V Kopru se začenja novo mednarodno zborovsko in dirigentsko tekmovanje

Koper, 14.–17. marec 2019

 

Te dni bo v Sloveniji zavel svež zborovski tekmovalni veter na Obali. Nov festival, namenjen mladinskemu zborovstvu in poimenovan 1. Mednarodni mladinski zborovski festival Aegis carminis (Ščit pesmi), je nastal pod okriljem Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, ki se je v zadnjem desetletju izkazal kot dober organizator koncertov vokalne in instrumentalne glasbe in s tem pomembno sooblikoval koncertno ponudbo v regiji. V Dvorani sv. Frančiška v Kopru se bodo od četrtka 14. marca do nedelje 17. marca v sklopu festivala odvile kar tri vrste tekmovanj: mednarodno tekmovanje za zborovske dirigente, mednarodno zborovsko tekmovanje in natečaj za nove zborovske skladbe, ki jih bodo dopolnjevala srečanja skladateljev z dirigenti in zbori ter različne možnosti delavnic in predstavitev.

 

Mladi zborovski dirigenti se bodo pomerili v dveh kategorijah

Mednarodnega dirigentskega tekmovanja v prvih dveh dneh festivala se bo udeležilo 16 zborovskih dirigentov iz devetih držav: Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Izraela, Latvije, Rusije, Slovenije, Španije in Tajvana. Med slovenskimi kandidati srečamo na različnih področjih prisotna imena: Rahelo Durič, Ano Erčulj, Moniko Fele, Evo Jelenc Drozg, Tino Poljanšek, Meto Praček, Marka Skorina, Kristino Štemberger in Toma Varla (nekatere smo imeli priložnost pobliže spoznati že na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok leta 2016), kako se bodo odrezali, bomo lahko spremljali v naslednjih dneh.

Pomerili se bodo v dveh kategorijah: za zborovske dirigente ter dirigente otroških in mladinskih zborov. Kot demonstracijski zbori bodo nastopili Dekliški zbor Akademije za glasbo UL (dir. Marko Vatovec), Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper (zb. Maja Cilenšek), Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper (zb. Maja Cilenšek), Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (zb. Ambrož Čopi), s tekmovalci pa bodo predstavili dela Pavleta Merkuja, Krzysytofa Pendereckega, Lojzeta Lebiča, Ollija Kortekangasa, Ambroža Čopija, Eriksa Ešenvaldsa, Tadeje Vulc, Edwarda Elgarja, Mateja Kastelica, Francisa Poulenca, Ildebranda Pizzettija, Béle Bartóka, Marija Kogoja, Tineta Beca in Andreja Makorja.

 

Na mednarodnem zborovskem tekmovanju 10 zborov iz šestih držav

Tretji dan festivala bo zaznamovalo mednarodno zborovsko tekmovanje. Prav tako v dveh kategorijah (srednješolski zbori do 19 let ter otroški in mladinski zbori do 15 let) bo tekmovalo 11 zborov iz šestih držav: Grčije, Italije, Madžarske, Rusije, Slovenije in Španije. Izbrani slovenski mladinski in otroški zbori so Dekliški zbor gimnazije Kranj (zb. Erik Šmid), Vokalna skupina Cantabile iz Rogaške Slatine (zb. Andreja Došler), Mladinski pevski zbor OŠ Franceta Bevka iz Tolmina (zb. Barbara Kovačič), Mladinski pevski zbor OŠ Alojzija Šuštarja iz Ljubljane (zb. Nadja Janežič), Otroški pevski zbor Fran Venturini iz Domja (zb. Suzana Žerjal) in Mladinski pevski zbor GŠ Rogaška Slatina (zb. Elena Rosso), ocenjevala pa jih bo petčlanska mednarodna žirija v sestavi Māris Sirmais (Latvija – predsednik žirije), Stojan Kuret (Italija/Slovenija), Teodora Pavlovič (Bolgarija), Bernie Sherlock (Irska) in Marko Vatovec (Slovenija).

 

Zmagovalec natečaja za nove zborovske skladbe že znan

Na natečaj za nova zborovska dela, ki je potekal v okviru festivala, je prispelo 19 skladb, ki jih je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi Andej Makor, Damijan Močnik in Tadeja Vulc. Sodelovalo je 9 skladateljev, nekateri med njimi so oddali po več skladb.

Nagrajenci natečaja so že znani, saj je zbiranje skladb in ocenjevanje potekalo kot predpriprava festival, zmagovalec  pa je mladi slovenski skladatelj Tine Bec, ki je prejel prvo nagrado za skladbo Deliver me, o Lord v kategoriji A – pomutacijski zbori. Tik za prvouvrščeno skladbo sta se v tej kategoriji uvrstili še Droben listek si mi dala Črta Sojarja Voglarja (1976) in skladba Sanctus Mateja Kastelica (1994). V kategoriji B – predmutacijski zbori pa je tretjo nagrado prejela skladba Vseveda soseda, ki sta jo napisala Samo Vovk (1989) in Barbara Grahor (1994).

Žirija je za izvedbo priporočila še skladbi Libera me Matica Romiha (1996), ki je prejel tudi posebno priznanje za perspektivnega mladega skladatelja, ter skladbo Rojstvo besede Črta Sojarja Voglarja (1976). Nagrade natečaja bodo podeljene na sklepnem koncertu 16. marca 2019.

 

Himna festivala in spletni prenos v živo

Mednarodni dogodek bo ob tekmovalnih ponudil tudi vrsto drugih netekmovalnih nastopov v Kopru in bližnjih mestih. Od četrtka do nedelje bodo tako na Obali zazveneli številni koncerti zelo kakovostnih programov raznolikih sestavov, med zanimivosti pa vsekakor sodita še himna festivala in neposredni spletni prenos. Kot spremljajoča izobraževalna vsebina bo organizirana tudi vodena razprava po tekmovalnih nastopih ter srečanje s slovenskimi skladatelji.

O poteku festivala, rezultatih, izjavah tekmovalcev in žirantov ter drugih zanimivostih bomo še poročali, dogajanje pa lahko spremljate tudi na spletni strani festivala in Facebook strani International Youth Choir Festival ”Aegis carminis”, Koper-Slovenia.