k

New York Voices in Big band RTV Slovenija

Z izjemno energijo in brezkompromisno predanostjo glasbi prevzeli publiko

Ljubljana, Galusova dvorana Cankarjevega doma, 11. november 2014

Slovenci smo imeli v tem letu kar dvakrat priložnost doma v živo slišati vrhunski ameriški vokalni kvartet New York Voices. Konec julija so se Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader in Peter Eldridge v okviru Festivala Arsana na Ptuju predstavili na celovečernem koncertu s svojim evropskim triom v postavi Claus-Dieter Bandorf – klavir, Herve Jeanne – kontrabas in Gabriel Hahn – bobni. Že takratni dogodek je kljub poletni nevihti navdušil prek 900 obiskovalcev koncerta, dodaten navdih pa so člani zasedbe zasejali med obiskovalce mojstrskega tečaja za pevce in vokalne skupine, ki ga je društvo Arsana organiziralo skupaj z Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj. Z neverjetno toplino in iskrenostjo so pred udeleženci seminarja odprli svojo zakladnico znanja, ki jo črpajo iz izkušenj svoje več kot četrtstoletne skupne umetniške zgodovine, za kar smo jim bili udeleženci seminarja neizmerno hvaležni.

Z velikim navdušenjem smo torej pričakovali njihov jesenski obisk v Sloveniji, tokrat v Ljubljani, kjer so bili New York Voices gostje Big banda RTV Slovenija. Pod taktirko Lojzeta Krajnčana je Big band pripravil izbor skladb iz njihovega bogatega bigbandovskega repertoarja, za katerega večino priredb (tako za vokal kot big band) napiše tenorist zasedbe, Darmon Meader, ki je tudi sam izvrsten saksofonist. Kot ponavadi, je tudi tokrat v Ljubljano s sabo prinesel svoj tenorski saksofon, vendar ga niti na ponedeljkovi vaji niti potem na odru ni vzel iz kovčka. Kot je kasneje sam pojasnil, se ponavadi ob srečanju z glasbeniki, s katerimi prvič sodeluje, odloči, ali bo tudi zaigral ali ne. »Nocoj ne čutim nobene potrebe po tem, ker je na odru že tako dovolj izvrstnih saksofonistov,« je bil njegov komentar. Tudi sicer so člani zasedbe zelo pohvalili kakovost našega orkestra in namignili, da so kdaj na turnejah tudi razočarani nad nivojem glasbenikov, vendar tokrat temu zagotovo ni bilo tako. V mojstrstvu našega Big banda smo uživali tudi člani zasedbe Vox Arsana, ki smo na koncertu nastopili kot gostje.

Foto: Boris B. Voglar

Foto: Boris B. Voglar

 

Foto: Boris B. Voglar

Foto: Boris B. Voglar

»Kot zmeraj je predstavljalo tudi tokratno srečanje z New York Voices zame navdih in novi rezervoar glasbene energije v mnogih pogledih. Vsak od njih ima na čisto svojevrsten način, že izven glasbenega ustvarjanja, tako močno pozitivno življenjsko energijo in karizmo, da me njihova skromnost in ponižnost, skozi kateri ta energija najde pot do drugih ljudi, vedno znova popolnoma prevzameta.

Stati ob njih na odru ob takšni energiji v koncentrirani meri in njihovi glasbeni izjemnosti mi je bilo v nepopisen užitek. Obenem pa sem v času trajanja ene same pesmi z njimi na odru prvič resnično začutila, kaj je tista dodana vrednost pri glasbi, njenem podajanju in dojemanju. Hvaležna sem, da smo imeli to priložnost, predvsem pa, da so takšni veliki ljudje naši mentorji.« (Teja Letonja, članica skupine Vox Arsana)

Zelo pozitiven je bil tudi odziv članov Big banda, ki so povedali, da so kljub neverjetni obilici različnih programov, ki jih imajo v letošnji sezoni na repertoarju, z velikim veseljem sodelovali s tako uigrano vokalno zasedbo. K temu so zagotovo prispevali izvrstni aranžmaji (g. Meader je med najbolj iskanimi tovrstnimi aranžerji na svetu), izjemno profesionalen pristop pevcev do dela in sodelovanja z orkestrom ter nenazadnje neverjetno pozitivna energija, ki seva iz vsakega posameznega člana kvarteta in se ob petju zliva v neopisljivo skladnost.

»Koncert New York Voices z Big Bandom RTV Slovenija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je bil velik glasbeni dogodek, lahko rečemo. Že legendarni jazz vokalisti nam niso postregli samo z izborom dobre glasbe, odličnih aranžmajev in vrhunsko izvedbo. Kar je naredilo name največji vtis, je njihova izjemna pozitivna energija in brezkompromisna predanost glasbi, vrhunski izvedbi in izpiljenost izvedbe do najmanjših detajlov. Po mojem eden boljših koncertov v zadnjih letih.« (Lojze Kranjčan, dirigent koncerta)

Foto: Boris B. Voglar

Foto: Boris B. Voglar

 

Foto: Boris B. Voglar

Foto: Boris B. Voglar

Dodelane in s popolno predanostjo prežete izvedbe je z velikim navdušenjem sprejela tudi publika, ki pa je našo največjo koncertno dvorano tokrat žal napolnila le do polovice. Gotovo bi se glede tega veljalo vprašati vsaj o dveh dilemah: o sodelovanju različnih organizatorjev pri terminskem načrtovanju dogodkov (na isti dan je bil v Ljubljani tudi koncert jazzovskega kitarskega velikana Johna McLaughlina) in o obsegu oglaševanja (mnogi dogodki bistveno nižje kakovostne ravni so neprimerno bolj oglaševani). Kljub praznim sedežem pa je bilo vzdušje v dvorani povsem naelektreno od prekipevajoče izmenjave energije med izvajalci in poslušalci.

»Že ob začetnih zvokih Big banda RTV Slovenija in glasovih osupljivih New York Voices so edina možna reakcija mravljinci po telesu. Poslušati in videti tako izjemne pevce je bilo zame čudovito. Zelo ponosna in vesela sem tudi, da so v goste povabili naše Vox Arsana, ki so zasijali na odru. Vsi nastopajoči so Galusovo dvorano Cankarjevega doma zapolnili z odlično glasbo in pozitivno energijo. Z veliko mero pozdravljam takšne koncerte in se jih že veselim.« (Natalja Tumpej, pevka skupine Jazz Ladies)

»Koncert NYV je bil eden tistih večerov, ki se ne razgubi že na poti do doma, ampak se mudi v mislih še dneve, in resnično sem očarana nad veličino izjemnih jazz vokalistov, ki so stali pred mano. Takšne vokalne zasedbe zahtevajo ogromno medsebojnega koordiniranja, ure in ure vadenja, talentirane in disciplinirane ljudi ter neprestano izobraževanje. Da imamo tudi v Sloveniji takšno postavitev, Vox Arsano, je za tako majhno državo še en pokazatelj več, da je Slovenija polna kreativnosti in fokusiranih mladih nadarjenih ljudi, ki kljub kulturi ne preveč naklonjenim časom dosegajo izjemne uspehe in so lahko s svojim elanom inspiracija vsem vokalistom. Hvaležna sem za takšne koncerte!« (Polona Korošec, akademska glasbenica, profesorica klavirja na GŠ Idrija)

Posebno poglavje ob pripravi na koncert je tudi tokrat predstavljalo oblikovanje zvoka. Člani zasedbe so namreč izjemno občutljivi na kakovost zvoka tako v dvorani kot na odru, zato s sabo vedno pripeljejo tudi svojega tonskega mojstra. Kadar so v Evropi (večkrat pa tudi drugod po svetu), je z njimi Nemec Theo Metzler, ki poskrbi, da je zvok takšen, kot ga člani zasedbe želijo in pričakujejo. V ta namen si vedno vzamejo tudi izjemno veliko časa, tako da je bila večina njihove generalke v Gallusovi dvorani namenjena prav temu. Na vseh koncertih vedno uporabljajo svoje brezžične mikrofone (Sennheiser/Neumann), za katere skrbi g. Metzler. Vidno zadovoljen nad izredno pozitivnimi odzivi publike na zvok v dvorani je po koncertu povedal, da želi poslušalcem vedno pričarati čim bolj naraven zvok, brez nepotrebnega ojačevanja posameznih zvočnih spektrov in elektronskega manipuliranja z zvokom.

Vokalna zasedba New York Voices, ki velja za eno najboljših vokalnih zasedb na svetu, je leta 2013 praznovala 25-letnico svojega delovanja in ob tej priložnosti izdala v celoti v živo posneto ploščo z WDR Big bandom iz Kölna. Skupina redno sodeluje z odličnimi glasbeniki, aranžerji in skladatelji ter nastopa na najeminentnejših odrih (dvorana Carnegie, Lincolnov in Kennedyjev center, dunajska operna hiša, züriška opera …) in najpomembnejših festivalih (Montreal, Nordsee, New Orleans …). Dvakrat so osvojili ugledno glasbeno nagrado grammy in se tako postavili ob bok drugim znamenitim skupinam, kot so Lambert, Hendricks and Ross, Singers Unlimited, Manhattan Transfer in Take 6. S svojo glasbo so obšli ves svet in vsepovsod občinstvo navdušili s svojimi popolnimi glasovi, brezhibno ubranostjo in sijajnimi priredbami. V Sloveniji so nastopili že leta 2006, ko so skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Otom Pestnerjem pripravili božični koncert.

Srečanja z vrhunskimi umetniki so vedno najboljši vir navdiha, še posebej v časih, ko je moč iz mnogih izjav voditeljev naroda razbrati, da sta kultura in umetnost vedno bolj nepotreben luksuz, ki ga Slovenci pravzaprav več ne potrebujemo. Vzdušje na dogodkih, kot je bil koncert New York Voices in Big banda RTV Slovenija v Cankarjevem domu, pa dokazuje, da temu zagotovo ni tako in da preprosta in cenena zabava, ki se na vsakem koraku vedno bolj vsiljuje v življenja ljudi, ne more zadostiti globokemu hrepenenju posameznika k tistemu presežnemu, neizrekljivemu občutku povezanosti z nečim višjim. Zato pohvala vodstvu RTV Slovenija, da so kvartet New York Voices povabili v goste, predvsem pa zahvala članom Big banda RTV Slovenija, da tudi v teh časih ostajajo eden glavnih stebrov kulture in umetnosti.

Foto: Boris B. Voglar

Foto: Boris B. Voglar

 

Foto: Boris B. Voglar

Foto: Boris B. Voglar