­žičen glasbeni dogodek v Sloveniji, zdaj verjetno ve že prav vsak zborovski navdušenec. Edinstven dogodek, ki se bo od­vijal v Ljubljani med 16. in 25. julijem 2021, je v zadnjih tednih dozorel v najpomembnejšem delu triletnih priprav. Dobil je dokončno programsko podobo, z vsemi posameznimi sporedi pevskih delavnic, kar bo prav gotovo olajšalo in spodbudilo razmislek, za katerega od mnogih ateljejev in izjemnih mentorjev se bomo odločili. Prijave se namreč odpirajo že čez dva dni, 15. decembra 2020.

Zborovski festi­val na tri leta v izbrano evropsko mesto privabi več tisoč udeležencev in obiskovalcev, udeleži pa se ga lahko kdorkoli, bodisi kot zborovski pevec, zboro­vodja, glasbeni pedagog, prostovoljec ali posluša­lec. Te odlične priložnosti prepevanja, ustvarjanja, muziciranja, poslušanja in tudi druženja res ne smemo zamuditi, saj naslednje – kot pravijo organizatorji – ne bo več kaj kmalu pri nas.

Bogat program tudi kot simbol upanja

Festivalski glasbeni odbor, v katerem je zbrana pisana druščina evropskih in slovenskih glasbenikov, je nadvse skrbno pripravil nabor festivalskih aktivnosti. »Dokončna podoba programa je nastala v prelomnih časih, ko je svoboda združevanja okrnjena. Je simbol upanja. Je glasnik radosti, ki jo s pevci, prijatelji in znanci z vsega sveta doživljamo v vsaki pori tega nepozabnega dogajanja: na ateljejih, koncertih in tudi ob vsakodnevnem petju,« poudarjata Carlo Pavese, predsednik Evropske zborovske zveze, in Jean-Claude Wilkens, predsednik glasbene komisije festivala Europa Cantat Ljubljana 2021. »Ob številnih predlogih je nastal uravnotežen program, ki ponuja širok nabor glasbe. V ospredju je interdisciplinarni pristop, ki izpostavlja novosti in sveže načine, s katerimi se zborovska glasba lahko približa občinstvu. Strast in ljubezen, ki ju občutimo do zborovske glasbe, odmevata v tisoč glasovih, a imata skupno ime: Europa Cantat XXI,« je še zapisano v uvodnem nagovoru festivalske programske brošure.

V njej najdemo pregled ateljejev, informacije o študijskih skupinah, enodnevnih ateljejih, izobraževalnem programu PULSE, vse o glasbenem vrtcu, pregled koncertov in posebnih dogodkov, možnosti sodelovanja (YEMP, prostovoljstvo), cene udeležbe in festivalske pakete, hrano in nastanitev in še marsikaj drugega …

Znani so že posamezni sporedi delavnic, prijave pa so odprte od 15. decembra

Bogat nabor vsebin, ki ga najdemo na vedno bolj izčrpni spletni strani festivala, potrjuje besede iz uvodnika, saj so poleg vseh ateljejev in njihovih mentorjev zdaj obljavljeni tudi posamezni sporedi z navedenimi glasbenimi deli (repertoar je dodan v opisu vsakega ateljeja), zajeti pa so domala vsi glasbeni okusi in slogi, izbira delavnic in načinov sodelovanja je izredno pestra.

Skozi ateljeje z Damijanom Močnikom 14. 12. ob 18.00

Od 15. decembra dalje se torej lahko prijavimo prek PRIJAVNEGA OBRAZCA, pri tem pa organizatorji obljubljajo tudi pomoč na vse možne načine: po telefonu, spletu ali e-pošti.

PRIJAVE NA EUROPA CANTAT FESTIVAL LJUBLJANA 2021 SE ODPREJO 15. DECEMBRA 2020!

Vsi ateljeji in mentorji

Novice festivala

Kako brati program?

Kako brati cene udeležbe?

Festival v Sloveniji v partnerstvu z najvišjimi državnimi in mednarodnimi ustanovami

Tako velik dogodek je nemogoče organizirati brez pomoči in spodbude države in najvišji državni ter lokalni organi so k njemu pristopili z veliko podporo. Čas festivala se, kot nalašč, ujame prav s predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije ter 30. obletnico rojstva naše države in poleg tega, da bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, je pred kratkim častno pokroviteljstvo potrdil tudi Evropski parlament.

Mag. Marko Repnik, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti
Foto: Matej Maček, JSKD

»Čeprav so nam trenutno vrata na festival rahlo priprta, nič ne de, saj bomo s skupnimi močmi zagotovo premagali tudi to. Verjamem, da bo festival v Ljubljani v naslednjem letu kvaliteten, predvsem pa obiskan in izveden tako, kot smo si ga zastavili,« je prepričan direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik. »Ekipa festivala Europa Cantat z Javnega sklada pod vodstvom mag. Urške Bittner Pipan kot vodje festivala in Mihele Jagodic kot programske vodje odlično napreduje. Pripravljeni smo z več scenariji, a vendar upamo, da bo scenarij A izvedljiv. Na tem mestu zahvala vsem, ki nas podpirajo: Ministrstvu za kulturo, Mestni občini Ljubljana in vsem partnerjem v tem projektu, vsem občinam, sodelavkam in sodelavcem, vsem, ki so kakorkoli pripomogli ali še bodo, da ta priprava uspešno teče.«

»’Kjer neha govorica, tam se začenja glasba,’ tako pravi pregovor in tako se je začela zgodba nekaj zanesenjakov. Mihela Jagodic je kot odlična poznavalka dogajanja v Sloveniji in širom po svetu že skoraj pred dvema desetletjema iskala prve temelje in vzvode, kako bi ta imenitni festival pripeljala v Slovenijo. Marsikdo je takrat menil, da s svojimi somišljeniki gradi gradove v oblakih, a Europa Cantat v Sloveniji 2021 je medtem postala trdna resničnost,« pa je ob razgrnitvi festivalskega programa poudarila mag. Marjeta Pečarič, sekretarka na Ministrstvu za kulturo.

Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL
Foto: Matej Maček, JSKD

Ljubljana bo torej julija 2021 živela in dihala z glasbo, postala bo prestolnica zborovske glasbe, saj se bo po njenih stavbah, ulicah in trgih razlegala glasba od jutra do večera. Sofinancer in vsestranski podpornik festivala je tudi Mestna občina Ljubljana. »Prvič smo se srečali že leta 2017 in velik aplavz organizatorjem. Iskreno upam, da bo Europa Cantat 2021 taka, kot so si jo zamislili. Leta 2017 je Javni sklad pristopil do Mestne občine Ljubljana in predlagal partnerstvo in sodelovanje pri projektu. Ne samo, da smo ga prepoznali kot izredno kakovostnega, zavedamo se tudi, da ima zborovsko petje v Sloveniji pa tudi v sami Ljubljani dolgo tradicijo, tekmovalni dosežki naših zborov pa so izjemni. Mesto Ljubljana je tako podprlo projekt finančno, pomaga pa tudi s prostori, vadbenimi in na javnih površinah, kjer se bo dogajanje odvijalo. Do takrat že vemo, da bodo tudi naše Križanke imele streho, kar bo tudi za organizatorje tega festivala dobrodošla novost,« je napovedala Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL. »Festival bo leta 2021 v družbi eminentnih dogodkov, ki bodo Ljubljano in Slovenijo tudi s pomočjo kulture in umetnosti izpostavili na mednarodnem prizorišču. Ob predsedovanju Svetu Evrope to leto obeležujemo tudi za Ljubljano pomembno 200. obletnico Ljubljanskega kongresa, ki je Ljubljano v tistem času, vsaj začasno, vzpostavil kot politično relevantno mesto. Upam, da bomo leto 2021 preživeli tudi v dobro ustvarjalcev in ustvarjalk, še posebej na področju kulture in umetnosti, ki so danes v veliki stiski.«

Sprehod po pripravah, programu, tipičnem festivalskem dnevu in festival v številkah

Gonilna sila festivala je devetčlanska uigrana ekipa, ki ji ne uide prav nobena podrobnost. Urška, Mihela, Anja, Joži, Matej, Nika, Miha, Zala in Matija – devet različnih, pa vendar tako zelo sorodnih duš, ki so se ujele v skupnem plesu organizacijskega in programskega dela – krepak del svojega življenja namenjajo zborovstvu. Zborovske navdušenke in navdušence nagovarjajo z naslednjimi besedami: »Po dolgih pripravah festivala Europa Cantat Ljubljana 2021 se nam zdi, da se že nekoliko poznamo. Mogoče smo se srečali na katerem izmed zborovskih dogodkov v Sloveniji ali tujini, se všečkali na družbenih omrežjih ali pa se začutili med notami, ko smo se v svojih zborih lotevali novih skladb in uživali, ko so zazvenele čisto po naše. S srcem in mislijo na vas smo pripravili program Sing with Slovenia. V njem ponujamo izbrane lepote iz raznovrstnega sveta vokalne glasbe in vas vabimo, da zborovsko glasbo povežemo na nove načine. S tem sporočamo, da je v življenju vedno kaj, kar lahko raziskujemo. So zanimiva doživetja, ki jih lahko izkusimo, misli, ki jih lahko razvijamo, in izkušnje, ki nas iskreno bogatijo. Pobrskajte po programu in na svoj zemljevid v juliju 2021 dodajte Slovenijo in Ljubljano. Zapojte z nami na glasbeni pustolovščini v zeleni prestolnici Evrope.«

Več o poudarkih festivala, pripravah, interdisciplinarnosti, programu in umetnikih, ki bodo prevzeli vodenje delavnic, pa nam razkriva naslednji pogovor z vodjo festivala mag. Urško Bittner Pipan, programsko vodjo Mihelo Jagodic in članico mednarodne festivalske glasbene komisije Simono Rožman Strnad, ki ga je vodila Nika Rožanc.

Urška Bittner Pipan, zakaj verjamete v ta projekt, zakaj ste se ga odločili pripeljati v Ljubljano?

UBP: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti ob vsej podpori pripravlja pravo poletno pustolovščino. Največji zborovski festival v Evropi je hkrati tudi veliko priznanje slovenski glasbeni sceni, vsem ustvarjalcem, poustvarjalcem, skladateljem, dirigentom, pevcem, pa tudi organizatorjem. Slovensko glasbeno kulturo in kulturo nasploh postavljamo na svetovni oder, po drugi strani pa domačim pevcem in vsem, ki jih zborovska glasba zanima,  pripravljamo na domačem pragu fantastično priložnost, da pridejo do novosti, novih znanj in uživajo v največji prireditvi, ki si jo kot zborovski pevec ali pevka sploh lahko zamisliš. To, da je Ljubljana, Slovenija dobila festival, res ni naključje, ampak plod desetletnega dela tako Javnega sklada kot tudi vseh uspehov in dosežkov zborov, zborovodij, skladateljev in vseh, ki v Sloveniji sestavljajo zborovsko prizorišče.

Vodja festivala mag. Urška Bittner Pipan
Foto: Matej Maček, JSKD

Večkrat smo že lahko zasledili, da ima projekt zelo povezovalno naravo.

UBP: Že od vsega začetka projekt kar kliče nase različne akterje in res mo veseli, da smo ga uspeli zastaviti tako odprto, da se številni tako iz javnega kot tudi zasebnega sektorja v njem res vidijo in pristopajo k njemu. Poleg že omenjenih ministrstev, Mestne občine Ljubljana tudi ostali resorji. Hkrati za turistični in potovalni del skrbi izbrana turistična agencija Palma, v Cankarjevem domu pa bomo ob pomoči kulinarike Jezeršek pripravili pravo gastronomsko posebnost. V povezavi z gastronomsko regijo Evrope – Slovenija ima tudi ta naziv v prihodnjem letu – pripravljamo posebno kulinarično zgodbo. Kultura se torej lepo poveže z različnimi področji. Povezujemo se tudi z vsemi kulturnimi ustanovami v Ljubljani pa tudi širše po Sloveniji, s šolskim sektorjem, šolami, zbori, z vso zborovsko javnostjo in vsemi, ki predstavljajo slovensko glasbo.

Festival je torej velikih razsežnosti. Katero je najpomembnejše sporočilo vas in vaše ekipe?

UBP: Najpomembnejše sporočilo vsem je, da festival bo! Pripravljamo ga že dve leti in program je res krasen. Mogoče je v vsej tej letošnji situaciji nekaj dobrega: na festival smo pridobili največja svetovna imena, osebnosti, ki so sicer težko razpoložljive v običajnih okoliščinah. 15. decembra 2020 odpiramo prijave in vabimo vse, da izkoristijo to priložnost in postanejo del največjega projekta naslednjega poletja.

Programska vodja festivala Mihela Jagodic
Foto: Matej Maček, JSKD

Mihela Jagodic, kot programska vodja festivala ste odgovorni za njegovo srce. Katere vsebine festival ponuja in kako izgleda festivalski dan?

MJ: Festival ima tri glavne programske vsebine: izobraževalne delavnice – to so t. i. ateljeji za pevce, pevske vaje, predavanja in študijske skupine za strokovno javnost (za študente glasbe, dirigente, skladatelje) –, drugi sklop so koncerti in tretji sklop so posebne vsebine, ki zborovsko petje povezujejo z drugimi področji. Ti trije sklopi so razporejeni v tri dele dneva: dopoldan, popoldan in večer. Dogajanje si boste najlažje predstavljali, če vas popeljem skozi festivalski dan kot udeleženec.

Poletni festivalski dan se bo začel dopoldne z izobraževanjem. Če sodelujete kot pevec, se udeležite ene od 42 štiri-, šest- ali osemdnevnih razpisanih pevskih delavnic oziroma ateljejev, kjer pojete pod vodstvom mednarodno uveljavljenega dirigenta program, ki si ga prej izberete. Na delavnici uživate s pevci iz drugih držav, s katerimi se združite v projektni zbor, ki ima na koncu tudi svojo produkcijo, nastop s programom, ki se ga nauči na festivalu. Lahko pojete tudi na kratkih enodnevnih »discovery ateljejih« brez sklepnega nastopa, kjer vsak dan spoznavate drugačen repertoar. Če ste profesionalni glasbenik, študirate glasbo, ste skladatelj ali organizator glasbenih dogodkov, se lahko istočasno udeležite raznih delavnic in strokovnih predavanj v programu PULSE ali študijskih skupin. Torej, za vsakega je nekaj.

Prijave na festival Europa Cantat 2021 so odprte!

Ko je dopoldanski del končan, je na vrsti kosilo, po njem pa se začne koncertni program. Kot udeleženec lahko prisluhnete različnim zborom, ki se udeležijo festivala. Če ste tukaj s svojim zborom, lahko tudi sami nastopite, prisluhnete zaključnim nastopom ateljejev ali koncertom povabljenih zasedb. Sočasno začnejo teči nekateri posebni dogodki oziroma projekti, kot je glasbeni ekspo – to je program predstavitve notnih založnikov, njihova prodajna razstava, kjer si lahko nakupite note za delo s svojimi zbori v prihodnje –, lahko obiščete GlasBazar, kjer bodo različne zborovske organizacije predstavljale svojo dejavnost, dosežke, skladatelje in projekte, ali pa prisluhnete koncertom nacionalnih zborov raznih zborovskih organizacij, ki predstavijo svojo dejavnost, posebne skladatelje in njihove dosežke.

Ko se koncertni program ali zborovski ekspo zaključi, sledi dogodek, ki je že tradicionalno eden najbolj prepoznavnih delov festivala od vsega začetka, in sicer skupno petje. To je dogodek na prostem, na trgu, kjer se vsi pevci združijo in pojejo pod vodstvom dveh izkušenih mednarodnih dirigentov prav za takšne dogodke. Tukaj se lahko pridružijo prebivalci, turisti, naključni obiskovalci. Gre za zelo zelo močno in prijetno izkušnjo, ki nas potem pripelje do večernega dela.

Zvečer sledijo posebni projekti ali koncerti, kot so otvoritveni dogodek, sklepni dogodek festivala, koncerti vabljenih vrhunskih zasedb, zborovska noč – to je nekakšna promenada zborov od centra mesta do Tivolskega gradu, kjer se vse zaključi s petjem na promenadi – in posebni dogodki, ki zborovsko petje povezujejo z drugimi kulturnimi oziroma neglasbenimi dejavnostmi in bodo posebnost tega festivala.

Plečnikova promenada v ljubljanskem parku Tivoli
Foto: Miran Kambič, Turizem Ljubljana

Zborovodkinja in članica mednarodne festivalske glasbene komisije Simona Rožman Strnad
Foto: Matej Maček, JSKD

Zelo pestri dnevi se nam torej obetajo. Simona Rožman Strnad, vi ste članica mednarodne festivalske glasbene komisije, ki je izbirala program. Zaupajte nam, kako je potekala izbira ateljejev in mentorjev.

SRS: Desetčlanska glasbena komisija je sestavljena zelo raznoliko, iz predstavnikov posameznih držav, ki segajo od Švedske na severu do Turčije na jugu. Raznolikost pa je tudi v tem, da gre za skupino uveljavljenih zborovskih dirigentov, skladateljev, umetniških direktorjev festivalov, ki se razlikujejo po svoji specializaciji za različne zvrsti glasbe, od klasične pa do vokalnega popa in jazza. Glasbeni komisiji predseduje Jean-Claude Wilkens, njen podpredsednik pa je slovenski mednarodno uveljavljeni skladatelj Damijan Močnik, ki ima izjemno močno vlogo v komisiji, saj smo bili odlično vodeni skozi ves proces dela in zato je nastal tudi krasen program. Seveda je morala komisija nekje črpati te podatke, kaj izbrati v program, zato so bile vse članske organizacije Evropske zborovske zveze in posamezniki pozvani k temu, da lahko prispevajo svoje ideje o vsebini, mentorjih in posameznih skladbah, svoje ideje pa smo prispevali tudi člani glasbene komisije. Iz tega pestrega nabora je bilo potem treba skrbno izbrati program, ki sledi več kriterijem: različni stopnji zahtevnosti, starosti, dolžini in zvrstem. Pri tem je bil potreben dober načrt. Iz vsega nabora smo izbrali najzanimivejše, najtehtnejše in tudi izvedljive možnosti, ki smo jih razporedili v tematske sklope po kriterijih, ki sem jih naštela.

Moram reči, da je bila glasbena komisija odlično organizirana in učinkovita, sestajali smo se na pol leta v dveh aktivnih dnevih od jutra do večera. Pri tem je prevladovalo strokovno mnenje, da smo izbrali prave teme. Včasih smo iz več predlogov združili tudi teme skupaj v en naslov in temu primerno izbrali ustrezne mentorje, ki so specialisti za posamezna področja, in jih z določeno temo podprli. Ravno imena so tista, ki udeležence pritegnejo zaradi odličnosti, strokovnosti, kadar pa je to spojeno še z zanimivo temo, je človek res vesel, da lahko te ideje uresniči. Pomembno je tudi, da smo v program uspeli umestiti veliko slovenskih predlogov, slovenskih skladb in zborovodij, ki bodo vodili ateljeje.

Tenebrae
Foto: Sim Canetty Clarke

Ringmasters

Kot lahko slišimo, je že doslej na festivalu sodelovalo veliko ljudi. Nam lahko zaupate nekaj številk?

UBP: Torej, že več kot dve leti delamo na projektu, devetčlanska ekipa pa stoji za njim in podpira vse vogale te hiše. Znotraj tega smo do zdaj zastavili 114 različnih delavnic, od enodnevnih delavnic do paketov, ki jih pokrivajo štiri-, šest- ali osemdnevne ateljeji. Za vsakega se bo našla tema, ki bo pritegnila njegovo pozornost. Načrtovanih je 79 koncertov v 8 dneh (približno 10 dogodkov na dan) na več kot 40 prizoriščih po Ljubljani. Težko nas boste zgrešili … (smeh) Več tisoč ljudi pričakujemo, verjetno ne bodo tako zelo iz vsega sveta, kot je bilo pričakovano, računamo bolj na Evropejce in seveda Slovence. Po drugi strani pa imamo že skoraj 13.000 sledilcev na spletu, prepoznavnost festivala se širi in res upamo, da ga bomo lahko izvedli varno, zdravo in z veliko udeleženci.

Omenili ste koncerte in posebne projekte. Kateri bodo vrhunci festivala?

MJ: Med posebnimi projekti izpostavljam tri: koncert povabljenih vrhunskih zasedb, ki dajo posebno visoko stopnjo kakovosti festivalu, trudili smo se pripeljati take, ki pokrivajo različne stile: klasično in v svetu izredno iskano skupino Tenebrae, vokalno skupino Singer Pur iz Nemčije, ki je usmerjena v izvajanje klasične glasbe, mednarodno skupino Accent s področja vokalnega jazza in švedsko fantovsko skupino Ringmasters, pred leti izbrano za najboljši moški sestav za izvajanje barbershop glasbe, ki pri nas ni tako poznana je pa izredno prijetna.

Izpostavila bi serijo koncertov »Prisluhni Sloveniji«, ki je posebej namenjena predstavitvi slovenske glasbe in ustvarjalcev. To je serija koncertov z vseh glasbenih področij, in sicer predstavitev otroško-mladinske literature, antologijske slovenske zborovske literature, sodobnih mladih skladateljev, vokalnega popa in jazza ter ljudske glasbe in pa – če bo izvedljiv – tudi poseben koncert slovenskih zborov pod vodstvom estonskega dirigenta Tõnuja Kaljusteja.

Tretji sklop so dogodki, ki povezuje zborovsko glasbo z drugimi področji – socialnim, terapevtskim, z novimi nevrološkimi znanostmi … Nekoliko neobičajna povezava s športom, s katerim se zborovsko petje doslej res ni povezovalo, pa bo v obliki predstave na ledu v kombinaciji izvajanja zborovske glasbe v živo in drsalnih koreografij, kjer bodo sodelovali slovenski zbori in mednarodno uveljavljeni umetnostni drsalci. To je tudi v svetu novost, ker doslej take povezave še ni bilo. Gre za prvi tovrsten dogodek na svetu.

Accent

Singer Pur
Foto: Markus Amon

Dopoldanski ateljeji, torej neke vrste intenzivne pevske vaje pod vodstvom mentorja in z rdečo nitjo, so ključni ritem festivala. Katera znana imena mentorjev prihajajo v Ljubljano?

SRS: Izjemno nas veseli in smo ponosni, da bodo festival v Ljubljani res krasila vrhunska, odlična dirigentska imena. 50 jih je, zato izpostavljam samo nekatera, vsa pa so že obljavljena in opisana na spletni strani in v programski brošuri. Norveška dirigentka Grete Pedersen, ki slovi po svetu s svojimi odličnimi nastopi z zborom Norveški solisti, Risto Joost, estonski dirigent, ki je uveljavljen tudi na opernih in koncerntih prizoriščih, že omenjeni estonski dirigent Tõnu Kaljuste, ki bo združil izbrane slovenske zbore in Orkester Slovenske filharmonije v skupnem projektu, pa zanimiva Panda van Proosdij iz Nizozemske, ki je res posebna na področju zborovskega ustvarjanja in ga vedno popestri s koreografijami, mojstra stare glasbe Erika Van Nevela iz Belgije, afriško osebnost leta 2012 Ken Wakia, Avstralka Lyn Williams, mojstrica za mladinske zbore, Kim Nazarian iz ZDA, z grammyjem nominirana jazz umetnica, in še mnogo drugih izvrstnih imen, med katerimi so tudi slovenski dirigenti Helena Fojkar Zupančič, Sebastjan Vrhovnik, Petra Grassi, Rahela Durič in asistentka dirigentu Kristina Bogataj. Poleg dopoldanskih ateljejev bosta študijske skupine vodila Cecilia Rydinger in Ambrož Čopi.

Festival k nam prinaša res odlične glasbenike, s katerimi bodo udeleženci imeli čast sodelovati. Komu pa je festival sploh namenjen?

MJ: Navajeni smo, da so ti glasbeni dogodki predvsem za strokovnjake, tako kot je svetovni zborovski simpozij. Za razliko od teh dogodkov in tekmovanj pa je ta res namenjen pevcem za uživanje ob petju in v netekmovalnem festivalskem vzdušju. Poleg tega je del festivala seveda namenjen strokovni javnosti, založnikom, ki tukaj predstavljajo notno literaturo, s katero si zborovodje, udeleženci lahko napolnijo svoje zborovske knjižnice, in pa seveda nobenega festivala ni brez publike. Publika bo imela veliko priložnosti, da si ogleda dele festivala, ker bo veliko stvari na prostem.

To je tudi posebnost tega festivala. Nismo samo v dvoranah, ampak iščemo poti do prebivalcev mesta, do novih ljubiteljev zborovske umetnosti in poti za nove povezave, da prepričamo ljudi, ki do zdaj niso razumeli ali pa niso imeli priložnosti spoznati, zakaj imamo zborovsko petje tako radi in bi jim to radi pokazali. Tako da bi res izpostavila netekmovalno, povezovalno in festivalsko noto dogodka. Lahko se vsak, ki želi sodelovati, prijavi kot posameznik, lahko kot član zbora, torej celi ali delni zbori, ali pa posamezne skupine, družine, skupine prijateljev. Možnosti za prijavo je več in vsak si bo izbral tisto, ki mu najbolj ustreza.

EC – objavljeni so programi ateljejev

Ima festival mogoče kakšno starostno omejitev?

MJ: Ne, razen do štirih let, naprej pa je za vsakega poskrbljeno.

Če bi želeli na festivalu sodelovati še kako drugače kot samo udeleženec, kot pevec, je to tudi možno?

MJ: Seveda, noben festival doslej ni bil izpeljan brez sodelovanja prostovoljcev. To je tako kot na športnih prireditvah, večkrat se primerjamo. Festival je precej podoben, in to ne nekim malim dogodkom, ampak v resnici svetovnim prvenstvom z ogromno udeleženci od vsepovsod, z veliko dogodki. Edina stvar, ki nas razlikuje, je, da nimamo podelitve medalj in doping kontrole (smeh). Drugače pa je količina dela in dogodkov zelo podobna. Tako kot na športnih prireditvah pa tudi tukaj potrebujemo prostovoljce in jim omogočamo, da festival doživijo malo drugače. Vsak, ki pomaga, pride festivalu bližje kot samo naključni obiskovalci. Prostovoljstvo je možno na dva načina: kot običajen prostovoljec, imamo pa še posebno skupino za mlade od 18 do 30 let , ki jih posebej zanima bolj vodeno učenje organizacije festivala, kjer pridobivajo izkušnje neposredno od najbolj izkušenih organizatorjev in imajo tudi odgovornejše naloge, so dejansko desna roka organizatorjev. Za obe skupini je odprt razpis od 5. decembra in lepo vabljeni, če se kdorkoli najde v tem opisu, da pride zraven. Več informacij o prostovoljstvu in programu YEMP pa je tudi na spletni strani.

Odprte so prijave za prostovoljce in program YEMP na Festivalu Europa Cantat 2021

Izjemno kakovosten program ste pripravili. Kdaj se torej odprejo prijave?

UBP: Prijave se odprejo 15. decembra, čas do takrat pa čimbolj izkoristite, da pogledate, kaj vse smo vam pripravili, in izberete nekaj zase.

Ali lahko slovenski udeleženci pričakujemo kakšne ugodnosti?

UBP: Cena je odvisna od štirih parametrov: najprej od izbire dolžine udeležbe na festivalu, cel paket ali polovica, potem od tega, iz katere države udeleženec prihaja, ker imamo solidarnostno naravnan sistem, in pa od starosti – mladi do 27. leta imajo posebno ugodno ceno. Članstvo v Evropski zborovski organizaciji prav tako zniža ceno. Najboljše pri tem pa je, da smo za vse slovenske zborovske in glasbene navdušence, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, pripravili posebej ugodno ceno, tako da se prav vsak lahko udeleži tega festivala.

Najlepše se vam zahvaljujem za celovito predstavitev. Še naprej bomo na družbenih omrežjih in spletni strani spremljali, kako festival napreduje, julija 2021 pa se vidimo v Ljubljani. Srečno!

 

PRIJAVE NA EUROPA CANTAT FESTIVAL LJUBLJANA 2021 SE ODPREJO 15. DECEMBRA 2020!

Vsi ateljeji in mentorji

Novice festivala

Kako brati program?

Kako brati cene udeležbe?

YouTube kanal