2014_02_Potujoca_muzika_1_www

Mladi peli pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma

Koncert združenih izbranih mladinskih zborov Slovenije v počastitev svetovnega dneva zborovske glasbe

Ljubljana, 8. 12. 2013

Decembra lani je v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma skupaj ponovno nastopilo približno 500 mladih pevk in pevcev iz vse Slovenije. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti se je namreč že drugič odločil v projektu Potujoča muzika združiti najboljše mladinske zbore, ki so se v zadnjih dveh letih še posebej izkazali. Ta edinstveni koncert je bil del množice prireditev, ki so se v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja zvrstile po svetu, in največja temu namenjena prireditev v Sloveniji.

JSKD je množični koncert prvič organiziral pred dvema letoma in si bo prizadeval, da bi ta postal tradicionalna bienalna prireditev in nagrada za najboljše mladinske zbore.

»S Potujočo muziko želimo spodbujati veselje do petja med mladimi in se pokloniti dragoceni tradiciji zborovskega petja pri nas, hkrati pa je to izvrstna priložnost za slovenske skladatelje, da napišejo nove zborovske skladbe. Seveda nismo edini, ki praznujemo dan zborovskega petja – vsako leto ga z različnimi dogodki obeležijo milijoni pevcev po vsem svetu. Zagotovo pa smo eni redkih, ki smo se na ta dan odločili povezati 500 glasov iz vseh koncev države. Vsi, ki ste kdaj peli v kakšnem zboru, veste, kako zahtevna naloga je to. Nam je to z glasbo, ki je dobesedno potovala med pevci, ter ob nesebični pomoči zborovodij in razumevanju ravnateljev ponovno uspelo,« je povedal direktor JSKD mag. Igor Teršar.

Osnovni namen dneva zborovskega petja je, da ne iščemo v glasbi le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje. Na tem posebnem dogodku je dobilo možnost nastopa v Cankarjevem domu 13 izbranih mladinskih zborov Slovenije, ki so se v zadnjih dveh letih izkazali na regijski in državni ravni. Ti zbori pomembno prispevajo k razvoju zborovske dejavnosti in so most do odličnih dosežkov odraslih zborov.

Pevci so bili enakomerno zastopani iz vseh regij, prijeten program pa je bil pretežno sestavljen iz del slovenskih avtorjev. Za to priložnost je nastalo tudi osem novih skladb oz. priredb, ki so bile na koncertu krstno izvedene in izdane tudi v posebni notni zbirki Potujoča muzika.

Koncert je otroke iz vse Slovenije netekmovalno povezal in jim omogočil čudovit občutek množičnega skupnega muziciranja.


(Celoten koncert si lahko ogledate tukaj.)

Sodelujoči združeni mladinski zbori: Osrednja Slovenija: MPZ OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana, zb. Polona Guček, MPZ RTV SLO, Ljubljana, zb. Tomaž Pirnat, MPZ OŠ Tabor Logatec, zb. Zdravko Novak; Gorenjska: MPZ GŠ Kamnik, zb. Ana Smrtnik, MPZ OŠ Orehek, Kranj, zb. Janja Jošt; Od Celja do Koroške: MPZ GŠ F. K. Koželjski Velenje, zb. Matjaž Vehovec, MPZ. OŠ Podčetrtek, zb. Mihaela Pichler; Dolenjska, Posavje in Bela Krajina: MPZ OŠ Artiče, zb. Ela Verstovšek Tanšek; Štajerska in Pomurje: MPZ OŠ bratov Polančičev, zb. Majda Gorjup, MPZ OŠ Gorišnica, zb. Slavica Cvitanič; Primorska: MPZ OŠ Antona Šibelja – Stjenka, Komen, zb. Andreja Rustja, MPZ OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, zb. Milena Prinčič, MPZ Valovi OŠ Cerkno, zb. Vanja Lampič

Zborovodje: Damijan Močnik, Tomaž Pirnat, Matjaž Vehovec

Instrumentalisti: Tadej Horvat, klavir; SToP – Slovenski tolkalni projekt; člani Orkestra Slovenske vojske

Moderator: Jurij Berložnik

Program: Od hiše do hiše hodimo (Slovenske kolednice): Stu lәdi, Mi skupaj smo prirajžali, Mi valemo kralja zmožnega, Danes po vseh krajih zemlje, Bole jutro tratorica, Zeleni Jurij, Sosedje so nam pravili; Križem kražem po Evropi: Luigi Denza/Patrick Quaggiato: Funiculi funicula (Giuseppe (Peppino) Turco, slov. bes. Irma Močnik) – krstna izvedba, Waldemar Åhlén: Sommarpsalm (Carl David af Wirsén, slov. bes. Avgustina Budja), Zdeněk Stárek: Tancuj, tancuj (slovaška ljudska); Novosti iz Slovenije: Gašper Jereb: Štirje letni časi – Zima (Miha Zabret) – krstna izvedba, Katarina Pustinek Rakar: Razpotje (Tone Pavček) – krstna izvedba, Hrabroslav Volarič/Janez Močnik: Nos (Hrabroslav Volarič) – krstna izvedba; Vse najboljše, Wagner in Verdi!: Richard Wagner/Patrick Quaggiato: Poročna koračnica iz opere Lohengrin (Richard Wagner, prirejeno slov. bes. Irma Močnik ) – krstna izvedba, Giuseppe Verdi/Patrick Quaggiato: Zbor hebrejskih sužnjev iz opere Nabucco (Temistocle Solera, parafraza Ps 137 (136), slov. bes. NN) – krstna izvedba; Zemlja pleše: Ati Soss/Blaž Pucihar: V Ljubljano (Svetlana Makarovič) – krstna izvedba, Mojmir Sepe/Damijan Močnik/Blaž Pucihar: Zemlja pleše (Gregor Strniša) – krstna izvedba