Kaj bo tokrat pridišalo iz Jazzve?

Neposredni prenos Evrovizijskega zbora leta 2019 nocoj iz Göteburga na Švedskem

 

 

V švedskem Göteburgu se bo 3. avgusta odvilo drugo tekmovanje Evrovizijski zbor leta 2019 (Eurovison Choir 2019), na katerem bo Slovenijo zastopala vokalna skupina Jazzva.

 

Na mednarodnem tekmovanju Evrovizijski zbor leta, ki ga organizirata Evropska televizijska zveza (EBU) in organizacija Interkultur, bo nastopilo 10 amaterskih vokalnih skupin in zborov iz Belgije, Danske, Latvije, Nemčije, Norveške, Slovenije, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Slovenske predstavnike, vokalno skupino Jazzva iz Ljubljane, je k sodelovanju povabilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, finančno pa za ta projekt podprl tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Tekmovanje Evrovizijski zbor leta bo letos potekalo drugič, na prvi ediciji leta 2017 pa je slavil slovenski zbor Carmen manet, ki bo letos na prireditvi nastopil kot častni gost.

V prvem krogu tekmovanja, ki bo potekalo v areni Partille v Göteborgu, bodo nastopajoči s štiriminutnim programom skušali kar najbolje predstaviti svojo državo in lastno ustvarjanje. Vokalna skupina Jazzva je za predstavitev izbrala venček Spominčice v priredbi Veronice Emer, v katerem se na sodoben način prepletajo ljudski motivi iz različnih predelov Slovenije. Najuspešnejši trije nastopajoči se bodo v drugem delu tekmovanja predstavili še z dodatnim triminutnim programom – Jazzva je za ta del pripravila ljudsko skladbo Bejži ftiček, ki jo je priredila vodja skupine, Jasna Žitnik.

Foto: Jana Jocif

 

Nastope bo spremljala strokovna žirija, ki jo bodo sestavljali švedska pevka, skladateljica in ustanovna članica a capella skupine The Real Group Katarina Henryson, ameriški pevec, dirigent, skladatelj in producent Deke Sharon ter angleški skladatelj in dirigent John Rutter, ki je zbore kot žirant spremljal že na prvem tekmovanju za Evrovizijski zbor leta 2017.

Vrstni red nastopajočih:

Država Zbor/Vokalna skupina Vodja/dirigent
Švedska Zero8 Rasmus Krigström
Belgija Almkalia Nicolas Dorian
Latvija Babite Municipality Mixed Choir Maska Jānis Ozols
Nemčija BonnVoice Tono Wissing
Norveška Volve Vokal Gro Espedal
Danska Vocal Line Jens Johansen
Škotska Alba Joy Dunlop
Slovenija Jazzva Jasna Žitnik
Švica Cake O’Phonie Antoine Krattinger
Wales Ysgol Gerdd Ceredigion Islwyn Evans

 

Prenos tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2019 si boste lahko ogledali v soboto, 3. avgusta ob 20.40 na prvem programu TV Slovenija. Vabljeni k spremljanju!

 

Več:

Spletna stran tekmovanja >>

Facebook stran tekmovanja >>