Poslovil se je Jože Fürst (1945–2023)

V nedeljo, 9. julija 2023, nas je zapustil dirigent, pianist in univerzitetni profesor Jože Fürst (20. februar 1945 – 9. julij 2023).

Kot dirigent je poleg Kraljevega moškega zbora v Belgiji vodil vidnejše slovenske zbore: Komorni zbor RTV Slovenija, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, Akademski pevski zbor Maribor, pevsko skupino Akord 84, Ženski pevski zbor Concinite in Vokalno skupino Canticum. Na njegovo pobudo je nastalo mnogo del slovenskih skladateljev: Lebiča, Kreka, Šivica, Vremšaka, Mihelčiča, Gabrijelčiča, Švare, Globokarja, Rojka, še posebej pa Jakoba Ježa. Z zbori je koncertiral doma in v tujini, na tekmovanjih pa posegal po najvišjih priznanjih.

Bil je redni profesor za zborovsko dirigiranje na Oddelku za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru ter pogost član žirij na mednarodnih zborovskih tekmovanjih doma in v tujini. Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad, med drugim Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, zlato plaketo Univerze v Mariboru in Župančičevo nagrado mesta Ljubljane.