Vrača se Mladinski pevski festival Celje

Tradicija, ki sega v leto 1946, se po nekajletnem premoru nadaljuje


V aprilu, prazničnem mesecu Mestne občine Celje, bo knežje mesto ponovno zazvenelo v radostni pesmi otrok in mladih, saj se v mestu vrača Mladinski pevski festival 2023, tokrat po nekajletnem premoru zopet kot večdnevni dogodek. Tradicija te pevske manifestacije v Celju poteka že od leta 1946 in letošnje pevsko srečanje bo nacionalnega značaja z otroškimi in mladinskimi zbori iz naše države. Letos bo festival z različnimi dogodki potekal med 17. in 24. aprilom.V ponedeljek, 17. aprila 2023, se bo ob 16. uri v veliki dvorani Celjskega doma začelo vseslovensko srečanje srednješolskih zborov, pevski dogodek, ki že drugo leto zapored spodbuja sodelovanje in povezanost med šolami. V Celje prihaja več kot 350 pevcev in zborovodij iz Ljubljane, Maribora, Brežic in Celja ter študentje glasbene pedagogike z mariborske in ljubljanske univerze, saj bo koncertnemu delu sledilo tudi strokovno srečanje glasbenih pedagogov.

Dan kasneje, 18. aprila 2023,prav tako ob 16. uri v Celjskem domu, pa bo zazvenela tradicionalna Pesemca, območna revija osnovnošolskih zborov s 500 pevci otroških in mladinskih zborov iz Celja, Dobrne, Vojnika in Štor.

Novost letošnjega festivala je sodelovanje pri projektu Vseslovensko petje s srci. V nedeljo, 23. aprila, se tako v Celju pripravlja prvi »tradicionalni« pevski sprehod po Celju, ki se bo začel ob 11. uri na Glavnem trgu in v pevske harmonije odel večje celjske trge. Sodelovanje so že potrdili pevke in pevci celjskih odraslih zborov, folkloristi, člani medgeneracijskih društev in drugi. Projekt se bo sklenil dan kasneje, ko bo ob 11. uri zborovska pesem zazvenela v dvajsetih celjskih vrtcih, šolah in različnih organizacijah ter podjetjih – nastope bodo sodelujoči ujeli v videoposnetke, ki bodo dopolnili celjske pevske arhive.

Vstop na vse dogodke je prost, pri organizaciji pa so se tokrat pod okriljem Mestne občine Celje povezali Zavod Celeia Celje, Javni sklad RS za kulturo, Zavod RS za šolstvo in Gimnazija Celje – Center. Mladinski pevski festival tako ostaja zvest izročilu, da spodbuja in predstavlja zborovsko petje otrok in mladine, letošnje leto v revialni obliki, organizatorji pa že napovedujejo tudi zborovska tekmovanja, ki se v Celje vračajo prihodnje leto.