Pesem brez meja s Plamenom iz Toronta

Koncerta Vokalne skupine Plamen, Toronto, Kanada, zborovodkinja Marija Ahačič Pollak


Nedelja, 20. avgusta, ob 19.30: Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine
Sreda, 23. avgusta, ob 19.00: Radovljiška graščina, Baročna dvorana


Častna pokroviteljica koncerta:
Predsednica Republike Slovenije
Nataša Pirc Musar

Klavir: Anže Rupnik
Kitara: Timotej Kosovinc
Violončelo:  Christine Basili
Povezovalec koncerta: Matjaž Merljak

Organizacija: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti z območno izpostavo Radovljica


VSTOPNICE:

Ljubljana: 
– do petka, 18. 8., do 12. ure na mojekarte.si 
– uro pred koncertom v avli Slovenske filharmonije (10 in 8 EUR)

Radovljica:
prost vstop


VOKALNA SKUPINA PLAMEN TORONTO, KANADA

Skupina, ki pod vodstvom Marije Ahačič Pollak deluje že 32 let, bo letos ponovno nastopila v Sloveniji. Želela je gostovati pred dvema letoma ob njihovi 30-letnici, saj bi praznovali skupaj z Republiko Slovenijo, pa jim je to preprečila epidemija Covida. Slavnostni obletni koncert so tako izvedle v domači župniji v Torontu pred številnimi gosti, tudi slovenskim veleposlanikom v Kanadi, g. Andrejem Gregorjem Rodetom. Ob tej priložnosti so preje tudi Gallusov kipec Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Letošnja turneja je zanje še posebej pomembna, saj njihova dirigentka pravi, da je to njena zadnja – v častitljivi starosti z neverjetno energijo počasi prepušča zbor svoji naslednici, pevke pa bodo na koncertu v Slovenski filharmoniji prejele tudi Gallusove značke.

K začetkom …

Zbor kanadskih  Slovenk, ki je nastal pred dvaintridesetimi leti, danes šteje 20 pevk. O sebi pravijo : »Pred dvaintridesetimi leti so štiri dekleta slovenskega porekla začele uresničevati svoje sanje; rade bi se naučile peti pesmi iz svojega izročila. Na srečo so se našle z nadarjeno voditeljico Marijo Ahačič Pollak, ki je združila njihova srca, duše in pesmi, da so njihove sanje pod njenim strokovnim vodstvom začele živeti.«

Tako se je v Marijini hiši, kjer so imele kar sedem let vaje, rodil takrat še Dekliški zbor Plamen (ustanovne članice: Amanda Bergant, Susan Stajan, Tina Štrucel, Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar, Julija Konje), ki se je razširil v sestav dvanajstih deklet. Ker se je večina tekom let poročila in so članice že skoraj vse mamice, se je zbor preimenoval v Vokalno skupino Plamen, kar bolj ustreza sedanjemu času. Zdaj so se v zbor vključile že tudi njihove hčere.

Dr. Helena Jaklič pa je ob njihovi 30-letnici zapisala: »Slovenska beseda je skoraj preskromna, da bi z njo zajeli vse izjemno bogastvo, ki ga nosi v sebi 30 let vokalne skupine Plamen. Trideset let trdega dela, neštetih ur vaj, namenjenih ne le glasbeno dovršeni izvedbi pesmi, temveč tudi izgovarjavi slovenskih besed; 30 let premnogih prevoženih kilometrov, vztrajnosti in potrpežljivosti – vse to je bilo darovano iz srca, da bi slovenska pesem med rojaki v Kanadi ne zamrla.«

Plamen je v zadnjih letih pridobil 6 mladih članic kot osvežitev zbora. Njihov repertoar je tako pester, da lahko v njem vsakdo najde kaj zase. Plamen se zaveda in trudi, da mora pri skrbi za ohranjanje slovenstva skrbeti tudi za visoko kulturno in umetniško raven.

Gostje koncerta

Skladatelj in kitarist Timotej Kosovinc se ukvarja z različnimi glasbenimi stili in žanri ter sklada za najrazličnejše inštrumente in zasedbe. Študiral je kitaro in kompozicijo ter teorijo glasbe na Univerzi za glasbo Dunaj. Kot skladatelja, kitarista in izvajalca lastnih skladb so ga nagradili na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Uspešno se uveljavlja kot solist ali član komornih zasedb, izvaja lastna dela, njegova dela pa redno izvajajo na festivalih in koncertih mednarodne veljave v Sloveniji in tujini.

Cristine Basili je bila nagrajena na več državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot sta Antonio Janigro Youth Competition in Prima La Musica Bundeswettbewerb. Leta 2015 je prejela glasbeno nagrado ESTE na mednarodnem Brahmsovem tekmovanju. Leta 2020 je postala ustanovna članica interdisciplinarnega ansambla EnsemblART (njegov član je tudi Timotej Kosovinc), katerega projekti so bili že večkrat nagrajeni (goodmesh concours 2020 in ISA creative award 2020). Cristina je študirala pri Antoniu Menesesu v Bernu, Ralphu Kirshbaumu v Kaliforniji in pri Johannesu Meisslu na Dunaju.

Pianist Anže Rupnik je letos junija z odliko magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Je večkratni nagrajenec na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot solist in tudi z zasedbo Klavirski trio Rupnik, v kateri že 13. leto igra s sestro Manco in bratom Nejcem. Kot član Klavirskega tria Rupnik je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za leto 2015. Kot nagrajenec avdicije za solistične nastope z orkestri na Akademiji za glasbo je leta 2021 z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel Šostakovičev 2. klavirski koncert v F-duru v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Za izvedbo je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

SPORED

Danilo Bučar: N’MAU ČEZ IZARO (Primož Košat, Franc S. Treiber/angl. bes. Marija Ahačič Pollak)

Alojzij Sachs/Jože Leskovar: MRZEL VETER TEBE ŽENE (Valentin Orožen)
Solistka: Susan Stajan Hanna

Radovan Gobec: NE OURI, NE SEJAJ (prekmurska ljudska)
Solistke: Leah in Mary Markun, Elizabeth Helme

Marija Ahačič Pollak/Tomaž Pirnat: TEČEJO, TEČEJO NITKE (Marija Ahačič Pollak)
Kitara: Timotej Kosovinc

Boudleaux Bryant: ALL I HAVE TO DO IS DREAM (Boudleaux Bryant/slov. bes. Marija Ahačič Pollak)
Kitara: Timotej Kosovinc

Timotej Kosovinc: ČRNA LUČ
Kitara: Timotej Kosovinc, violončelo: Christine Basili

Gustav Gonza: SAN SE ŠETAO (prekmurska ljudska/angl. bes. Marija Ahačič Pollak)

Stephen Smith: SHE’S LIKE THE SWALLOW (kanadska ljudska iz Nove Fundlandije)
Solistka: Leah Markun

Allison Girvan: V’LA L’BON VENT (francosko-kanadska ljudska)

Borut Lesjak/Nada Žgur: NE ČAKAJ NA MAJ (Frane Milčinski Ježek)

Roger Emerson/Marc Shaiman: HAIL HOLY QUEEN, iz filma Nune pojejo (Marc Shaiman)
Solistka: Lydia Thomas

Mojmir Sepe/Marko Fabiani: MED ISKRENIMI LJUDMI (Dušan Velkaverh)
Solistka: Susan Stajan Hanna
Klavir: Anže Rupnik

Hugo Wolf/Miha Haas: DER FREUND
Klavir: Anže Rupnik

B. Mars, A. Lavigne, P. Lawrence, K. Cain, K. Walton/C. Haynes jr., R. Butler, J. Sheffer, F. Romano/ Ed Boyer, Ben Bram, Deke Sharon: JUST THE WAY YOU ARE/JUST A DREAM

(B. Mars, A. Lavigne, P. Lawrence, K. Cain, K. Walton/C. Haynes jr., R. Butler, J. Sheffer, F. Romano)
Solistke: Sabina Sečnik, Tatjana Smrekar, Leah Markun

Amanda McBroom/Kirby Shaw: THE ROSE (Amanda McBroom/slov. bes. Marija Ahačič Pollak)
Solistki: Sabina Sečnik in Leah Markun
Kitara: Timotej Kosovinc

Tim Bergling, Michael Einziger, Aloe Blacc/Deke Sharon: WAKE ME UP (Tim Bergling, Michael Einziger, Aloe Blacc)
Kitara: Tim Kosovinc

Mojmir Sepe/D. Novak: POLETNA NOČ (Elza Budau)
Klavir: Anže Rupnik

Gerry Goffin, Carole King, Jerry Wexler/Deke Sharon in Anne Raugh: A NATURAL WOMAN
Solistka: Tatjana Smrekar

Slavko Avsenik, Vilko Ovsenik/Vilko Ovsenik: SLOVENIJA, OD KOD LEPOTE TVOJE (Marjan Stare/angl. bes. Marija Ahačič Pollak)
Solistka: Susan Stajan Hanna

PODPORNIKI KONCERTA