ČESTITAMO: 17. Mednarodno tekmovanje komornih zborov Marktoberdorf (Nemčija), 3.–7. junij 2022

Komorni zbor MEGARON, zb. Damijan Močnik: 1. mesto v kategoriji mešanih zborov, 2. nagrada tekmovanja, posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Itene o miei sospiri Carla Gesulada da Venose in posebno priznanje za najboljšo vsebinsko zasnovo tekmovalnega programa.

Zbor je na tekmovanju izvajal dela Gesualda, Močnika, Čajkovskega, Rautavaare in Arnesena, na koncertih pa tudi Sartija, Golovanova, Gerbiča, Adamiča, Foersterja, improvizacijo na gregorijanski napev in slovenske ljudske pesmi.

Za nastop na tekmovanju je bilo izbranih sedem zborov iz Nemčije, Češke, Indonezije, Južne Afrike in ZDA, dva v kategoriji enakih glasov in pet v kategoriji mešanih zborov. Ocenjevala jih je petčlanska žirija mednarodno izstopajočih dirigentov: Herbert Böck (Avstrija) – predsednik žirije, Gary Graden (Švedska/ZDA), Betsy Cook Weber (ZDA), Ko Matsushita (Japonska) in Virginia Bono (Argentina).

S 3. nagrado sta bila nagrajena Cape Town Youth Choir iz Južne Afrike v kategoriji mešanih zborov in Ženski Akademski pevski zbor Tehniške univerze iz Ostrave na Češkem. V kategoriji enakih glasov je zmagal moški zbor Sonat Vox iz Nemčije pod vodstvom Justusa Merkla in prejel tudi 1. nagrado. Fantje skupaj pojejo že od osmega leta starosti, saj so bili vsi člani znamenitega Deškega zbora iz Windsbacha (Windsbacher Knabenchores). Prejeli so še posebna priznanja za najboljšo izvedbo romantične skladbe, za najboljšo vokalnotehnično izvedbo in za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v kategoriji enakih glasov, ki je bila v tej kategoriji Acclamatio Damijana Močnika. To je bilo že drugič, da so na tem tekmovanju za obvezno skladbo izbrali Močnikovo delo, leta 2009 je bila obvezna skladba Verbum supernum prodiens za mešani zbor.

Poleg tekmovalnih nastopov vsak zbor izvede še tri večerne koncerte s 40-minutnim programom, kjer na vsakem koncertu nastopita po dva zbora, in nekaj krajših nastopov. Dogodki so zelo dobro obiskani in koncertna publika se poznavalsko odziva na izvedbe. KZ Megaron je nastopil v čudovitih cerkvah v Waalu, Augsburgu in Weilheimu, koncertna prozorišča pa so bila še v Altenstadtu, Füssnu, Isnyju, Kaufbeurenu, Kemptenu, Krumbachu, Memmingenu, Nesselwangu in Wildpoldsriedu.

Tekmovanje v Marktoberdorfu sodi med najuglednejša in najzahtevnejša tekmovanja na svetu, že uvrstitev na samo tekmovanje je uspeh. Je izredno dobro organizirano, publika je fantastična, postavljen je velik festivalski šotor, vsak večer pa je skupno druženje zborov. Vsak zbor ima tudi možnost delati z izbranom članom žirije.

Iskrene čestitke zboru!

Spletna stran tekmovanja: https://www.kammerchorwettbewerb.org/en/

FB-stran tekmovanja: https://www.facebook.com/modfestivals.marktoberdorf

Vse dosežke slovenskih zborov na tekmovanjih v tujini in Sloveniji v zadnjih letih si lahko ogledate TUKAJ.