Znameniti posnetek zadnjega koncerta pred kulturnim molkom odslej v arhivu programa Ars

Posnetek zadnjega koncerta Maroltovega predvojnega moškega Akademskega pevskega zbora pred kulturnim molkom leta 1941 odslej hrani arhiv programa Ars – tretjega programa Radia Slovenija.

Avtor posnetka, snemalec Rudi Omota, pionir slovenskega zvočnega filma, tehnični inovator in tonski mojster – posnel je tudi legendarno radijsko kukavico –, je trak pred leti podaril sodelavki in prijateljici Emiliji Soklič, s katero sta skupaj razvila magnetni zapis zvoka in pozneje razvijala opremo za snemanje, obdelavo in reprodukcijo zvoka. Februarja letos ga je inženirka in inovatorka, pionirka zvokovnih zapisov slovenskega filma in dobitnica Badjurove nagrade za življenjsko delo leta 2021, podarila Radiu Slovenija.

Kot je ob izročitvi povedala, je bil trak za Rudija Omota svetinja in tudi sama ga je varovala kot svetinjo. »Ta trak mi pomeni vse, kar se je dogajalo med vojno. Vso okupacijo, vse dogodke takrat, vse tisto, kar je bilo groze, to je v tem traku.« Pravi, da se občutkov, ki so jo prevevali, ko je doživela koncert, ne da opisati. »Mislila sem, da bo dvorano razneslo. Fantje so se držali na okenskih kljukah, da ne bi padli, da so lahko prisostvovali. To so zgodovinski trenutki, ki jih enostavno ne moreš reproducirati. Ker tega občutka ne moreš prenesti, moraš doživeti.« Odločitev, da dragocen zvočni zapis preda programu Ars, je bila težka, a kot pravi, verjame, da bo zanj dobro poskrbljeno: »Tako kot si ta posnetek zasluži«.

Program Ars se bo Emiliji Soklič in njenemu neprecenljivemu darilu poklonil s slovesnostjo spomladi.

Več:

https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/emilija-soklic-podarila-posnetek-zadnjega-koncerta-akademskega-pevskega-zbora-programu-ars/657324

Med drugim je na posnetku tudi Lipa zelenela je v izvedbi moškega zbora:

https://365.rtvslo.si/arhiv/videonovice-zabava/174828934

Emilija Soklič
Foto: Amir Muratović / RTV Slovenija