Kanadska zmaga zbora sv. Stanislava v Slovenijo prinesla dvometrski totem

Navdušenje in spomini, ki v mladih pevcih ostanejo za vse življenje

Foto: Jana Jocif

 

Ko pevci danes gledajo nazaj na prve zamisli o turneji in udeležbi na tekmovanju v Kanadi, se spominjajo: »Junija 2013 si nismo predstavljali, da bo projekt »Kanada«, ki smo ga želeli izvesti z Mladinskim mešanim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, od zamisli do nadvse presenetljivega zaključka trajal kar dve leti. Po skoraj enoletnih logističnih pripravah, zbiranju finančnih sredstev, intenzivnih pevskih vajah in štirinajstdnevni turneji po zahodni obali Kanade smo v soboto 5. junija 2014 zvečer v Slovenijo poslali obvestilo:

‘Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Ljubljana je pod vodstvom zborovodje in skladatelja Damijana Močnika postal absolutni zmagovalec prestižnega mednarodnega pevskega festivala in tekmovanja Kathaumixw 2014 v Powell Riverju (Kanada) in dobil naziv Choir of the World Kathaumixw 2014. Za zmago je prejel tudi glavno nagrado »Totem Pole«, ki bo spomladi 2015 prepeljan iz Kanade v Slovenijo. Poleg glavne nagrade je osvojil tudi 1. mesto v kategoriji mladinskih zborov, 2. mesto v kategoriji odraslih mešanih zborov in 1. mesto v kategoriji ljudske glasbe.

Na festivalu je sodelovalo 25 zborov iz 9 držav (Kanade, ZDA, Rusije, Ugande, Nove Zelandije, Slovenije, Kenije, Češke in Tajvana). Med njimi so bili tudi večkrat nagrajeni zbori s številnih tekmovanj po vsem svetu: Akademski študentski zbor Državne univerze z Urala (Rusija), Državni komorni zbor Portlanda (ZDA), Dekliški zbor mesta Seattle (ZDA) ter Filharmonični mladinski in otroški zbor iz Tajpeja (Tajvan).’«

Dvometrski totem pripotoval v Slovenijo

Minilo je skorajda leto, po nekajmesečnih usklajevanjih so organizatorji rešili vse težave, tudi uvozno-carinske, in čudovito nagrado Totem Pole je 8. maja 2015 v Zavodu sv. Stanislava zboru izročila delegacija mesta Powell River in festivala Kathaumixw: župan mesta Powell River Dave Formosa, umetniški direktor Festivala Kathaumixw Paul Cummings, umetnik, ki je izdelal Totem Pole, Craig Galligos, poglavar plemena prvotnih naseljencev Tla’Amin Clint Williams in starešina plemena prvotnih naseljencev Tla’Amin Betty Wilson.

Turneja je bila izreden logističen in finančni zalogaj. V 14 dneh je imel zbor šest samostojnih celovečernih koncertov, trikrat je pel pri maši, štirikrat je imel polovico koncerta skupaj z drugimi zbori, v treh dneh je nastopil v štirih tekmovalnih kategorijah in še v finalnem tekmovanju ter imel še dva manjša nastopa. Turneja se je začela v Vancouvru, nadaljevala v Whistlerju, Gibsonsu, Powell Riverju, kjer je potekal Mednarodni zborovski festival Kathaumixw, in se zaključila na Otoku Vancouver s koncerti v mestih Parksville, Butchart Gardens in Victoria.

Olimpijski park v Whistlerju in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije Foto: Jana Jocif

Olimpijski park v Whistlerju in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

 

Na programu dela osrednjih slovenskih skladateljev

Damijan Močnik je o odločitvi, da mlade pevce popelje na turnejo, povedal: »Vzrok za tako dolgo pot je bilo vsekakor sodelovanje na festivalu Kathaumixw v Powell Riverju. Začelo se je že pred štirimi leti, ko sem s Komornim zborom Megaron zaključeval uspešno udeležbo na tem festivalu. Bil mi je izredno všeč, ravno prava kombinacija tekmovanja, koncertiranja, skupnega prepevanja vseh zborov, neverjetno prijazni gostitelji, čudovita narava … in sklenil sem, da v prihodnjih letih popeljem v Kanado tudi gimnazijski zbor.

Več kot polovico uspeha na turneji in tekmovanju pomeni izbor programa. Vedel sem, da moram izbrati primerno skladbo J. Handla Gallusa. Z madrigalom Heroes pugnate viri smo navdušili že na tekmovanju v Celju in ker je tudi tehnično dovolj zahtevna, odločitev ni bila težka. Potem sem izbiral med največjimi mojstri slovenskega skladateljskega peresa in se odločil za skladbe L. Lebiča, J. Ježa, F. Kimovca in A. Čopija. Vlogo vsem znane skladbe je odigrala Abendlied nemškega romantika G. Rheinbergerja. V izziv bi nam bila tudi izvedba sodobne kanadske glasbe, zato sem izbral skladbo Miniwanka R. Murraya Schaferja, najbolj priznanega še živečega kanadskega skladatelja. Za to priložnost sem na oder postavil tudi novo verzijo Slovenskih melodij. Prva je že bila uspešna na več tekmovanjih in koncertnih turnejah, zato sem hotel kovati železo, ki je vedno vroče.

Odločitev, da se takoj po podelitvi spričeval odpravimo na pot in preživimo nekaj dni pred tekmovanjem skupaj v Vancouvru ter tam koncertiramo, se je izkazala za odlično. Pevce sem pred vsakim nastopom vzpodbujal, naj pojejo prepričljivo in z velikim zanosom. Dobil sem velike zaveznike v poslušalcih, saj so z gromkimi aplavzi in ovacijami pokazali svoje navdušenje. Takega odziva ni nihče pričakoval, je pa odločilno pripomogel k samozavestnejšim nastopom. Vsi skupaj smo si na odru upali storiti vsak dan več.«

Nastop v kategoriji ljudske glasbe Foto: Jana Jocif

Nastop v kategoriji ljudske glasbe

 

Nastop na finalnem delu tekmovanja Foto: Jana Jocif

Nastop na finalnem delu tekmovanja

 

Vtisi pevcev …

»To je bilo tistikrat, ko sem prvič poletela na drugo stran sveta in prvič opazovala, kako velika rumena krogla tone v brezmejno modrino Tihega oceana in vzbuja čudenje nad mogočnostjo ustvarjenega. Bilo je tudi tedaj, ko sem prvikrat poskusila javorjev sladoled in se prvič čofotaje zakadila v vodo, onkraj katere je menda že Azija … Bilo je takrat, ko sem obstala s priprtimi usti, ko se je po meni prvikrat z neizmerljivo hitrostjo širila mrzlica zaradi brezhibno odpetega Abendlieda. Bilo je prvič, da smo vsi vse skladbe peli na pamet in da smo vsi oddajali veselje in srečo radovednim poslušalcem. Ko sem si prvikrat dala priložnost, da spregledam vse napake in namesto tega brezskrbno uživam v slehernem trenutku. Prvikrat, ko sem doživela zares navdušeno občinstvo in kar štiri stoječe ovacije na enem samem koncertu.

No, nekaj pa le ni bilo prvič: kljub natrpanemu urniku smo imeli veliko časa drug za drugega, se skupaj smejali in pogovarjali, spletali nove in utrjevali stare prijateljske vezi ter kljub utrujenim glasovom še vedno vneto prepevali, kamorkoli nas je zanesla pot.« (Eva Vačovnik, sopran)

 

»V Kanado nismo šli zmagat. Niti nismo šli tekmovat za prva mesta. To vam lahko verjetno potrdi vsak član zbora, z dirigentom Močnikom na čelu. On sam nam je govoril, naj ne bomo razočarani, če ne bomo dosegli vidnih uspehov (torej nagrad za dobro uvrstitev), ker je konkurenca velika. Spodbujal nas je, naj se preprosto sprostimo in damo vse od sebe, ker je to največ, kar lahko naredimo. Seveda ne bom zanikala, da nismo vsaj malce upali, da bomo kje staknili tudi kakšno nagrado, saj konec koncev le nismo bili tako slabi.

In potem, povsem nepričakovano … Zmaga! In to ne ena, ampak kar dve! In še drugo mesto. Mislim, da smo bili vsi precej šokirani.

Po razglasitvi rezultatov smo se seveda dobili s profesorjem Močnikom, ki pa nam je povedal, da bo za večerni koncert zmagovalcev, na katerega smo s svojimi zmagami dobili vstopnico, povsem preuredil eno izmed svojih skladb, Slovenske melodije, ki je na poslušalce vedno naredila velik vtis. In tako smo se zvečer pol ure pred tekmovalnim nastopom učili novih melodij, predvsem pa nove koreografije. A nastop smo kljub tremi in navalom adrenalina izpeljali dobro in utrujeni odšli domov počivat.« (Meta Uršič, alt)

 

»Turneja v Kanado. Hm. Kaj naj napišem? Kje naj začnem?

Mogoče pri seznamu stvari, ki jih moram storiti, preden se poslovim od tega sveta.

Potovati zunaj Evrope … storjeno. Leteti čez Atlantik … storjeno. Imeti filmski maraton in se naveličati filmov … storjeno. Imeti ‘jet lag’ … storjeno. Jesti ameriško/kanadsko jabolčno pito … storjeno. Pojesti ‘jawbreaker’ … storjeno. Jesti american stake … storjeno. Kopati se v Pacifiku … storjeno. Spati v ameriški prikolici … storjeno. Voziti se v šolskem avtobusu iz vseh filmov … storjeno. Spravljati prof. Močnika ob živce skoraj dva tedna vsak dan … storjeno. Premagati Američane v nečem … storjeno. Zmagati na mednarodnem pevskem festivalu … storjeno. Še enkrat, zmagati na mednarodnem pevskem festivalu … storjeno. In še enkrat, zmagati na mednarodnem pevskem festivalu … storjeno. Nastopiti na zaključnem koncertu kot zmagovalni zbor … storjeno. Ukrotiti tresočo nogo na glavnem odru med zaključim koncertom pred ogromno množico ljudi, ko se noga na vsak način noče umiriti … storjeno.

In sedaj sem ostal brez besed.« (Gregor Kovač, bas)

Veselje ob razglasitvi zmagovalca Foto: Jana Jocif

Veselje ob razglasitvi zmagovalca

 

… in mnenja tekmovalne žirije (Paul Cummings, Scott Leithead, Ay-Laung Wang, Chad Louwerse, Megan Skidmore, Tobin Stokes, Walter Martella)

»UAU! Velika natančnost, zelo ritmično, prehodi v tempu brez napak … čudovito uglašene harmonije, vseskozi neverjetna intenziteta, vstopi čisti in razločni, neverjeten zaključek …«

»Navdušujoč zvok zbora. Čestitke za izjemno izvedbo. Kathamixw ste naredili fantastičen. To, 21 moških …!!«

»Bravo! Umetniška in slogovno dovršena predstava! Kako čudovita skupina mladih pevcev. Zelo učinkovit nastop.«

»Neverjetno. Umetniška popolnost – popeljali ste nas na izlet po vaši lepi deželi – mi vsi smo šli z vami. Popolnoma prevzemajoče. Resnično veselje je slišati ta neverjeten zbor. Zagotovo eden najboljših mladinskih zborov, kar sem jih slišal, na svetu!«

»Čarobno! Popolnoma čarobno! Povsem nadzorovan nastop; kako ganljiva izkušnja slišati to silno glasbo! Odlična izbira repertoarja! Najlepša hvala, da ste prišli in peli na festivalu Kathaumixw.«

Za konec

Koncertna turneja Mladinskega mešanega zbora sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije po zahodni obali Kanade in udeležba na Mednarodnem pevskem festivalu in tekmovanju Kathaumixw 2014 sta v srcih in spominih udeležencev zapustila tako čudovite sledi, da so jih zapisali in zbrali v zborniku. Neponovljiva izkušnja je pevce neizbrisno zaznamovala. Ob prebiranju vtisov in gledanju fotografij bodo lahko vedno znova podoživljali svoje potovanje. Drugi pa bodo lahko okusili vsaj kanček njihovih doživetij.

Zmagovalni zbor ob unikatni glavni nagradi – totemu Foto: Jana Jocif

Zmagovalni zbor ob unikatni glavni nagradi – totemu