25. Festival Suha je bil »cool & jazzy«

Četrt stoletja festivala na suškem gradu

Dravograd, Suha, 16.–17. junij 2017

Cool & Jazzy
Foto: Oktet Suha

 

25. Festival Suha na suškem gradu na avstrijskem Koroškem je bil, pravijo, »cool & jazzy«, Cool & Jazzy pa je tudi ime vokalne skupine iz Moskve, ene od letošnjih petih gostujočih zasedb. V dveh zaporednih večerih smo tako lahko prisluhnili pevcem iz treh držav: Rusije, Avstrije in Slovenije. Slovenijo sta predstavljala vokalna skupina Rusalke iz Radelj ob Dravi ter domači Dravograjski sekstet, iz avstrijskega Salzburga pa je prišel mladi moški sestav Piccanto. V okviru festivala je tudi Oktet Suha predstavil svoj 25. festivalski program in novo umetniško vodjo Francko Šenk iz Kranja.

 

Jokej Logar
Foto: Matic Grudnik

Že 18. leto po vrsti je Festival Suha – Dravograd odprl svoja vrata že v petek zvečer v Dravogradu, s prvim festivalskim koncertom v Vidovi cerkvi.  Soprireditelji Festivala Suha – Dravograd so občini Neuhaus/Suha in Dravograd, Katoliško prosvetno društvo KPD Drava Žvabek in Krščanska kulturna Zveza KKZ v Celovcu.

»Pred 25 leti nihče od nas ni mislil, da bo iz skromnega ‘srečanja oktetov’ na suškem gradu zrasel mogočen, čezmejni in evropski Festival Suha – Dravograd,« pravi Jokej Logar, pevec Okteta Suha in gonilna sila festivala. In res se je začelo bolj skromno, a vseeno na zelo visoki umetniški ravni. Zamisel, da bi se na suškem gradu srečevali okteti, je nastala leta 1992, ko je Oktet Suha na povabilo Litijskega okteta sodeloval na srečanju oktetov na gradu Bogenšperk. »Takšen grad imamo tudi na Suhi,« je dal spodbudo tenorist Pepej Krop. Vprašali so lastnike gradu, velepodjetniško družino Eve in Herberta Liaunig, ki je nekaj let poprej kupila suški grad in ga preurejala v družinski sedež. »Velikodušno so ugodili naši prošnji po koncertnem terminu na gradu in nas vse do danes dobro podpirajo, med drugim s slavnostnim festivalskim sprejemom v grajskem vrtu,« pojasnjuje Jokej Logar.

Že v prvih letih so na Suhi gostovali najvidnejši okteti iz Slovenije, Italije in Avstrije: Mariborski in Ljubljanski oktet, Slovenski oktet, prav tako legendarni Tržaški oktet ali oktet Vrtnica iz Italije ali Obirski ženski oktet, Vocalitas in Bratje Smrtnik iz avstrijskega konca.

Od leta 2000 naprej so prijateljski stiki Okteta Suha z nekdanjim Dravograjski oktetom z angažiranim predsednikom Jožetom Kramerjem – pozneje Dravograjskim sekstetom – ter daljnoglednost dravograjskih občinskih predstojnikov z nekdanjim županom Radom Krpačem in današnjo županjo Marijano Cigala na čelu omogočali pravi čudež. V okviru tega kulturnega sodelovanja sta tudi občini Dravograd in Suha podpisali pogodbo o sodelovanju, ki velja vse do danes. Organizacijsko danes Festival Suha – Dravograd vodita Robert Preglau in Jokej Logar.

Oktet Suha
Foto: Matic Grudnik

 

Dravograjski sekstet
Foto: Matic Grudnik

 

Posebnost festivala je po eni strani v pisanosti glasbenih zvrsti in skupin, po drugi pa v tem, da je vsaka skupina povabljena le enkrat. Edini izjemi sta bili Slovenski oktet in skupina Vox, vendar sta obe vedno nastopili v drugih zasedbah. V 25 letih je na suškem gradu tako nastopilo kar 86 skupin iz 16 evropskih držav, v Dravogradu pa nad 60 skupin, ki so prišle iz Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske, Češke in Slovaške, Hrvaške, Ukrajine, Švedske, Švice, Francije, Velike Britanije, Turčije in Rusije.

Posebno pohvalo si zasluži še odlično festivalsko občinstvo, ki vsako leto z velikim navdušenjem in hvaležnostjo sprejema kulturno ponudbo in jo nagrajuje z bučnim aplavzom.

Rusalke
Foto: Oktet Suha

 

Piccanto
Foto: Oktet Suha