MeMPZ Emil Komel: Zrejlo je žito

Zgoščenka, Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel, zb. David Bandelj, Slovenski center za glasbeno vzgojo, Gorica, 2018

Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice je novembra 2018 na pobudo in s pomočjo Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica izdal zgoščenko z naslovom Zrejlo je žito. Premišljeno izbran naslov prikazuje rezultate dolgoletnega delovanja zbora, čigar jedro pevcev je začelo peti v otroškem zboru leta 2008 še pod vodstvom Damijane Čevdek Jug. Tradicija zborovskega petja na SCGV Emil Komel je prisotna že od poznih 80. let prejšnjega stoletja in Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel je krona prizadevnemu, resnemu in tehtnemu delo z mladimi na področju zborovskega petja na tej glasbenopedagoški ustanovi.

Leta 2013 je otroški zbor, ki je medtem postal mladinski, od Damijane Čevdek Jug prevzel David Bandelj, ki v uvodnih besedah v knjižici zgoščenke pojasni, da so vsi skupaj – on in pevci – šli skozi različne razvojne in posledično tudi ustvarjalne faze; od »občutljivih pubertetnih let« do »levitve«, mutacije fantov. Zgoščenka je prikaz štiriletnega zoritvenega procesa, od leta 2014 do 2018. »Šele zdaj je namreč … žito postalo zrelo …,« zaključi svoje misli zborovodja in s tem nas pospremi k prekmurski ljudski Zrejlo je žito v priredbi Ambroža Čopija. Pri tem velja izpostaviti misel zborovodje, ki odlično povzame zvočni vtis zbora na zgoščenki: »Posnetki želijo biti priča spremembe skupine, zato so zvočno heterogeni, mestoma tudi intonančno, saj je človekov pevski aparat v tej fazi izjemno labilen.«

Že ob prvi skladbi spoznamo, da bomo deležni kakovostnih izvedb, jasnih mladih glasov, čiste intonacije, zanesljivega in čvrstega fraziranja, dinamičnega in zvočnega niansiranja ter občutenih izvedb in … navdahnjenih mladih pevcev. Zgoščenka pokriva slogovno raznolik program z mnogimi med mladinskimi zbori le redko slišanimi skladbami. V svoji zvočni pripovednosti z ganljivostjo odpojejo poduhovljeni Doamne Iisuse Hristoase romunskega skladatelja Paula Costantinescuja, ki je živel med 1909 in 1963, ter Dum aurora priznanega sodobnega italijanskega skladatelja Lorenza Donatija. Po izrazu resnejše skladbe, ki jih pevci občuteno in intonačno natančno izvedejo, so Gallusova Virgines prudentes, Veni Domine, op. 39/1 Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Sing we and chant it Thomasa Morleyja ter motet In die illa cadent montes Agostina Sodeinija (1560?–1610). Širok nabor glasbe daje poseben poudarek tudi slovenskemu skladateljskemu ustvarjanju, poleg že omenjenega Gallusa, je na zgoščenki Fejsbuk Mojce Prus, s katero se je zbor leta 2014 udeležil tako državne revije otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi kot tudi tekmovanja Zlata grla v Gorici in na vsakem osvojili zlato priznanje z odliko ter tri posebna priznanja, med njimi za najboljši zbor. Izvrstni sta izvedbi Ciganske Emila Adamiča in koroške ljudske Jaz bi rad cigajnar bil v priredbi Tadeje Vulc. Korektno in srčno zbor odpoje na Primorskem izredno priljubljeno in razširjeno istrsko ljudsko Oj, mati mamca Mateje Petelin. You rise me up norveškega skladatelja Rolfa Løvlanda in Baba Yetu Christopherja Tina iz ZDA pa nas s svojo sodobno poetiko, na eni strani sproščeno zabavnostjo, na drugi pa čustveno romantičnostjo, spomnita, da poslušamo mladinski zbor z nalezljivo energijo, ki se nas z lahkoto dotakne. Zgoščenka se sklene (ponovno) z Zrejlo je žito, tokrat v umetelni, izrazno poglobljeni in interpretativno zahtevni priredbi Stojana Kureta, ki jo mladi pevci vnovič odpojejo z vsem srcem. Dosledni pa so tudi v tehničnem smislu.

V knjižici ob zgoščenki lahko v treh jezikih (slovenščina, italijanščina in angleščina) preberemo o zborovodju Davidu Bandlju in o študijski poti zbora, nanizane so vse laskave nagrade, ki jih je zbor dosegel med letoma 2014 in 2018 na zborovskih tekmovanjih, med katerimi so Zagorje ob Savi (2014, 2018), Zlata grla Gorica (2014, 2016), In canto Mediterraneo, Milazzo (2015), državna tekmovanja Vittorio Veneto (2016) in In … canto sul Garda, Malcesine (2017) ter ugledna prva nagrada v kategoriji mešanih zborov do 25. leta na državnem tekmovanju Nuove voci per Guido v Arezzu.

Na zgoščenki sodelujejo številni glasbeniki: za klavirsko spremljavo sta poskrbela Nika Kovačič in Matjaž Zobec, orgle igra Elisabetta Cavaleri, tolkala Tadej Pahor, shaker pa Jakob Murovec. Večina skladb je posnetih v studiu Phon na Glasbeni šoli Nova Gorica in v župnijski cerkvi sv. Ane v Pevmi med letoma 2014 in 2017, Fejsbuk Mojce Prus pa je posnela radijska ekipa RTV Slovenija na tekmovanju v Zagorju ob Savi. Zgoščenko je izdal in založil Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica.