Loading Events

« Vsi dogodki

PLEČNIK & A-CAPPELLA: SLOVENSKI OKTET (1. koncert)

11. 9. 2020, 20.30, Ljubljana 

| 14, 18

Petek, 11. septembra 2020, ob 20.30
Atrij NUK (Turjaška 1, 1000 Ljubljana)
SLOVENSKI OKTET
Umetniški vodja: Jože Vidic

“Ko spregovori Aleja slovenskih skladateljev”

Na prvem koncertu cikla, ki bo potekal v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) ob Vegovi ulici, boste lahko prisluhnili koncertnemu sporedu pod motom “Ko spregovori aleja skladateljev”. Člani Slovenskega okteta bodo na tem koncertu izvajali dela skladateljev, katerih doprsne kipe je Plečnik v tridesetih letih 20. stoletja postavil na bližnji Vegovi ulici.

Slovenski oktet je prvič zapel že leta 1951 in od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj zajema dela iz obdobja renesanse, klasicizma in romantike, ljudske pesmi vseh narodov ter dela sodobnikov. Posebno skrb Slovenski oktet namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih in tujih koncertnih odrih. Od leta 2019 ansambel deluje v naslednji sestavi: Andrej Oder, Rok Ferenčak, David Jagodic, Janez Triler, Jože Vidic, Darko Vidic, Janko Volčanšek in Matej Voje.

***

V koncertnem ciklu PLEČNIK & A-CAPPELLA se dopolnjujeta glasba in arhitektura. Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah v Ljubljani boste lahko prisluhnili petim priznanim zasedbam a-cappella. S projektom želimo povezati dve umetniški zvrsti in s pomočjo edinstvene Plečnikove arhitekture poslušalcem oplemenititi njihovo doživljanje glasbe ter jim pripraviti pravo umetniško doživetje za oko in uho. Hkrati želimo s pomočjo koncertov širšo javnost privabiti v nekatere manj znane Plečnikove objekte. Oblikovanje posameznih koncertnih sporedov je bilo unikatno. Umetniške vodje vokalnih skupin smo povabili na Plečnikove lokacije. Koncertne sporede so oblikovali glede na občutke in vtise, ki so jih dobili v posameznih Plečnikovih objektih. S tem procesom smo želeli vzpostaviti kreativni dialog med ustvarjalci in arhitekturo. Izjema je zgolj prvi koncert, ki bo potekal v atriju Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) ob Vegovi ulici, na katerem boste lahko prisluhnili koncertnemu sporedu pod motom “Ko spregovori aleja skladateljev”. Člani Slovenskega okteta bodo na tem koncertu izvajali dela skladateljev, katerih doprsne kipe je Plečnik v tridesetih letih 20. stoletja postavil na bližnji Vegovi ulici. Koncertni cikel z izključno vokalnimi zasedbami je zamišljen kot predtakt festivala Europa Cantat 2021, ki bo potekal v Ljubljani prihodnje leto.

Podrobnosti

Datum:
11. 9. 2020
Čas:
20:30–20.30
Vstopnina:
14, 18
Kategorije:
,
Spletna stran:
http://www.im-puls.si

Prizorišče

Unnamed Venue
Turjaška 1, Ljubljana, 1000 Slovenia

Organizator

im.puls art
E-pošta:
Spletna stran:
www.im-puls.si