Ivan Marin (1939–2021)

Prispevek mag. Ivana Marina k slovenskemu glasbenemu ustvarjanju je neprecenljiv. Svoje življenje je posvetil godbeništvu, pa tudi zborovstvu, vzgoji in izobraževanju ter organizaciji v najširšem pomenu.

Rodil se je leta 1939 v Trbovljah. Že od rane mladosti je sodeloval v godbah, saj je bil njegov oče Ivan Marin starejši godbeni dirigent in skladatelj, ki ga je že zelo zgodaj vključil v tovrstno muziciranje in bil njegov prvi učitelj klarineta. Po študiju na Srednji glasbeni šoli in na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je leta 1963 redno zaposlil v Glasbeni šoli Velenje in dve leti kasneje postal njen ravnatelj. Leta 1966 je kot zunanji sodelavec na velenjski gimnaziji začel poučevati tudi umetnostno vzgojo, smer glasba. Takrat je ustanovil Dekliški zbor Gimnazije Velenje, ki ga je uspešno vodil kar dvajset let in z njim prejel mnogo najvišjih priznanj na domačih in tujih tekmovanjih in revijah (Mladinski pevski festival Celje, Revija Zagorje ob Savi, Mednarodni festival Neerpelt v Belgiji).

V tem času je leta 1965 od očeta prevzel tudi Velenjsko rudarsko godbo in jo vodil do leta 2004. Godba je pod njegovim vodstvom dosegala odlične uvrstitve na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Izjemen je bil tudi njegov prispevek k spodbujanju slovenske glasbene ustvarjalnosti za pihalne orkestre, kar dokazujejo številni posnetki skladb slovenskih skladateljev na raznih medijih.

Ivan Marin je bil resničen vizionar, kar se je kazalo pri razvoju glasbene šole v Velenju pod njegovim ravnateljevanjem in posredno tudi širše, v Sloveniji, prav tako pa tudi pri promociji slovenskega godbeništva doma kot tudi izven meja. Slovenijo je predstavljal v raznih mednarodnih glasbenih organizacijah (WASBE, CISM) in tako pomembno pripomogel k povezovanju in prepoznavanju slovenskih pihalnih orkestrov v svetu.

Zaradi njegovega velikega znanja, prizadevnosti in sposobnosti so mu bile na godbeniškem področju zaupane številne odgovorne funkcije. Tako ga že leta 1969 zasledimo v komisiji za pihalne orkestre pri takratni ZKPOS in kasneje v številnih organih slovenskega združenja pihalnih orkestrov ter kasneje Zvezi slovenskih godb, pri kateri je bil leta 1992 tudi njen predsednik. Nazadnje je bil član strokovno-umetniškega sveta Zveze slovenskih godb. Njegovo izjemna vloga je v slovenskem godbeništvu pustila neizbrisne sledi.

Za neprecenljiv prispevek k njenemu delovanju je Zveza slovenskih godb podelila mag. Ivanu Marinu svoje najvišje priznanje, častni prstan ZSG, mednarodna godbeniška zveza CISM pa častni križ. Prav tako mu je  Javni sklad RS za kulturne davnosti podelil zlato plaketo za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti.

Ivan Marin je brez dvoma ena najvidnejših slovenskih glasbenih osebnosti.