NZ_14_11_Viva_Preproste_ljubezni_1_www

»Preprosto veličastno«

Glasbeno-scenski koncert Preproste ljubezni Mešanega pevskega zbora Viva Brežice

Čatež ob Savi, 25. oktober 2014

Veliki vijolično-zeleni plakati so v začetku oktobra na vseh mestnih vpadnicah začeli oznanjati, da se konec meseca približuje enkraten dogodek v izvedbi MePZ Viva iz Brežic. Preproste ljubezni so vabile mlade po stasu in po duši. Velike črke so se zapeljivo spogledovale z mimoidočimi in tako še dodatno vzpodbujale slehernika, da tega večera ne more preživeti brez Vivine družbe. Strah pred ne povsem polno dvorano je bil odveč. Reklama, ki se je širila od ust do ust, od telefona do telefona, od e-naslova do e-naslova, je bila tako prepričljiva, da je v Terme Čatež privabila številne poslušalce, ki so prišli z vsemi čuti okušat preproste ljubezni. A te so se morale roditi mnogo prej, da so na ta večer lahko zaživele v vsej svoji lepoti.

Mešani pevski zbor Viva Brežice vsako leto oktobra zaokroži preteklo sezono in napove novo z letnim koncertom, na katerem poskušajo svojim zvestim poslušalcem predstaviti kaj novega, izvirnega, še nikoli slišanega. To razumejo kot svoje poslanstvo. Tako komaj izzveni letni koncert, že se pojavi vprašanje: »Kaj pa naslednje leto?« Nič drugače ni bilo po letnem koncertu oktobra 2013. Vendar je bilo tokrat z iskanjem zamisli nekoliko lažje, saj je med člani zbora že nekaj časa tlela želja po prepevanju filmske glasbe, pop melodij, morda francoskih šansonov, italijanskih kancon … S tem je bil temeljni kamen postavljen.

Sledil je največji izziv za zborovodkinjo Simono Rožman Strnad in upravni odbor. Prva je morala v obilici notnega gradiva in znanih ter manj znanih napevov izbrati ustrezne pesmi, upravni odbor pa je moral izbranim pesmim dodati vrednost, jih povzdigniti v zgodbo, ki bo poslušljiva, gledljiva in privlačna, poleg tega pa bo prepričala tudi Strokovni svet JSKD, da bo za izvedbo projekta namenil finančna sredstva. Ob razmišljanju se jim je tako utrnila misel, da je leto 2014 tudi Ježkovo leto, kar pomeni, da bi lahko ob bok francoskim šansonom postavili tudi Ježkove. Sledilo je iskanje skupne teme izbranih pesmi, ki so jo našli v ljubezni, za konec pa je bilo treba koncert še nasloviti. Tu so asociacijo dobili pri Ježkovi pesniški zbirki Preprosta ljubezen, ki so jo predrugačili v Preproste ljubezni, saj se v samem izboru skladb ljubezen pojavlja v različnih oblikah. Tako je koncert počasi dobival obliko, postajal je otipljiv in z vsakim dnem bližji.

Ko so bile skladbe izbrane (Nella Fantasia, Quien Sera, Somebody to love, Don’t cry for me Argentina, The house of the rising sun, Kalinka, Mon Dieu …) je sledilo iskanje notnega gradiva. Nekaj notnega gradiva je zborovodkinja izbrala iz obstoječe literature, od 22 skladb, ki so izoblikovale koncert, pa je bilo 10 skladb takih, ki so jih posebej za to priložnost spisali izjemni posamezniki. Matjaž Predanič, brežiški skladatelj, se je podpisal pod Kreslinove Nekega jutra, ko se zdani, Dan neskončnih sanj in Od višine se zvrti. Tine Bec, mladi nadarjeni študent kompozicije in tudi že sam odličen zborovodja, je spisal Heal the world, Man in the mirror, energično Real in Rio ter Vivo per lei. Špela Avsenak je hudomušno prepletla glasbo z besedilom Ježkove pesmi Ljubezen naj gre vedno v cvet, njen oče Janko Avsenak pa je za zbor priredil Ježkovo Preprosto ljubezen, podpisal pa se je tudi pod avtorsko skladbo Psihoterapevt, za katero je besedilo prispeval Franci Černelč. Vse te skladbe, razen Man in the mirror, so svojo prvo izvedbo doživele na koncertu, zato so še toliko bolj pomembne za slovenski zborovski prostor.

Zbor je začel odkrivati lepoto črnih pik, ki so se prerivale po notnem črtovju, skladbe so začele dobivati pravo podobo, harmonije so postale otipljive. Počasi so na vajah dodajali soliste (15 skladb) in glasbeno spremljavo. Večino skladb je spremljal »hišni bend«, kakor so ga poimenovali, sestavljen iz klaviatur, bas kitare in tolkal, sodeloval je tudi godalni kvartet, francoske šansone pa je obogatil glas harmonike. Zadovoljstvo pevcev je bilo z vsako vajo večje, pričakovanje tudi.

NZ_14_11_Viva_Preproste_ljubezni_4_www

Zbor pri izvajanju prve skladbe ob spremljavi godalnega kvinteta
Foto: Matej Kramžer

 

NZ_14_11_Viva_Preproste_ljubezni_6_www

Kar 15 skladb so s svojimi glasovi obogatili solisti. Na fotografiji Irena Hribar, predsednica zbora, med izvajanjem pesmi Mon Dieu znane francoske šansonierke Edith Piaf.
Foto: Matej Kramžer

Pred soustvarjalci pa je bila še ena ovira – kako toliko raznolikih, čudovitih, besedilno in ritmično bogatih skladb umestiti v neko smiselno zaporedje, da bodo tvorile novo zgodbo, neodvisno od lastne. Tu so ključno vlogo najprej odigrali prevodi vseh tujih skladb v slovenščino, nato pa viharjenje možganov štiriperesne deteljice, tj. štirih članic zbora. Najprej je nastal osnutek vrstnega reda skladb, ki se je kasneje izkazal za odličnega, saj je ponudil možnost za ustvarjanje nove zgodbe in za tako žanrsko kot ritmično pestrost programa. V naslednjem koraku je iz povedno močnih verzov vsake od pesmi nastala nova zgodba, ki jo pripovedujeta moški in ženska – skupaj ali vsak zase. Odločili so se, da bi bilo zelo učinkovito, če bi vezno besedilo kar posneli in ga predvajali pred vsako skladbo, v podporo besedam pa prostor dali plesalcema sodobnega plesa domačega plesnega društva Imani. Plesalca sta s svojim plesom vrhunsko ponazorila to moško in žensko zgodbo in celotnemu projektu dodala izjemno žlahtnost. Svoje plesno znanje pa so pri nekaterih skladbah pokazali tudi pevci sami.

NZ_14_11_Viva_Preproste_ljubezni_3_www

Nika Tabor in Samuel Samuel, plesalca sodobnega plesa pri plesnem društvu Imani Brežice, sta vezno besedilo prikazovala z gibi. Z izjemno držo in prepričljivostjo sta očarala obiskovalce koncerta in koncertu dodala posebno vrednost.
Foto: Matej Kramžer

 

NZ_14_11_Viva_Preproste_ljubezni_2_www

Pri nekaterih pesmih so svoje plesno znanje pokazali tudi člani zbora.
Foto: Matej Kramžer

Izpeljava koncerta je bila za zbor velik zalogaj, največji do sedaj. Združili so štiri sfere umetnosti – govor, ples, petje in glasbeno spremljavo na velikem odru, ki je s pomočjo tehničnih mojstrov zasijal v vsej svoji lepoti, izjemno pa so ponosni, da so bili vsi soustvarjalci iz lokalnega okolja, kar pomeni, da ima Posavje izjemne ljudi, ki znajo, zmorejo in vedo, kaj hočejo. Pot do ekstaze je bila ob vseh pripravah in vajah ta večer zelo kratka in se je začela s prvim skupnim vdihom in končala s skupnim nasmehom, ko je izzvenel zadnji akord skladbe, ki tako lepo opiše poslanstvo slehernega pevca: Vivo per lei – Zanjo živim, za glasbo.

Poslušalci so bili ta večer navdušeni in so polni doživetij zapuščali dvorano. Eno najlepših misli je pevcem takoj naslednji dan poslal Miran Omerzel, tudi sam velik ljubitelj in soustvarjalec kulture: »V soboto ste v Brežice prinesli in poslali velik del tega lepega, najlepšega, kar naš širni svet lepe glasbe premore. Pesmi naše, pesmi tuje. Kot mozaik se je prepletala paleta ženskih in paleta moških glasov v harmoniji. Vem, da ste čudoviti, v soboto ste presegli vsa moja pričakovanja. Zborovsko petje, solo vokali, prefinjen instrumental in ples. Vse v en šopek – čudovita celota, da naježi se koža, orosi se oko. Pregovor pravi, kar je dobro, hitro mine, vendar vaš koncert še vedno traja, bogati in odmeva v naših srcih. Nosimo ga s seboj. Hvala ti, hvala vam vsem. Čestitam.«

O odmevnosti dogodka pa priča tudi zapis v lokalnem časopisu, ki ga je prispevala novinarka Natja Jenko Sunčič: »MePZ Viva je v soboto, 25. oktobra, v večnamenski dvorani Term Čatež sijajno odpel koncertni program in na ta način počastil občinski praznik. To je bil Vivin 21. letni koncert, ki so ga pevci naslovili Preproste ljubezni, množico navdušenih poslušalcev pa so mogočno zapete pesmi polnile z nostalgijo večno zelenih napevov. /…/ Veličastno!«

NZ_14_11_Viva_Preproste_ljubezni_5_www

Tonski mojster je poskrbel, da se je zbor dobro slišal v vsakem kotičku dvorane, luč mojster pa, da je vsaka skladba poleg glasovne dobila tudi ustrezno vizualno podobo.
Foto: Matej Kramžer