France Marolt, osebnost prihodnosti – dokumentarni oddaji 15. in 22. junija 2021 ob 20.00

Ob 130. obletnici rojstva in 70. obletnici smrti bosta 15. in 22. junija 2021 ob 20.00 na 1. programu Radia Slovenija v oddaji Slovenska zemlja v pesmi in besedi predvajani dokumentarni oddaji o Francetu Maroltu, našempomembnem glasbeniku, folkloristu, ustanovitelju Glasbenonarodopisnega inštituta, Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Akademske folklorne skupine France Marolt.

V prvi oddaji ga bomo spoznali kot ustanovitelja tedanjega Folklornega inštituta pri Glasbeni matici (1934) ter netitelja in spodbujevalca kulturnih dejavnosti. Na njegovo pobudo je nastalo več pevskih zborov in folklornih skupin. V njem sta se vedno prepletali zborovska in folklorna dejavnost, glasba je bila njegova ljubezen.

Sogovornikii v oddaji so Mirko Ramovš, etnokoreolog, nekdanji sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU in več kot 40 let umetniški vodja AFS Franceta Marolta, Mitja Gobec, sin skladatelja Radovana Gobca, zborovodja in zadnjih 43 let urednik različnih notnih izdaj ter eden redkih, ki se g. Marolta še osebno spominja, dr. Urša Šivic, etnomuzikologinja in raziskovalka na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU, ter dr. Tomaž Simetinger, etnolog in kulturni antropolog, dolgoletni član AFS Franceta Marolta in več let tudi njen umetniški vodja.

Vabljeni k spremljanju!

Več: https://radioprvi.rtvslo.si/2021/06/slovenska-zemlja-v-pesmi-in-besedi-115/

Foto: arhiv AFS France Marolt