Naj se veseli december začne … pri basih

Objavljamo naslednji opomnik Inštituta za basovske znanosti:

 

»Vročiti basom v vašem zboru!

Spoštovani basi,

najprej naj vam zaželimo uspešen vstop v novo pevsko sezono!

Naj vam bo sreča naklonjena – naj dirigent(ka) izbere skladbe s čimveč pavzami in dolgimi notami za base ter čimmanj malih terc in drugih za grlo in ušesa neprijetnih zvočnih intervalov!

Naj sprejemne avdicije naredi čimveč za oči in uho prijetnih bruck, če je narava vašega zbora taka, da jih sprejema, sicer pa vam želimo čimveč zadovoljnih ljubiteljic nizkih frekvenc in raziskovanja globin na koncertih in širše!

Pišemo vam, da bi vas opozorili, da se bliža rok za oddajo besedila na razpis za Odo basom, ki ga najdete na TEJ POVEZAVI. Vsekakor je zaželeno, da ga delite s svojimi znanci in prijatelji, saj si želimo, da bi komisija lahko izbirala med čimveč prispelimi deli. Dodatek k razpisu je, da je besedilo lahko – kot se za Odo spodobi – tudi v starogrščini ali latinščini.

O razpisu so poročali tudi Naši zbori, vendar – po za nas nedoumljivi in žaljivi uredniški odločitvi – v rubriki »Šaljivi kotiček«, v zvezi s čimer je Inštitut za basovske znanosti* že večkrat ostro protestiral pri uredništvu.

Ob tem bi vas radi seznanili z našimi prizadevanji za umestitev nastopa Velikega basovskega zbora v okvir festivala Europa Cantat, velikega zborovskega praznika, ki bo v Sloveniji potekal od 16. do 25. julija 2021. Po izdejni zasnovi bi Veliki basovski zbor izvedel Odo basom pred polno dvorano navdušenih basovskih fanic. Če pa bo razpoloženje udeležencev primerno, bi zagodli še kakšno basovsko.

Tole sporočilo pošiljamo na generični naslov zbora, kjer basirate. Upamo, da je prišlo do vas in ga ni blokirala kakšna pritlehna (če že ne kar podtalna) tenoristična organizacija.

Prosimo vas, da nam posredujete e-naslov basovske sekcije oz. njenega predstavnika ali več njih, da vam lahko posredujemo nadaljnja sporočila v zvezi z navedenimi aktivnostmi. Dvomimo namreč, da bi jih tisti, ki niso posvečeni v skrivnosti basovskega ključa, razumeli v vsej njihovi globini.

Z najglobljimi pozdravi!

 

Inštitut za basovske znanosti,

zanj

Ljuba Baso

E: institut.za.basovske.znanosti@gmail.com

FB: Inštitut za basovske znanosti, Institute for Bass Sciences

 

PS: Lepe pozdrave pošiljamo – če je glede na naravo vašega zbora to smiselno – tudi basovskim fanicam v vašem zboru (in med poslušalkami), zlasti altistkam!

______

*Inštitut za basovske znanosti (IBZ) je bil ustanovljen leta 1996 z edinim ciljem, da se z uporabo znanstvene metode bori proti hudobnim protibasovskim memom (lažnim novicam), ki jih običajno sebično širijo tenoristi in dirigenti, pa tudi nekateri soprani in celo redki alti, in se pri svojem delu posveča raziskavam dejstva, da je bas najpomembnejši glas v zboru. Strokovnjaki IBZ so aktivni zlasti med basovskimi prazniki, ki vsako leto doživijo vrhunec na 30. marec, basovski dan, katerega praznovanje je drugi najpomembnejši cilj IBZ.«

 

__________________

Op. ur.: Zaradi številnih preteklih pritožb Inštituta za basovske znanosti je prispevek tokrat uvrščen med resne zborovske novice. 🙂