Slovenski komorni zbor – obeta se sezona z odličnim sporedom in gosti

Naš profesionalni zbor z raznolikimi sodelovanji do čim širšega občinstva

Ljubljana, 30. september 2014

 

Slovenski komorni zbor Foto Janez Kotar

Slovenski komorni zbor
Foto: Janez Kotar

 

Slovenski komorni zbor novo sezono začenja zelo dejavno, s številnimi gostovanji doma in v tujini. Septembrski koncerti po Sloveniji in Italiji so gotovo napoved bogate in pestre vokalne sezone, katere osrednji cikel je Vokalni abonma Slovenske filharmonije. Eden od treh abonmajev naše osrednje glasbene ustanove se začenja ta torek, 30. septembra, odprl pa ga bo Slovenski komorni zbor pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Zbor, v zadnjem času osvežen z nekaterimi novimi mladimi pevci, in njegova stalna umetniška vodja, dirigentka Martina Batič, s privlačnim programom in raznolikimi izvajalci obetata pomembno pozornost slovenskim ustvarjalcem kot tudi tehtne tuje goste in vse večjo dostopnost programa široki publiki.

Slovenski komorni zbor na gostovanjih

Slovenski komorni zbor, ki deluje pod okriljem Slovenske filharmonije, je že v mesecu septembru izvedel bogat sklop koncertov doma in v tujini. S sakralnim programom je gostoval v Ribnici ter izvedel prvi slovenski oratorij na koncertu ob 500-letnici Slovenske frančiškanske province sv. Križa (12. septembra v frančiškanski cerkvi v Ljubljani in 13. septembra v baziliki na Sveti gori pri Novi Gorici). Pod dirigentskim vodstvom Martine Batič so v oratoriju skladatelja p. Hugolina Sattnerja Assumptio B. M. V., Vnebovzetje blažene Device Marije nastopili Slovenski komorni zbor, Orkester Slovenske filharmonije ter solisti sopranistka Mojca Bitenc, tenorist Martin Logar, baritonist Rok Bavčar in basist Matija Bizjan. 21. septembra je zbor nastopil na koncertu pri Gospe Sveti, ki ga je organizirala Krščanska kulturna zveza iz Celovca. Na sporedu je bila kantata za soliste in mešani zbor Ustoličenje karantanskega kneza skladatelja Franceta Cigana na besedilo Zdravka Novaka in Lovra Kaselja. 26. septembra pa je Slovenski komorni zbor, povečan s pevci KUD Jožef Šemrl iz Zadloga, z Orkestrom Haydn iz Bolzana pod taktirko Hartmuta Haenchena izvedel Dvořákovo Stabat Mater v Gledališču Verdi v Pordenoneju v Italiji. 27. septembra so v enaki zasedbi  nastopili še na Festivalu Anima Mundi 2014 v katedrali v Pisi.

Slovenski komorni zbor na gostovanju pri Gospe Sveti septembra 2014 Foto: Marina Zemljak

Slovenski komorni zbor na gostovanju pri Gospe Sveti septembra 2014
Foto: Marina Zemljak

 

Tehten in privlačen abonmajski program z domačimi in tujimi gosti ter predkoncertnimi pogovori

Prihajajoča sezona Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije pod umetniškim vodstvom Martine Batič bo sestavljena iz cikla osmih koncertov.  Zvrstili se bodo ob nedeljah zvečer v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji z izjemo prvega, ki mu bomo lahko prisluhnili že ta torek.

Med osmimi večeri bosta dva namenjena gostujočim glasbenikom, šest večerov pa bo pripravil Slovenski komorni zbor pod različnimi dirigentskimi vodstvi. Na štirih večerih se bomo tako srečali s slovenskimi dirigenti; srečanja bodo pripravili Sebastjan Vrhovnik, od jeseni 2013 docent za področje zborovskega dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo, Marko Vatovec, nekdanji dolgoletni asistent dirigenta Slovenskega komornega zbora in izredni profesor zborovskega dirigiranja na Akademiji za glasbo, Fernando P. Mejias, sedanji asistent dirigenta, in Martina Batič, umetniška vodja zbora.

Dirigentka Martina Batič Foto: Janez Kotar

Dirigentka Martina Batič
Foto: Janez Kotar

 

Ponovno se lahko veselimo nastopa dveh izjemnih tujih dirigentov: starega znanca zbora Vladimirja Kranjčevića ter izvrstnega Tõnuja Kaljusteja, dobitnika nagrade grammy za najboljšo zborovsko izvedbo leta 2013.

Druga dva abonmajska večera bosta namenjena gostujočim glasbenikom: prvi bo prinesel solistični pevski recital mezzosopranistke Monike Bohinec, ki je od leta 2011 angažirana kot solistka v Dunajski državni operi, drugega pa bodo oblikovali člani britanske vokalne skupine VOCES8. Nastop  tega večkrat nagrajenega okteta bo gotovo za marsikoga pravo doživetje, saj s svojimi programi – vključujejo od zgodnjih angleških skladb do zanimivih priredb jazza in popa – obvladuje odre malo drugače.

Britanska vokalna skupina VOCES8

Britanska vokalna skupina VOCES8

 

Skrbno izbrani sporedi koncertov prinašajo poklone skladateljem različnih kultur in časov, med njimi se bodo zvrstili Gallus, Lebič, Mozart, Britten, Kjuj, Kõrvits, Ginastera, Martinů in drugi. K poglobljenemu doživljanju programa pa bodo pripomogli tudi predkoncertni pogovori, ki jim lahko prisluhnemo na dan koncerta ob 18. uri v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji. Na njih bo razgrnjen širši pogled na koncertni spored ter ustvarjalce glasbe – skladatelje in izvajalce.

Nove karierne perspektive – črpanje evropskih sredstev

Z obilico ustvarjalnih zamisli in s konkuriranjem na evropskih razpisih se v Slovenski filharmoniji in Slovenskem komornem zboru intenzivno pripravljajo na razvoj novega občinstva ter izvedbo novih projektov.

Tako se je z izvajanjem projekta Nove karierne perspektive zboru ponudila priložnost, da za dve leti zaposli štiri mlade pevce. S projektom, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, so v Slovenski filharmoniji za leti 2013 in 2014 zagotovili ambicioznost, kakovost in strokovnost, saj jo mladi zaposleni pevci spodbujajo.

Prvi koncert Vokalnega abonmaja z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom

Prvi koncert v novi sezoni bo na sporedu v torek 30. septembra 2014 ob 19. uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika, za katerega velja odlično poznavanje pevskega glasu ter izrazita muzikalnost, bodo člani Slovenskega komornega zbora z instrumentalisti pripravili skladbe Gallusa in Lebiča. Koncert bo posvečen skladatelju akademiku Lojzetu Lebiču ob njegovi osemdesetletnici.

Dirigent Sebastjan Vrhovnik Foto Janez Kotar

Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Foto Janez Kotar

 

Na drugem abonmajskem koncertu, ki bo sledil v nedeljo 26. oktobra 2014, pa bo ob klavirski spremljavi Lecha Napierale nastopila mezzosopranistka Monika Bohinec. Na Dunaju je do sedaj poustvarila več kot dvajset vlog ter izvedla več kot osemdeset nastopov. Mediji za Bohinčevo navajajo, da ima »izjemen smisel za odrsko igro, muzikalnost ter prepričljivo čist in barvno prepoznaven glas« (Delo). Na sporedu bodo skladbe Mahlerja, Friesa, Puccinija in Rahmaninova.

Tako se bo v Slovenski filharmoniji tudi to sezono začel niz kakovostnih programov in izvedb vokalne glasbe z odličnimi dirigenti in solisti, ki jih ne bi smel zamuditi noben zborovski sladokusec.

Mezzosopranistka Monika Bohinec

Mezzosopranistka Monika Bohinec