Trije Slovenci, pa smo zbor! Vloga petja v procesih narodnega prebujanja v 19. stoletju

Oktobra je bila na Prvem programu Radia Slovenija predvajana oddaja Sledi časa o petju v obdobju narodnega prebujanja v 19. stoletju ter o sodobnih odmevih tistih časov.

Iz predstavitve oddaje:

Letos obhajamo 150. obletnico prvega slovenskega tabora v Ljutomeru in 170. obletnico programa Zedinjena Slovenija v za svetovno ureditev revolucionarnem letu 1848. Obdobje slovenskega narodnega prebujanja je pomenilo tudi razmah zborovskega petja pri nas. To pa je neposredno povezano, saj je zaradi svojega skupinskega »značaja« in utemeljenosti v »ljudskem« prepevanje dalo ključen prispevek k vzpostavitvi takrat novih konceptov naroda in slovenstva.

Tokratna oddaja Sledi časa je vlogo petja v procesih narodnega prebujanja osvetlila skozi pisanje slovenskega časopisja 19. stoletja, ki je te procese spremljalo iz neposredne bližine in jih komentiralo v skladu s sočasnimi idejnimi tokovi. Hkrati pa je raziskala, kako, če sploh, to obdobje odmeva v sodobni slovenski pevski dejavnosti. Na to vprašanje sta pomagala odgovoriti tudi dva sogovornika, katerih življenje je s petjem prežeto.

Oddajo je pripravil Ambrož Kvartič, Radio Slovenija, najdete jo na tej povezavi:
https://radioprvi.rtvslo.si/2018/09/sledi-casa-133/