Loading Events

« Vsi dogodki

PULSE: Barbershop, Musica femina ter nove pedagoške metode v šolah

22. 7. 2021, 14.0017.30, Ljubljana 

ČETRTEK, 22. 7. 2021

 

14.00–15.00

Repertoar/Didaktični pristopi

Kratka zgodovina barbershop stila

Doug Harrington (US)

Stil barbershop se je razširil povsod po svetu. Predavanje predstavi začetke stila in pojasni, zakaj je edinstven z vidika aranžmajev, vokalnih tehnik in nenehno se razvijajočega izbora pesmi. Douga Harringtona, ki ima za seboj že več kot 40 let izkušenj s tem stilom petja, povprašajte o vsem, kar vas zanima, in se pripravite na pevsko izkušnjo barbershopa!

Pri rosnih štirih letih je DOUG HARRINGTON (US) skupaj s svojimi tremi starejšimi brati stopil na pot gospel in kantri petja. Pri desetih letih je postal član Društva brivskih harmonij, zato je naslednje desetletje minilo v iskanju mojstrenja »close« petja s svojimi brati. Ko je leta 1989 postal svetovni prvak v brivskem žanru, je njegova mentorska kariera dobila potrebni zagon. Na profesionalni poti se je srečal z velikani, kot so Rönninge Show Chorus, The Real Group, Margareta Bengtson, Ringmasters, sam pa je zasnoval, ustanovil in tudi vodil Zero8, znamenito pevsko zasedbo iz Stockholma. Po Evropi Cantat 2009 se Harrinton ponovno vrača v letu 2021.

 

15.15–16.15

Repertoar/Didaktični pristopi

Musica Femina: repertoar ženskih skladateljic

Maria Goundorina (BG/DE)

Ženske so lahko skladateljice! Še nikdar prej ni bilo toliko ženskih skladateljic kot danes. Maria Goundorina, ki je leta 2016 posnela CD samo z deli ženskih skladateljic, bo na predavanju predstavila trenutno stanje na tem področju ter nekaj izbranih skladateljic in njihovih del.

MARIA GOUNDORINA (BG/DE) se je rodila v ruskem mestu Novosokolniki, odraščala pa v bližini Moskve. Tam se je pri sedmih letih pridružila pevskemu zboru, pri petnajstih letih pa se je lotila še dirigiranja. Dirigiranje je študirala na Glasbeni šoli Ippolitov-Ivanov in na moskovskem konservatoriju Čajkovski (pri prof. Borisu Tevlinu), muzikologijo pa na Univerzi na Dunaju in pozneje na švedski Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu pri prof. Andersu Ebyju. Njene ideale zborovskega zvoka je sooblikoval prav študij v teh mestih. Od leta 2010 je umetniška vodja zbora Allmänna Sången, od leta 2015 pa poučuje zborovsko petje na Glasbeni šoli Adolfa Fredrika.

 

16.30–17.30

Družbeni vidik

Naj glasba gradi mostove – predstavitev projektov Superar in Cantania za otroke in mladino

Ottilia Dorner (HU), Elisenda Carrasco (ES)

Kako z glasbo spodbujati enake možnosti? Kako širiti pozitivne in učinkovite pedagoške metode v šolah, ki jih pestijo številne družbene težave? Kako s pomočjo glasbe okrepiti otroke in oblikovati strokovno glasbeno skupnost, ne da bi opredelili pogoje za sprejem? Opolnomočenju in skupnemu dosežku lahko z drugimi besedami rečemo tudi Superar.

CANTANIA je izobraževalni projekt, ki traja že več kot tri desetletja. Razvili so ga na izobraževalnem oddelku barcelonskega Avditorija, namenjen pa je osnovnošolcem. Vsako leto privabi več kot 55.000 otrok na več kot 100 koncertih, ki potekajo v Nemčiji, Belgiji, Venezueli, Španiji in na Portugalskem.

OTTILIA DORNER (HU) je dokončala študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo Franza Liszta in en semester študirala na kolidžu Trinity College Dublin. Izkušnje je pridobivala na srednji šoli Apáczai in na inštitutu Beijing Beijing Hungarian Cultural Institute, nato pa pričela z delom v organizaciji Superar Hungary. Bila je članica madžarskega radijskega otroškega pevskega zbora, trenutno pa poje v komornem pevskem zboru New Liszt Ferenc Chamber Choir, v skupini Free Voices Ensemble in kot vodilna sopranistka v Nacionalnem pevskem zboru.

ELISENDA CARRASCO RIBOT (ES), rojena v Barceloni, je profesorica glasbe na srednji šoli in je diplomirala iz orkestrskega dirigiranja, kompozicije in glasbene pedagogike. Poučuje in dirigira že več kot 30 let, v tem času pa je pridobila veliko izkušenj z zbori, še posebno z otroškimi in zbori enakih glasov. V L’Auditori v Barceloni Elisenda Carrasco Ribot sodeluje v simfonično-zborovskih programih in pomaga pri vodenju zbora Cantània. Poleg tega vodi otroški zbor Sant Cugat, zbor Canta in Ženski komorni zbor Voxalba. S svojo dinamičnostjo in vizijo navdušeno – tehnično in zvokovno – širi glasbena obzorja svojih skupin.