14_02_Mojstrski_tecaj_Hyokki_2_napis_www

Bogat izbor glasbenih izobraževanj za zborovodje

Jeseni v Ljubljani gostili nemško dirigentko Gudrun Schröfel in finskega dirigenta Mattija Hyökkija

Ljubljana, oktober–november 2013

Glasbena matica Ljubljana sodi med pomembne in kreativne soustvarjalce slovenskega zborovskega življenja. V njeni sodobni programski usmeritvi ostaja vokalna glasba najpomembnejše osišče društvene dejavnosti. Poleg organiziranja koncertnih ciklov in načrtnega razvoja lastnih pevskih sestavov, od otroškega, mladinskega in mešanega pa do seniorskega zbora, Glasbena matica ustvarja tudi pogoje za glasbeno izobraževanje na več področjih in za različne skupine ljudi.

Tako sta se jeseni v okviru izobraževanj zvrstili dve pomembnejši gostovanji tujih mojstrov pri nas, ki ju je Glasbena matica organizirala v sodelovanju z Akademijo za glasbo v Ljubljani. Oktobra je v dvorani Kazina v Ljubljani potekal seminar za zborovodje otroških in mladinskih zborov, ki ga je vodila dirigentka Gudrun Schröfel. Kot demonstracijski sestav je sodeloval Dekliški pevski zbor iz Hannovra, s katerim je Gudrun Schröfel nastopila na 15. festivalu Slowind in na drugih koncertih po Sloveniji. Osrednja tema seminarja je bila interpretacija sodobne mladinske zborovske literature, ki se ji zbor intenzivno posveča. Poleg tega je bila predstavljena organizacijska struktura zbora in pevske šole iz Hannovra.

Novembra pa je potekal mojstrski tečaj za zborovske dirigente pod vodstvom finskega dirigenta Mattija Hyökkija. Udeležilo se ga je osem zborovodij: Ana Černe Gregorič, Mateja Černic, Špela Drašler, Monika Fele, Samo Jezovšek, Peter Smolič, Alenka Šutar in Urban Udovič. Kot demonstracijski sestavi so sodelovali Dekliški in Komorni zbor Akademije za glasbo v Ljubljani (zborovodja Marko Vatovec) ter MePZ Glasbene matice Ljubljana (zborovodja Aleš Makovac). Seminar se je zaključil s koncertom v dvorani Kazina, na katerem so se predstavili vsi aktivni udeleženci seminarja. Dirigirali so dela Brahmsa, Poulenca, Dvořaka, Bartoka, Gerbiča, Adamiča in Lebiča.

Zaključni koncert mojstrskega tečaja 17. 11. 2013 v dvorani Kazina v Ljubljani Foto: Janez Kotar

Zaključni koncert mojstrskega tečaja 17. 11. 2013 v dvorani Kazina v Ljubljani
Foto: Janez Kotar

Mojstrski tečaji sicer sodijo v redni program Glasbene matice Ljubljana že od leta 2007, ko se je na področju glasbenega izobraževanja začelo sodelovanje z Akademijo za glasbo v Ljubljani. Na pobudo Marka Vatovca in Urše Lah je bil organiziran prvi tovrstni tečaj. Odziv mladih, ambicioznih zborovodij je bil presenetljiv. Med letoma 2007 in 2013 se je mojstrskih tečajev, ki so jih vodili dirigenti Ragnar Rasmussen, Steffen Schreyer, Georg Grün in Matti Hyökki, udeležilo kar 94 zborovodij. Namen izobraževanj je zborovodjem ponuditi možnost permanentnega strokovnega usposabljanja pri priznanih dirigentih in uveljavljenih pedagogih ter s tem ohranjati visoko poustvarjalno raven slovenskih zborov.

Letos bo mojstrski tečaj potekal pod mentorstvom ameriškega dirigenta Garyja Gradena, ki se bo posvetil osnovam dirigentske tehnike s poudarkom na zborovskem dirigiranju, intonaciji v zboru, interpretaciji skladb različnih slogovnih obdobij, vzgoji vokalne tehnike v skupini, organizaciji vaj in vodstvenim principom. Osrednji del tečaja bo tudi tokrat namenjen praktičnemu delu aktivnih udeležencev, izbranih na avdiciji, sklenil pa se bo na zaključnem koncertu z demonstracijskimi zbori.

Udeleženci mojstrskega tečaja novembra 2013 Foto: Janez Kotar

Udeleženci mojstrskega tečaja novembra 2013
Foto: Janez Kotar