Iz Slovenije z nepozabnimi vtisi

Z izbranim kulturnim programom gostom iz vse Evrope prikazali »mojo deželo« izjemnih glasbenih ustvarjalcev

Ljubljana, 14.–16. november 2019

Foto: Marko Drnovšek

 

V soboto se je v Postojnski jami s prelepim koncertom Žarki podzemlja sklenilo tridnevno zasedanje generalne skupščine Evropske zborovske zveze, ki jo je gostil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Gostje iz tujine so bili navdušeni nad sprejemom in odlično organizacijo, očarani nad središčem Ljubljane, koncertom dobrodošlice s predstavitvijo slovenske glasbene zakladnice in še posebej nad nepozabnim zvočno-svetlobnim doživetjem v naši podzemni lepotici, ki so ga nepričakovano dopolnili odmevajoči zvoki kapljanja in šumenja vode zaradi močnega jesenskega deževja.

 

Sonja Grainer, generalna sekretarka Evropske zborovske zveze, je svoje vtise opisala z besedami: »Bil je nepozaben konec tedna, vsi naši člani so bili očarani nad središčem Ljubljane, kakovostjo in dušo glasbenih dogodkov in prevzeti nad čarobnim vzdušjem v Postojnski jami. Vse to je bilo mogoče zaradi izjemno razpoložene in neutrudne ekipe JSKD. Številni so bili prvič v Ljubljani, vsi pa si želijo čimprejšnje vrnitve, hvala vsem!«

Foto: Matic Dolenc

 

Foto: Matic Dolenc

 

Generalne skupščine se je udeležilo več kot 100 predstavnikov krovnih zborovskih zvez iz 30 evropskih držav, dogodek pa je pomembno prispeval k mednarodni promociji slovenskega zborovstva in največjega mednarodnega zborovskega festivala v Evropi, Europa Cantat Ljubljana 2021, ki ga bo Slovenija gostila med 16. in 25. julijem 2021. Mihela Jagodic, programska vodja izvedbe festivala v Sloveniji, je z izbranim kulturnim programom gostom iz vse Evrope pokazala, da je Slovenija dežela izjemnih glasbenih ustvarjalcev različnih zvrsti.

Za odličen pevski utrinek na četrtkovi slavnostni vročitvi listine predsednika RS Boruta Pahorja o častnem pokroviteljstvu festivala direktorju JSKD mag. Marku Repniku in predsedniku ECA – EC Carlu Paveseju je z izvedbo dveh slovenskih ljudskih najprej poskrbel Komorni zbor Akademije za glasbo v Ljubljani z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom. To je bil hkrati tudi uvod v zanimive glasbene dogodke v naslednjih dneh.

Foto: Nik Jevšnik, STA

 

V petek so gostje uživali na koncertu dobrodošlice Musica noster amor s predstavitvijo slovenske glasbene zakladnice. Ljudske pesmi je v edinstveno celoto združil Damijan Močnik, izvedla pa sta jih Otroška zbora OŠ Ledina (zb. Dalila Beus) in OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka (zb. Klementina Tominšek) s skupino Volk Folk in Janezom Jocifom. Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija je zgodbo občuteno zaokrožil s sodobno zborovsko glasbo mladih slovenskih skladateljev. Večer je v Cankarjevem domu sklenil Orkester Mandolina Ljubljana, ki je pod taktirko karizmatičnega Andreja Zupana poskrbel, da je občinstvo pritegnilo koncertnemu programu, kar se je razvilo v nepozabno pevsko druženje.

Foto: Matej Maček, JSKD

 

Foto: Tomaž Pirnat

 

Vrhunec gostovanja je predstavljal sobotni koncert Žarki podzemlja v znameniti Koncertni dvorani v Postojnski jami, ki ga je ob čudovitih svetlobnih učinkih ustvaril Zbor sv. Nikolaja Litija s Heleno Fojkar Zupančič. Gostje iz tujine, navdušeni nad našo podzemno lepotico, so prevzeti spremljali izjemno zvočno doživetje, v katero so se nepričakovano vpletali odmevajoči vodni zvoki zaradi letošnjega intenzivnega jesenskega deževja. Ob tem se gostitelji zahvaljujejo tudi vodstvu Postojnske jame, ki je omogočilo dogodek v večernih urah, ko se sicer jama ob običajnih dneh že zavije v temo.

Po besedah Urške Bittner Pipan, vodje projekta Europa Cantat Ljubljana 2021, je bila organizacija generalne skupščine svojevrsten test pred slovensko izvedbo festivala: »Zadovoljni smo tako s programskim kot z organizacijskim vidikom tega gostovanja. Ekipa JSKD je delovala brezhibno in povezano, kar se odraža tudi v številnih pozitivnih odzivih in zagotovilih gostov, da se v juliju 2021 vrnejo s svojimi zbori in glasbeniki. Skupaj smo jim pripravili nepozabno doživetje in vse smo pripravljeni ponoviti v veliko večjem obsegu v sklopu Europa Cantat 2021!«

Foto: Matej Maček, JSKD

 

Foto: Matej Maček, JSKD

 

Foto: Matej Maček, JSKD

 

 

Foto: Matej Maček, JSKD

 

Foto: Matic Dolenc

 

Foto: Matic Dolenc