Zbori s treh celin v Mariboru, med njimi tudi en slovenski

Vrhunski svetovni pevci ponovno v štajerski prestolnici, ki gosti 15. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus

Maribor, april 2019

 

Med petkom 12. aprila in nedeljo 14. aprila bo mariborska dvorana Union po dveh letih zopet gostila prestižno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2019, ki v svetu velja za eno najzahtevnejših, zmagovalec pa se leto zatem uvrsti na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope – julija 2020 bo to v Debrecenu na Madžarskem. Tekmovanja, ki ga Maribor gosti že petnajstič, se bo udeležilo trinajst pevskih zasedb, od tega osem mešanih zborov, po en ženski in moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in Amerike. Slovenijo letos zastopajo domačini, Akademski mešani pevski zbor Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc. Zbore bo ocenjevala žirija, sestavljena iz petih priznanih strokovnjakov za zborovsko petje: predsedovala ji bo Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), kot člani žirije pa bodo sodelovali Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in Sigvards Kļava (Latvija).

 

Že prvi dan srečanja, v petek 12. aprila ob 19. uri, ko se bodo izbrane pevske zasedbe predstavile na netekmovalnem koncertu, se v dvorani Union obeta imeniten in barvit večer. Nastopajoči zbori se bodo namreč predstavili v tradicionalnih oblačilih svojih držav, nekateri pa tudi s tradicionalnimi glasbili, pri čemer bodo prepevali in igrali glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo.

V soboto 13. aprila sledi tekmovalni del, ki se bo pričel ob 10. uri z obveznim in nadaljeval popoldne ob 16.30 s prostim programom. Izmed trinajstih nastopajočih zasedb bo strokovna žirija izbrala pet finalistov, ki se bodo na unionskem odru zvrstili še enkrat. V nedeljo 14. aprila ob 11. uri se bodo namreč pomerili za veliko nagrado 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2019, ki bo najboljšega popeljala v finale tekmovanja za veliko nagrado Evrope 2020. Zmagovalca bodo razglasili predvidoma ob 15. uri, čemur bo sledila podelitev nagrad in priznanj.

Na Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor se lahko uvrstijo le zbori resnično izjemne kakovosti, sposobni pripraviti raznolik zahteven program, ki v vseh treh dneh obsega kar za okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori predstavijo od tri do štiri sporede: programsko zaokrožen spored, značilen za deželo, od koder je zbor (netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa še dodatnega v finalu.

Tekmovanje skrbi tudi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla – Gallusa po lastni izbiri, za povrh pa še priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je to skladba Zarja, v kateri je skladatelj Damijan Močnik povezal napeve iz različnih pokrajin.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v ekskluzivno zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP – European Grand Prix for Choral Singing), v kateri je poleg Maribora še pet evropskih mest iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem, Tolosa v Španiji, Tours v Franciji in Varna v Bolgariji. Tekmovanje za veliko nagrado Evrope, kamor se bo uvrstil letošnji zmagovalni zbor, pa bo prihodnje leto potekalo v začetku julija v Debrecenu na Madžarskem.

 

Na letošnje tekmovanje so se uvrstili:

Vokalne skupine:

 • ACAPELLART SINGERS, Nyíregyháza, Madžarska
 • B2, Vilnius, Litva
 • GENOVA VOCAL ENSEMBLE, Genova, Italija

Moški zbor:

 • WAH YAN COLLEGE KOELOON BOYS‘ CHOIR, Kewloon, Hong Kong, Kitajska

Ženski zbor:

 • EMBLA, Trondheim, Norveška

Mešani zbori:

 • AKADEMSKI MEŠANI ZBOR MARIBOR, Maribor, Slovenija
 • JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS, Riga, Latvija
 • KAMMERCHOR DER MUSIKHOCHSCHULE MANNHEIM, Mannheim, Nemčija
 • KUP TALDEA, Tolosa, Baskija, Španija
 • LAUTITIA CHAMBER CHOIR, Debrecen, Madžarska
 • MLADA, Perm, Rusija
 • SAN ANTONIO COLLEGE CHAMBER SINGERS, Walnut, CA, ZDA
 • NEW DUBLIN VOICES, Dublin, Irska

 

Organizatorji tekmovanja:

 • Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
 • Mestna občina Maribor
 • Organizacijski odbor tekmovanja
 • Zveza kulturnih društev Slovenije
 • Zveza kulturnih društev Maribor

 

Vstopnice:

PETEK: otvoritveni koncert 7 €
SOBOTA: posamični koncert 4 €
NEDELJA: finale 7 €
KOMPLET VSTOPNIC: 23 €
Rezervacije: 02 234 21 10, nezka.sostaric@jskd.si

 

O poteku tekmovanja, rezultatih, izjavah tekmovalcev in žirantov ter drugih zanimivostih bomo v Naših zborih poročali sproti, vabimo k rednemu spremljanju rubrike Zborovske novice in Facebooka Naših zborov, dogajanje pa bo zabeleženo tudi na spletni strani tekmovanja Gallus Maribor in Facebooku tekmovanja.

Več o dogodku, program tekmovanja, predstavitev vseh zasedb in žirije najdete v brošuri tekmovanja in v nadaljevanju.

 

____________________________ 

 

ACAPELLART SINGERS
Nyíregyháza, Madžarska

AcapellArt Singers delujejo od maja 2013, vseh šest pevcev pa je med odraščanjem obiskovalo glasbeno šolo Zoltána Kodályja v Nyíregyházi na Madžarskem in prepevalo v zborovski družini Cantemus. Tako jih družijo leta izkušenj na področju zborovskega petja, čeprav ni nihče od njih profesionalen umetnik. Za njihove izvedbe je – podobno kot pri izročilu King’s Singers – značilno to, da zasedba temelji izključno na moških pevcih. Podobnost tonov pri moških jim daje edinstveno čist zven pri izvajanju zborovskih skladb.

 

B2

Vilnius, Litva
Umetniški vodja Vaidas Bartušas

Vokalna zasedba B2 je mlad in ambiciozen pevski kolektiv. Ustanovljena je bila na pobudo lastnika redkega glasu, kontratenorja Vaidasa Bartusasa, jeseni leta 2017. Od svojega začetka skupina B2 redno nastopa po vsej Litvi, izvajajo pa zelo raznovrstno glasbo: klasično, sodobno, posvetno, etno in džez. Ves čas prejemajo tudi ponudbe za sodelovanje na koncertih in mojstrskih tečajih. Koncertne programe izvajajo v različnih domačih mestih in krajih. Vokalno zasedbo sestavljajo Ieva Skorubskaitė, Viktorija Šedbaraitė, Gintarė Kulikauskytė, Vaidas Bartušas, Julius Andrikonis, Evaldas Alekna, Daniel Monteagudo Garcia, Jevgenijus Kovalčukas.

 

GENOVA VOCAL ENSEMBLE
Genova, Italija
Umetniška vodja Roberta Paraninfo

Vokalni ansambel iz Genove je najstarejši izmed sestavov pod okriljem Vokalne akademije Genova. Ustanovljen je bil leta 1995 ter med vsemi premore največjo popotnico didaktičnih in človeških izkušenj, ki zaznamujejo njegovo delo. Gre za zasedbo enakih ženskih glasov (s katerimi moški glasovi pojejo v kontraaltovskem in mezzosopranskem obsegu), sestavljajo pa jo pevci, ki sodelujejo že od otroštva. Iz tako marljive in poglobljene skupne izkušnje je nastala nadvse tesno povezana ekipa, katere repertoar sega od baroka do sodobne glasbe. Na povabilo so se udeležili že več mednarodnih festivalov, med drugim 32. festivala Musique en Morvan – Bourgogne, 15. festivala nagrajenih zborov v Vaison la Romaine, 7. evropskega mladinskega zborovskega festivala v Baslu, 7. mednarodnega festivala v Kopru in festivala Voice! Od leta 2002 so bili nagrajeni na enajstih državnih in mednarodnih tekmovanjih, osemkrat so bili prvi, vse od ustanovitve pa jih vodi Roberta Paraninfo.

 

EMBLA
Trondheim, Norveška
Zborovodkinja Norunn Illevold Giske

Emblo je leta 1994 na oddelku za glasbo norveške univerze za znanost ustanovil njihov vodja. Zbor je na mednarodnih tekmovanjih po Evropi prejel vrsto visokih nagrad, nazadnje na tekmovanju Interkulturs leta 2015 v Calelli in veliko nagrado narodov v Berlinu leta 2017. V Calelli je zbor zmagal v vseh prijavljenih kategorijah (sakralna glasba, komorni zbori in folklora) z najvišjim številom točk, ki so jih na tekmovanju kadarkoli podelili. V Berlinu so bili drugi v kategoriji komorne glasbe. Zbor Embla redno koncertira in prireja turneje ter od skladateljev iz Norveške in drugod iz Evrope prejema skladbe, napisane zanje.

 

WAH YAN COLLEGE KOWLOON BOYS’ CHOIR
Kewloon, Hong Kong, Kitajska
Zborovodja Lesley Ka-Hei Chan

Wah Yan College Kowloon je v Hongkongu ena izmed dveh jezuitskih gimnazij s skoraj stoletno tradicijo. Dijakom si prizadevajo privzgojiti različne sposobnosti, tudi vodstvene, in jih oblikovati v celostne osebnosti, da postanejo »ljudje za druge in z drugimi«. Pevci fantovskega zbora Wah Yan College Kowloon sodelujejo pri številnih glasbenih daritvah, nastopih ter tekmovanjih doma in po svetu. Med njihovimi nedavnimi dosežki so tri prva mesta in velika nagrada 17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Kathaumixw v Kanadi, dve prvi mesti leta 2017 na 10. tekmovanju Orientale Concentus v Singapurju, lani pa prvo mesto, dve zlati priznanji in nagrada za najboljšo interpretacijo obvezne skladbe sodobnega japonskega skladatelja na 1. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Tokiu, pa tudi dve zlati in srebrno priznanje ter osvojena velika nagrada na 34. mednarodnem tekmovanju komornih zborov Takarazuka.

 

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR
Maribor, Slovenija
Zborovodkinja Tadeja Vulc

Akademski pevski zbor Maribor (APZ Maribor) deluje že od leta 1964 pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Študent Maribor. APZ Maribor je eden temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru ter kulturni ambasador domovine v tujini. Pevci, večinoma študenti različnih fakultet, že vrsto let ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo. Prvi dirigent zbora je bil Stane Jurgec in je zbor uspešno vodil od začetka do leta 1991. APZ Maribor je deloval tudi pod taktirko Ivana Vrbančiča, Alenke Korpar, Simona Robinsona, Jožeta Fürsta, Jasmine Dobaj in Zsuzse Budavari Novak. Leta 2012 je vodenje prevzela odlična skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc, ki 48-članski zbor nadvse uspešno vodi na koncertnih in tekmovalnih odrih po Evropi (Debrecen, Spittal an der Drau, Varna, Arezzo …). V zadnjih dveh letih je zbor v svojem delovanju postavil pomembne mejnike z izdajo zgoščenk, naročilom novitet in njihovo izdajo.

 

JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS
Riga, Latvija
Zborovodja Jānis Ozols

Mešani zbor Jāzeps Vītols latvijske Akademije za glasbo je bil ustanovljen leta 1945. Najprej je imel vlogo laboratorija vokalne umetnosti in tehnike dirigiranja za mlade dirigente, ki so pozneje svoje pridobljeno znanje uporabili v praksi s svojimi mladinskimi in odraslimi ljubiteljskimi zbori. Redno delo na vajah med akademskim letom je temelj za osvojitev veščin petja in dirigiranja. Zbor daje študentom priložnost, da se udeležujejo različnih mojstrskih tečajev, ki jih vodijo specialisti različnih glasbenih področij, da bi jim zagotovili najboljšo glasbeno izobrazbo in umetniško prakso, ki je na voljo. Mešani zbor JVLMA pogosto nastopa v Latviji in na tujem ter tako občinstvu omogoča uživanje v zborovski glasbi različnih obdobij, slogov in žanrov, sodelujejo pa tudi na mednarodnih festivalih in tekmovanjih.

 

KAMMERCHOR DER MUSIKHOCHSCHULE MANNHEIM
Mannheim, Nemčija
Zborovodja Harald Jers

Komorni zbor Akademije za glasbo v Mannheimu sestavlja od 36 do 40 pevcev. Študenti univerze in zunanji pevci v semestru oblikujejo program zborovskih del vseh obdobij, pretežno pa iz a cappella repertoarja. Komorni zbor je reprezentativna zasedba univerze, ki študentom omogoča uvid v polprofesionalno zborovsko delo. Pri sestavljanju repertoarja iščejo ravnotežje med dobro znanimi deli in redko slišano zborovsko glasbo, pri tem pa upoštevajo stilistične in tematske vidike. Zbor redno koncertira v Mannheimu in okolici, z radijskimi in televizijskimi prenosi pa se je dobro uveljavil tudi v drugih regijah. Poleg tega zasedbo redno vabijo na državne in mednarodne festivale, kar združujejo s koncertnimi turnejami. Visoka raven zborovstva se kaže v več nagradah na mednarodnih tekmovanjih, med katerimi so drugo mesto v severnoirskem Derryju, prva, druga in posebna nagrada vokalne zasedbe SWR na Nemškem zborovskem festivalu Stuttgart leta 2016, lani pa prva nagrada na Nemškem zborovskem tekmovanju.

 

KUP TALDEA
Tolosa, Baskija, Španija
Zborovodja Gabriel Baltes

Minilo je petnajst let, odkar je skupina nadobudnih mladih glasbenikov pristopila do zborovodja Gabriela Baltesa s predlogom, da ustanovijo novo vokalno zasedbo: KUP Taldea. Petnajst let se lahko zdi kratko obdobje v razvoju nekega zbora. Vendar brez dvoma drži, da je petnajst let zadoščalo za potrditev upoštevanja vrednega razvoja, vrtinca s triumfi in uspehi, v tako kratkem časovnem oknu, v doslednem iskanju glasbene odličnosti. Dokazi takšnega nenehnega razvoja vključujejo nadvse zahtevne in zapletene programe (npr. posvečene le enemu skladatelju), koncerte in turneje doma in na tujem (Španija, Francija, Luksemburg), izdaje (CD Priez Pour Paix – sakralna glasba, ki jo je napisal baskovski skladatelj Aita Donostia) in seznam uspehov na mednarodnih tekmovanjih: mednarodno tekmovanje v Tolosi, Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus Maribor, Florilege Vocal de Tours in finalni nastop za 23. Veliko zborovsko nagrado Evrope. Leta 2017 so KUP Taldea v znamenje priznanja za vse uspehe povabili na XI. Svetovni simpozij o zborovski glasbi v Barcelono.

 

LAUTITIA CHAMBER CHOIR
Debrecen, Madžarska
Zborovodja/conductor József Nemes

Komorni zbor Lautitia Chamber Choir je izšel iz Mešanega mladinskega zbora Lautitia kot krstne zasedbe članov, starih od 19 do 30 let. Večina jih ne študira glasbe in delajo na različnih področjih. Njihov repertoar zajema pretežno sodobno glasbo, všeč pa so jim tudi izzivi, zato se lotevajo tudi skladb iz starejših obdobij. Obe zasedbi od januarja 2016 delujeta ločeno, vendar se je zbor prvič tekmovalno predstavil že leta 2015 na XV. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Budimpešti, na katerem so v svoji kategoriji osvojili prvo mesto. Njihovi drugi dosežki so: velika nagrada na tekmovanju v Arezzu leta 2015, s čimer so se uvrstili na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope v Varni 2016, leta 2017 prvo mesto med mešanimi zbori in velika nagrada na XVI. mednarodnem tekmovanju v Budimpešti. Marca 2018 so v Rivi del Garda v svoji kategoriji zmagali in se pomerili za veliko nagrado 15. tekmovanja Concorso Corale. Zbor je prepričan, da jim lahko s trdim delom, medsebojnim zaupanjem in skupnostjo uspe izpolniti lastna pričakovanja.

 

MLADA
Perm, Rusija
Zborovodkinja Olga Viguzova

Zbor Mlada iz Perma v Rusiji je mladinska ekipa, zmagovalec mednarodnih tekmovanj in festivalov ter že več kot dvajset let kulturna znamka mesta Perm in tamkajšnje regije. Njihova umetniška vodja je častna kulturna delavka Ruske federacije Olga Vyguzova, ki skrbi za visoko profesionalno raven in zmožnosti mladinske glasbene zasedbe. Pri premagovanju meja tradicionalnega zborovskega žanra se poslužujejo pionirskih ustvarjalnih idej, širokega nabora pevskih slogov in na koncertih uporabljajo dramske, uprizoritvene in zborovsko-gledališke elemente. V njihovem repertoarju je več kot 300 del različnih glasbenih stilov, od ljudskih in tradicionalnih akademskih zborovskih skladb, do sodobnih oblik glasbenega muziciranja, povsod pa zbor odlikuje svojstven osebni slog.

 

MT. SAN ANTONIO COLLEGE CHAMBER SINGERS
Walnut, CA, Združene države Amerike
Zborovodja Bruce Rogers

Mount San Antonio College Chamber Singers so osvojili številne nagrade in bili povabljeni na posebne nastope po vsem svetu, med drugim na enajst državnih in regijskih srečanj združenja ameriških zborovskih dirigentov (ACDA), najpomembnejše nastope v Kanado, na Kitajsko, v Avstralijo, Južno Afriko in po Evropi. Na Kitajskem so na mednarodnem zborovskem tekmovanju za nagrado Xinghai v kitajskem Guangzhouju dobili dve platinasti medalji, zmagali na tekmovanju za veliko nagrado v Varni, v Gorici tekmovali za veliko zborovsko nagrado Evrope, bili prvi s pohvalo v avstrijskem Špitalu na Dravi, v Magdeburgu prejeli nagrado za prvo mesto na Veliki nagradi narodov ter si prizlužili naziv »zbor sveta« na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Eisteddfod v mestu Llangollen v Walesu, kot glavni nastopajoči pa so v New Yorku večkrat nastopili tudi na odru v Carnegie Hall.

 

NEW DUBLIN VOICES
Dublin, Irska
Zborovodkinja Bernie Sherlock

New Dublin Voices je leta 2005 ustanovil zborovodja Bernie Sherlock, zbor pa je od začetka predstavljal sveže, domiselne in vznemirljive koncertne programe, ki so slogovno raznovrstni in obsegajo obdobja od srednjega veka do zdaj. Zasedba posebno rada odkriva glasbo še živečih skladateljev in je izvedla več kot 50 krstnih izvedb. Zbor si utira pot pri poustvarjanju, prvem izvajanju, naročanju in širjenju irske zborovske glasbe, pa tudi predstavljanju mednarodne zborovske glasbe irskemu občinstvu. Nedavno so prejeli prvo nagrado med mešanimi zbori na mednarodnem zborovskem tekmovanju Béla Bartók 2018, leto prej pa so kot zmagovalci prejeli veliko nagrado Mednarodnega zborovskega tekmovanja Baltskega morja v Latviji. Pred tem so zmagali na mednarodnem zborovskem festivalu v irskem Corku (2015) in osvojili veliko nagrado Arezza (2013). Zbor New Dublin Voices na turnejah redno obiskuje prestižne mednarodne festivale doma in na tujem, prepotovali pa so že Provanso, Normandijo, Burgundijo in Katalonijo. Julija 2017 so zbor kot eno izmed le 24 zasedb z vsega sveta – in prvi irski zbor sploh – povabili v Barcelono, kjer je nastopil na svetovnem simpoziju o zborovski glasbi, ki poteka vsako tretje leto.

 

 

ŽIRIJA

Predsednica žirije

Helena Fojkar Zupančič, Slovenija

Foto: Tania Mendillo

Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja, deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori posebno pozornost namenja oblikovanju zdravega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti odrskih nastopov. Vodi Zbor sv. Nikolaja Litija, Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana in 100-članski (Z)mešani zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.

Med njenimi najpomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na tekmovanju evropske radijske zveze, EBU, Let the Peoples Sing 2009 v Oslu, na katerem je z Dekliškim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije zastopala Slovenijo. Z istim zborom je leta 2014 nastopila na Evropskem festivalu mladinskih zborov v Baslu/European Festival of Youth Choirs Basel 2014, leta 2017 na Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni, 2019 pa na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov v Kansas Cityju. Na tekmovanjih s svojimi zbori dosega najvišja mesta in prejema posebne nagrade, na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka. Je prejemnica Gallusove plakete (2012) in nagrade RS na področju glasbenega šolstva (2016).

V letih 2004 in 2007–2009 je vodila Slovenski otroški zbor. V letih 2009–2015 je snemala in koncertirala s Komornim zborom Radia Slovenija. Leta 2014 je dirigirala projektnemu Komornemu zboru in Simfoničnemu orkestru RTV SLO na abonmajskem koncertu v sklopu Mozartin. Leta 2015 je dirigirala Slovenskemu komornemu zboru (Zboru SF) na otvoritvenem koncertu Festivala Ljubljana.

S svojimi zbori redno naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev, posnela je več zgoščenk. Kot žirantka sodeluje na državnih in mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini.

 

ČLANI ŽIRIJE

Ambrož Čopi, Slovenija

Foto: Jana Jocif

Ambrož Čopi je skladatelj, dirigent, pedagog, glasbeni motivator in organizator, poučuje pa na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in kot visokošolski sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegova dela se redno pojavljajo na domačih odrih, izvedbe pa so doživele uspeh v evropskih državah, Ameriki, Aziji, Izraelu, na Japonskem, v Rusiji in drugje. Izdane so na štirih avtorskih zgoščenkah. Vodil je številne zbore in z njimi dosegal najvišje uvrstitve na domačih (15 zlatih plaket) in mednarodnih tekmovanjih (26 prvih mest). Leta 2009 je z APZ Univerze na Primorskem tekmoval v finalu za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. Trenutno vodi Komorni zbor KGBL in APZ Univerze na Primorskem, ki se uvrščata med najboljše slovenske sestave. S svojimi zbori redno spodbuja nastajanje novih del in sodeluje z mladimi skladatelji. S komornim zborom KGBL je na povabilo organizatorjev lani predstavil sodobno slovensko ustvarjalnost na Evropskem festivalu mladinskih zborov v Baslu/Europäisches Jugendchor Festival Basel (Švica), Mednarodnem zborovskem festivalu Tajpej, Nacionalna koncertna dvorana Tajpej/Taipei international choral festival, National concert hall Taipei (Tajvan) in na Avgustovskem zborovskem festivalu v dvorani Nacionalnega centra za upodabljajočo umetnost v Pekingu/August chorus festival, National Centre for the Performing Arts Beijing (Kitajska). Za izjemne dosežke na glasbenem področju je prejel številne nagrade, med drugimi prestižni nacionalni nagradi – Gallusovo plaketo (2014) innagrado Prešernovega sklada (2016).

 

Jae-joon Lee, Južna Koreja

Jae-joon Lee je iz glasbe magistriral na Univerzi Keimyung v Južni Koreji (instrumentalna glasba), Univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu v ZDA (zborovsko dirigiranje) in Državnem glasbenem konservatoriju v Novosibirsku v Rusiji (orkestrsko in operno dirigiranje).

Maestra Leeja so kot gostujočega dirigenta medse že povabili številni orkestri in operne hiše v Koreji in zunaj nje (Rusija, Kuba, Filipini), dirigiral pa je opere (La Boheme, La Traviata, Carmen, Aida, Rigoletto …) in simfonična dela (Mozarta, Beethovna, Čajkovskega, Brahmsa, Mahlerja in drugih).

Na zborovskem področju je številne uspehe požel z zborom Pilgrim Mission Choir, ki je na Svetovnih zborovskih igrah dvakrat zmagal v kategoriji a cappella, osvojil pa tudi veliko nagrado 49. tekmovanja Seghizzi v Gorici. Bil je umetniški direktor več festivalov, leta 2013 tudi mednarodnega zborovskega tekmovanja Yeosu v Južni Koreji.

Pred kratkim je Lee ustanovil Pilgrim Music Foundation (PMF), ki bo na otoku Jeju služila kot starševska fundacija tamkajšnje Mednarodne glasbene akademije za genije (JIGMA), ene najboljših glasbenih šol na svetu za glasbeno nadarjene študente. Je umetniški direktor filharmoničnega orkestra Novo, glasbenega centra Pilgrim Mission Music Center in glasbenega centra Yenoeul, gostujoči profesor na Konservatoriju za glasbo Santo Tomas v Manili na Filipinih in od leta 2011 stalni umetniški direktor Študijske skupine Mednarodnega mladinskega orkestra (IYOSG) v Filadelfiji.

 

Manuel Warwitz, Avstrija/Nemčija

Foto: Markus Amon

Manuel Warwitz se je rodil v Salzburgu in dela kot pevec in učitelj vokalne tehnike. Njegov obsežni repertoar vključuje Bachove, Händlove, Haydnove, Mozartove in Mendelssohnove oratorije, nemške samospeve, pa tudi operete, muzikale ter džezovsko in a cappella petje.

Leta 2003 je postal stalni član vokalne skupine Singer Pur, s katero je na koncertih v več kot 40 državah po vsem svetu izvajal raznovrsten repertoar vokalne glasbe od srednjeveških do sodobnih skladb, v nenehnem iskanju novih možnosti izražanja glasbe s človeškim glasom. Odkar je član, je skupina trikrat osvojila najpomembnejšo nemško glasbeno nagrado echo.

Warwitz je delal in še sodeluje z različnimi skupinami, kot so Cantus Cölln, Les Cornets Noirs, Musica Fiata, Harmonia Antiqua Labacensis, Singphonikern, Neue Hofkapelle München, Schützakademie Dresden, ter skladatelji Howardom Armanom, Andrewom Parrottom, Anthonyjem Rooleyjem na glasbenih festivalih po Evropi.

Sodeloval je v opernih produkcijah: Haydnovih L´Infedelta delusa, Philemon und Baucis, Henzejevi Pollicino, Weillovi in Brechtovi Mahagoni Songspiel in Weiße Rose (Bela vrtnici) Uda Zimmermanna. Leta 2010 je pel vodilno vlogo v prvi uprizoritvi dela Die Nacht des Brokers (Noč borznih posrednikov) Christopha Reiserersa v Münchnu.

Od leta 2011 redno poje v renesančni skupini solistov Collegium Vocale Gent, ki ga vodi Philippe Herreweghe. Leta 2012 je začel nastopati kot solist z zborom in ansamblom Balthasar-Neumann (BNC) pod vodstvom Thomasa Hengelbrocka, leto pozneje pa je projektno prvič nastopal z vokalnim ansamblom Cantus Cölln in Konradom Junghänelom. Predlani je z BNC posnel celotno Monteverdijevo zbirko Selva Morale pod vodstvom dirigenta Pabla Heras-Casada.

 

Sigvards Kļava, Latvija

Foto: Janis Deinats

Sigvards Kļava je študiral dirigiranje na Latvijski Akademiji za glasbo (JVLMA), na Bachakademie v Stuttgartu, na Konservatoriju v Sankt Peterburgu in se izpopolnjeval na mojstrskih tečajih v sklopu Bachovega festivala v Oregonu.

Od leta 1992 je umetniški direktor Latvijskega radijskega zbora (LRC), popeljal pa ga je do mednarodnega slovesa z nastopi na vrhunskih glasbenih festivalih, na katerih so sodelovali z najbolj uveljavljenimi skladatelji in dirigenti. Kot gostujoči dirigent je Kļava nastopal z nizozemskim radiem, komorno in operno Kapelo Amsterdam, Komornim zborom RIAS iz Berlina, Leipziškim radijskim zborom MDR in številnimi drugimi.

Njegovi projekti z LRC so navdihujoči tematski in gledališki koncertni programi. Uresničil je zamisel o sodelovanju z znanimi predstavniki akademske in neakademske glasbe, duhovščino in sodobnimi glasbeniki, da bi tako zlil sodobne glasbene eksperimente s kulturno dediščino in razširil pogled na možnosti človeškega glasu. Leta 2014 je Kļava z LRC zasnoval projekt Bach. Passion. Rīga, pri katerem so bili pasijoni Johanna Sebastiana Bacha izvajani v cerkvah po Rigi skupaj z izvrstnimi mednarodnimi interpreti baročne glasbe. Pod njegovim vodstvom je imel zbor priložnost ustvarjalno sodelovati z najbolj znamenitimi latvijskimi skladatelji sodobne glasbe (Einfelde, Ešenvalds, Maskats, Karlsons, Vasks) in tudi številnimi skladatelji iz tujine.

Od leta 1990 je eden glavnih dirigentov festivala latvijske pesmi in profesor na fakulteti za zborovsko dirigiranje na JVLMA.

 

 

15. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE GALLUS – MARIBOR 2019, SLOVENIJA

URNIK TEKMOVANJA:

Unionska dvorana

Petek, 12. aprila 2019

19.00: Otvoritveni koncert
B2, Litva, v. s. Vaidas Bartušas
Lautitia Chamber Choir, Madžarska, dir. József Nemes
Jāzeps Vītols Latvian Music Academy Mixed Choir, Latvija, dir. Jānis Ozols
Embla, Norveška, dir. Norunn Illevold Giske
AcapellArt Singers, Madžarska
Mt. San Antonio College Chamber Singers, ZDA, dir. Bruce Rogers
New Dublin Voices, Irska, dir. Bernie Sherlock
***
Genova Vocal Ensemble, Italija, v. s. Roberta Paraninfo
Chamber Choir of the Music Academy Mannheim, Nemčija, dir. Harald Jers
Wah Yan College Kowloon Boys’ Choir, Hong Kong, Kitajska, dir. Lesley Ka-Hei Chan
KUP Taldea, Baskija, Španija, dir. Gabriel Baltes
Mlada, Rusija, dir. Olga Vyguzova
Akademski pevski zbor Maribor, Slovenija, dir. Tadeja Vulc

Sobota, 13. aprila 2019

10.00: Obvezni program 1. skupina
AcapellArt Singers, Madžarska
B2, Litva, art. dir. Vaidas Bartušas
Genova Vocal Ensemble, Italija, art. dir. Roberta Paraninfo
Lautitia Chamber Choir, Madžarska, dir. József Nemes
Jāzeps Vītols Latvian Music Academy Mixed Choir, Latvija, dir. Jānis Ozols
Mt. San Antonio College Chamber Singers, ZDA, dir. Bruce Rogers
New Dublin Voices, Irska, dir. Bernie Sherlock

12.30: Obvezni program 2. skupina
Wah Yan College Kowloon Boys’ Choir, Hong Kong, Kitajska, dir. Lesley Ka-Hei Chan
Embla, Norveška, dir. Norunn Illevold Giske
Akademski pevski zbor Maribor, Slovenija, dir. Tadeja Vulc
Mlada, Rusija, dir. Olga Vyguzova
Chamber Choir of the Music Academy Mannheim, Nemčija, dir. Harald Jers
KUP Taldea, Baskija, Španija, dir. Gabriel Baltes

16.30: Prosti program 1. skupina
B2, Litva, art. dir. Vaidas Bartušas
Genova Vocal Ensemble, Italija, art. dir. Roberta Paraninfo
AcapellArt Singers, Madžarska
***
Wah Yan College Kowloon Boys’ Choir, Hong Kong, Kitajska, dir. Lesley Ka-Hei Chan
Jāzeps Vītols Latvian Music Academy Mixed Choir, Latvija, dir. Jānis Ozols
Lautitia Chamber Choir, Madžarska, dir. József Nemes
New Dublin Voices, Irska, dir. Bernie Sherlock

20.00: Prosti program 2. skupina
Mlada, Rusija, dir. Olga Vyguzova
KUP Taldea, Baskija, Španija, dir. Gabriel Baltes
Akademski pevski zbor Maribor, Slovenija, dir. Tadeja Vulc
***
Mt. San Antonio College Chamber Singers, ZDA, dir. Bruce Rogers
Embla, Norveška, dir. Norunn Illevold Giske
Chamber Choir of the Music Academy Mannheim, Nemčija, dir. Harald Jers

 

Nedelja, 14. aprila 2019

11.00: tekmovanje za veliko nagrado tekmovanja

15.00: podelitev priznanj in nagrad