ZBOROVSKI BUM 2017

Maribor, 13. junij 2017

 

 

V Mariboru je bil 13. junija 2017 pravi zborovski praznik. Na stadionu Ljudski vrt je namesto nogometnega navijanja zadonelo zborovsko petje več kot 5.500 otrok iz 180 šol iz vse Slovenije. Letošnji Zborovski BUM je zaznamovala operna tematika. Mladi pevci so zapeli ob spremljavi simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko dirigenta Simona Krečiča, imeli pa so tudi edinstveno priložnost zapeti z znanimi solisti mariborske opere – sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt, altistko Ireno Petkovo, tenoristom Martinom Sušnikom in baritonistom Jakijem Jurgcem.

 

Osnovnošolci so se vse leto posvečali učenju klasičnih opernih skladb, kot so Habanera, Barkarola, Zbor sužnjev iz Nabucca, Napitnica iz Traviate, če omenimo samo nekatere. V študij zahtevnejše večglasne literature je bilo treba vložiti veliko truda, tako da so prav ponosno in z velikim zanosom javno predstavili to svoje veliko delo.

Mladi pevci so na začetku družno zapeli slovensko himno, po opernih klasikah pa tudi popevko Zemlja pleše, ki je s svojim pozitivnim sporočilom dobro razgibala vzdušje na stadionu. Svoje vrstnike sta do prave evforije razgrela še mlada talenta Lenart in Timotej iz priljubljenega godalnega dueta WildArt, kar je bila gotovo dobra odločitev organizatorjev.

Eden pomembnih trenutkov za slovensko zborovsko umetnost je bila podelitev priznanj za življenjsko ustvarjalno delo na področju mladinske zborovske literature, ki so jih prejeli skladatelji Jakob Jež, Lojze Lebič, Tomaž Habe in Miro Kokol.

Mladi pevci so zapeli ob spremljavi simfoničnega orkestra SNG Maribor.

 

Uspeh otroške prireditve v takem obsegu pa seveda ni samoumeven in za dosego takega cilja ne sme biti nič prepuščeno naključju. S strokovnega vidika je bilo vse zelo premišljeno. Prireditev je nastala na pobudo in pod strokovnim vodstvom svetovalke za glasbeno umetnost na Zavodu RS za šolstvo dr. Inge Breznik. Po šolah je namreč zanimanje za zborovsko petje vedno bolj upadalo ali celo izginjalo, upadala pa je tudi kakovost večglasnega petja in se krčila na eno- ali dvoglasje, tudi višina glasovnega obsega otrok se je nižala. Ideja za Zborovski BUM je bila torej nov način motivacije otrok za zborovsko petje. Kakorkoli, v samem ozadju na videz zabavne prireditve sta torej vzgojno-izobraževalni koncept in težnja po negovanju slovenske kulture in jezika.

K uspehu je pripomogla tudi premišljena izbira dirigenta, ki bi moral znati že v prvih taktih vzpostaviti stik z otroki. Dirigentu Simonu Krečiču je to zelo dobro uspelo, saj se je otrokom znal takoj prikupiti in jih vzpodbuditi, obenem pa je z določeno mero strogosti vzdrževal red in pevsko disciplino, kar je privedlo do ubranega petja, polnega zanosa.

Taktirko je tokrat prevzel dirigent Simon Krečič.

 

Da petje še nikdar ni bilo tako ubrano kot tokrat, lahko pripišemo tudi razporeditvi otrok po glasovih. Zbor ene šole prvič ni sedel skupaj, ampak so bili pevci različnih šol razdeljeni po glasovih, kar je organizacijsko zahtevnejše, saj s seboj prinese tudi več spremljevalcev. Tako je bilo prisotnih kar 500 učiteljev. Petje je bilo letos na višji kakovostni ravni, saj so lahko nastopile samo izbrane šole, ki so resno pristopile k projektu. Tudi sama operna literatura je zahtevnejša, zato prireditev in s tem tudi spodbujanje petja v šolah kvalitativno raste.

Ker je v zadnjih letih državljanska zavest vedno šibkejša in tudi zborovska literatura posebej ne vzpodbuja ljubezni do naše dežele, je seveda prav, da poskušamo otrokom približati vsaj ljubezen do maternega jezika. Vse operne skladbe so bile zato izvedene v slovenščini, in ne samo to – posebej za to prireditev so bile pesmi, ki morda nimajo najprimernejše vsebine za otroke (govorijo npr. o vinu), prepesnjene oz. prirejene za otroke. Pesem Desenic (Pesem kostanjev) je prepesnil Janez Usenik, Traviato in Habanero pa Irma Močnik.

Letošnja prireditev je bila najodmevnejša do sedaj. Odziv sodelujočih in tudi občinstva je bil izredno velik, prav neverjeten, kar je gotovo posledica vseh omenjenih obogatitev in kaže na dobre smernice za prihodnje delo.

Častni pokrovitelj Zborovskega BUM-a je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je otroke počastil s svojim obiskom in je bil deležen njihovega velikega navdušenja. Prireditve so se udeležili še drugi pomembnejši gostje na državni in lokalni ravni, prisotni pa so bili tudi glavni predstavniki slovenske zborovske stroke.

Organizator prireditve, Narodni dom Maribor, kjer gre posebna zahvala Urški Košica, je ob pomoči Mestne občine Maribor, Slovenskega narodnega gledališča Maribor, mladih prostovoljcev in mnogih sponzorjev izpeljal ta obsežni dogodek predvsem z željo, da mladim v osnovnih šolah čim bolj približa zborovsko petje in ljubezen do glasbe. In uspelo mu je.

Ob otrocih so zapeli znani solisti mariborske opere – sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, altistka Irena Petkova, tenorist Martin Sušnik in baritonist Jaki Jurgec.

 

Čustvenega naboja ni manjkalo, čutiti ga je bilo tako pri otrocih kot pri poslušalcih. Otroci so dejansko peli tako lepo, da se je mnogim naježila koža ali orosilo oko. In verjetno nihče izmed sodelujočih otrok tega doživetja nikdar ne bo pozabil. Še v odrasli dobi se bo kdaj spomnil mariborskega stadiona in čustev, ki so se porajala ob skupnem večglasnem petju. Tako bo občutek kolektivne pripadnosti povezoval z nečim prijetnim in predvsem z glasbo. Če bo to tako, je namen dosežen in trud poplačan. In za prihodnost zborovskega petja v naši domovini se ni bati.

Bienalna zborovska prireditev, ki je leta 2012 nastala v Mariboru in se že naslednje leto razširila v vseslovenski dogodek, je dobila že tradicionalni status in je v Mariboru v mesecu juniju nepogrešljiva. Predstavlja tudi lep uvod v mariborski kulturni festival Lent.

Vidimo se spet junija 2019!

Letošnji Zborovski BUM je zaznamovala operna tematika. Le kaj nam bodo organizatorji pripravili čez dve leti?

 

Posnetek prireditve si lahko ogledate:
– 25. junija 2017 ob 11.00 in 17.00 na TV Maribor
– 1. julija 2017 ob 10.00 na TV Slovenija 2

Video (odlomek): http://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174477054