Festival Europa Cantat – tik pred vrati!

Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila mednarodni zborovski festival z dolgoletno zgodovino

Ljubljana bo med 17. in 22. julijem prizorišče mednarodnega zborovskega festivala Europa Cantat 2021, ki bo zaradi pandemije potekal v hibridni obliki – z dogodki na spletu in v živo. Izobraževalno jedro festivala bo v celoti potekalo na spletni televiziji Europa Cantat TV, ki bo prosto dostopna na festivalski spletni strani www.europacantat.jskd.si, v živo pa bomo lahko koncertom mednarodnih zvezd in vrhunskih domačih pevskih zasedb prisluhnili na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu.


Slavnostno odprtje festivala
bo potekalo v soboto, 17. julija, ob 21. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Na dogodku bodo zbrane med drugim nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik Evropske zborovske zveze Carlo Pavese, ki bo goste pozdravil skupaj z v. d. direktorice Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Metko Šošterič. Festival bo odprl podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek. Dogodek bo v neposrednem prenosu predvajala RTV Slovenija.

Foto: arhiv festivala Europa Cantat

Koncerti domačih in tujih zasedb na odličnih lokacijah v Ljubljani

Mednarodni festival, ki ga vsako tretje leto gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Po besedah Metke Šošterič, v. d. direktorice JSKD, je pred nami pester in vsebinsko zelo bogat teden, ki prinaša največ, kar je v danih okoliščinah možno: zveneča imena glasbenih zasedb in predavateljev iz tujine ter odlične dogodke. Mednarodni zborovski teden ne bo ponudil le dogodkov in izobraževanj, temveč bo omogočil tudi veliko druženja ter izmenjav mnenj in izkušenj glasbenih kolegov iz Slovenije in tujine. »Ponosna sem na organizacijsko ekipo Europa Cantat. Dnevi, ki so pred nami, bodo živahni, polni žive kulture, predvsem pa bo to posebno doživetje za vse udeležence in ljubitelje zborovskega petja.«

Organizacijo in izvedbo festivala je otežila pandemija, zaradi katere je vsak mednarodni dogodek – in Europa Cantat vključuje udeležence iz skoraj vse Evrope – brez dvoma svojevrstna zmaga. Programska vodja Europa Cantat 2021 Mihela Jagodic je poudarila, da bodo v živo izpeljali koncerte vabljenih domačih in tujih zasedb na odličnih lokacijah v središču Ljubljane, precej programa pa so preselili na splet. Del ga bo potekalo tudi v hibridni obliki – z izvedbo v živo pred občinstvom in na spletu. Snovalci programa so ga zastavili tako, da bodo predstavili posebne slovenske in tuje zborovske dosežke, med katerimi Mihela Jagodic izpostavlja koncert Družinski DO RE MI.»Na njem se bodo predstavile slovenske zborovske družine, ki jih je izbrala posebna festivalska komisija. Poleg brezplačnega koncerta, ki bo potekal pred slavnostnim odprtjem festivala, v soboto, 17. julija, ob 18. uri v Slovenski filharmoniji, pa si bo na spletni Europa Cantat TV mogoče ogledati tudi posnetke petja družin iz drugih delov Evrope,« je povedala Mihela Jagodic. Povabila je še k ogledu cikla Prisluhni Sloveniji, v katerem posebno pozornost namenjajo slovenskim skladateljem, pravo glasbeno poslastico pa obljubljajo že na slavnostnem odprtju, na katerem bodo nastopile vrhunske domače zasedbe z gosti iz tujine. Režiser in scenarist Matej Filipčič je povedal, da je program slavnostnega odprtja sestavljen iz različnih sklopov, skozi katere nas bo popeljal voditelj Boštjan Romih in iz česar bo gledalcem in poslušalcem razvidna širina zborovskega petja. »V prerezu domače in tuje zborovske ustvarjalnosti bomo predstavili pisanost in kakovost domačega in tujega zborovskega petja, dogodek pa smo prilagodili tudi prizorišču in dejstvu, da bo predvajan na televiziji.«

Vodja festivala Europa Cantat 2021 mag. Urška Bittner Pipan je poudarila, da je želja vseh vpletenih, tako udeležencev kot organizatorjev, da se festivala udeležimo zdravi in prav tako zdravi odidemo domov. »Na poti smo prešli nekaj težkih preizkušenj, sprejeli smo izjemno zahtevne odločitve, vendar smo kljub skrajno težavnim okoliščinam ohranili zagon in prepričanje, da delamo projekt, v katerega kljub težavam neomajno verjamemo.«

Programska vodja festivala Europa Cantat Mihela Jagodic na razstavi Zborovska fotopromenada
Foto: Tamara Domjanič

Poseben in dragocen festival za vso državo

Velik pomen festivala Europa Cantat 2021 sta prepoznala tudi Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Ljubljana, ki sta sofinancerja tega večdnevnega glasbenega dogodka. Na Ministrstvu za kulturo poudarjajo, da se zavedajo izjemnega kulturnega in promocijskega potenciala Europe Cantat 2021, zato je bil festival v prvotnem obsegu deležen velike pozornosti in temu primerne višine finančnih sredstev, ki jih je ministrstvo doslej namenilo tovrstnim prireditvam. »Zadnje leto priprav je bilo izjemno težko za vse, tako za organizatorja kot tudi za ministrstvo, ki si je do zadnjega na vse načine prizadevalo, da bi festivalsko vzdušje prihodnji teden zaživelo v vsej svoji polnosti in celovitosti programskega dogajanja. Navkljub vsem oviram verjamemo, da bo sicer okrnjeno festivalsko dogajanje, ki predstavlja tudi enega izmed vodilnih dogodkov ob predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU, uspešno predstavilo našo izjemno bogato in vrhunsko pevsko tradicijo,« je povedala mag. Marjeta Pečarič.

Dobrodošlico festivalu Europa Cantat 2021 izrekajo tudi v Mestni občini Ljubljana

V Ljubljani, mestu glasbe, so počaščeni, da lahko izrečejo dobrodošlico vsem pevcem, skladateljem, zborovodjem, instrumentalistom, zborovskim založnikom ter vsem, ki so in še bodo soustvarjali šestdnevno festivalsko dogajanje tako posebnega in dragocenega festivala, kot je Europa Cantat. »Prav tako grepoklon našega mesta organizatorju festivala, ki mu je v tako rekoč nemogočih razmerah uspelo pripraviti festival zborovskega petja, kot ga Slovenija še ni gostila,« je povedala mag. Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana.

Foto: Markus Amon

Svetovne zborovske zvezde v Ljubljani

Ljubljano bo med festivalom obiskalo nekaj izjemnih glasbenih zasedb iz tujine, ki bodo predstavile različne glasbene sloge. Nastopili bodo nemška zasedba Singer Pur, ki različne glasbene sloge poustvarja že 25 let, danska slogovno posebna a cappella pop skupina Postyr in vrhunski moški barbershop kvartet Ringmasters iz Švedske. Britanska vokalna skupina Tenebrae, ki v mednarodnem zborovskem svetu velja za čisti presežek, bo Ljubljano obiskala 11. septembra.

Cikel, posvečen slovenskemu zborovskemu petju

Letošnji festival Europa Cantat posebno pozornost posveča bogati slovenski zborovski dejavnosti, ki je ena najbolj množičnih oblik ljubiteljske kulture pri nas, domači profesionalni zbori pa dosegajo odmevne mednarodne uspehe. Odlični pevski zbori bodo v ciklu koncertov Prisluhni Sloveniji predstavili dela slovenskih skladateljev. Poleg tega bomo lahko prisluhnili popularni zasedbi Perpetuum JazzileZboru Slovenske filharmonije, Dekliškemu zboru sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije v LjubljaniKomornemu zboru KGBL in Komornemu zboru Megaron.

V Ljubljani se bo v okviru projektov EuroChoir in združenih Nacionalnih mladinskih zborov srečalo tudi veliko mladih pevcev iz vse Evrope, ki bodo v festivalskih dneh skupaj živeli in vadili program, nato pa ga predstavili na zaključnih koncertih. Več o koncertnem programu lahko preberete na festivalski spletni strani.


SPLETNA TELEVIZIJA EUROPA CANTAT

Med dogodkom bo delovala tudi spletna televizija Europa Cantat, na kateri bodo vsak dan med 8.45 in 17.30 predvajali bogat izobraževalni glasbeni program. Lahko se boste seznanili z zborovsko literaturo, se virtualno udeležili pevske delavnice, spremljali intervjuje z zborovskimi strokovnjaki in poslušali studijske koncerte, tujemu občinstvu pa bodo v različnih prispevkih predstavljene vse lepote Slovenije.


FOTOGRAFSKA RAZSTAVA ZBOROVSKE GLASBE V JAKOPIČEVEM DREVOREDU

Na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli bo vse do 1. avgusta na ogled tudi razstava Zborovska fotopromenada. Poleg razstavljenih fotografij o zborovski glasbi v galeriji na prostem bodo vse preostale fotografije, ki so prispele na natečaj za razstavo, na ogled na festivalski spletni strani. Razstavo je omogočil Turizem Ljubljana.

Zborovska fotopromenada privablja obiskovalce Ljubljane.
Foto: Kreativna baza