Carmina Slovenica z odmevnega gostovanja v Avstraliji

V jubilejnem, 50. letu delovanja zbora mariborske pevke osvojile še en kontinent

Maribor, 4. november 2014

Carmina Slovenica na turneji po Avstraliji Foto: arhiv Carmine Slovenice

Carmina Slovenica na turneji po Avstraliji
Foto: arhiv Carmine Slovenice

 

Carmina Slovenica se je pretekli konec tedna vrnila z izredno uspešnega gostovanja v Avstraliji. Poleg odmevnega nastopa na Festivalu Melbourne so pevke in dirigentka Karmina Šilec s svojim obiskom razveselile tudi slovenske rojake in se družile z avstralskimi vrstniki iz zbora Young Voices of  Melbourne. Gostovanje v Avstraliji, s katerim je Carmina Slovenica osvojila še zadnji neosvojeni kontinent, se je zaključilo z velikim zadovoljstvom.

 

Odlični odmevi na melbournskem festivalu

Prvi del gostovanja je predstavljalo sodelovanje na Festivalu Melbourne, kjer se je vokalno gledališče Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec predstavilo s predstavo Ko je gora zamenjala obleko (When the mountain changed its clothing). Ta je na pobudo Karmine Šilec nastala v mednarodni koprodukciji, v sodelovanju s skladateljem in režiserjem Heinerjem Goebbelsom ter nemškim Ruhrtriennalom kot producentom. Dekleta so bila prave zvezde Melbourna, njihov nastop v dvorani Centra Melbourne Arts, ki sprejme 2000 gledalcev in praznuje letos 30. obletnico, pa so ocenili kot mednarodni gledališki dogodek leta. Predstava je bila sprejeta z velikim navdušenjem, predvsem nad izvedbo Carmine Slovenice.

Nekaj izvlečkov iz kritik avstralskih medijev:

»V prvi vrsti so bile navzoče kot umetnice: ne le kot pevke, ampak kot izvajalke, ki predstavo gradijo dobesedno pred našimi očmi, iz predmetov, raztresenih po odru. Ne vem, kako jim je uspelo preciznost kompleksnega zborovskega izdelka ustvariti brez vodstva dirigentke. Iz teles in predmetov so proizvedle omamno lepo koreografijo; dobesedno so sestavile silno gmoto luči in zgradile miniaturni oder. In pele so. Kako so pele.«

»Izvajalke so navdušujoče pevke …, glasbeno briljanten koncert.«

»Petje je vrhunec te izvedbe.«

»Te življenja polne mlade ženske se ponašajo ne samo z veličastno, ubrano vokalno kakovostjo, ampak tudi z radostno predanostjo in vitalnostjo, zaradi česar njihove izvedbe prevzemajo, ne da bi bile globokoumne ali izzivalne.«

»Pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec zbor združuje tako čist ton klasičnih vokalnih tehnik kot tudi surov zvok odprtega grlenega petja, značilnega za tradicionalne vzhodnoevropske pesmi.«

 

Med nastopom na Festivalu Melbourne Foto: arhiv Carmine Slovenice

Med nastopom na Festivalu Melbourne
Foto: arhiv Carmine Slovenice

 

Pevke gostovale tudi pri slovenskih rojakih

Gostovanje v Melbournu se je po zaključku festivala nadaljevalo s celovečernim koncertom v Slovenskem katoliškem misijionu sv. Cirila in Metoda v Melbournu, namenjenim avstralskim Slovencem. Slovenski rojaki so bili nad vrhunsko izvedbo mladih pevk vidno ganjeni.

V sklopu Mednarodnega projekta Attacca je zbor obiskal Viktorijanski umetniški kolidž (Victorian College of the Arts), v luteranski cerkvi St. John’s Southgate pa je zbor izvedel še večerni koncert Invokacije. Pevke so zadnjih nekaj dni gostovale pri melbournškem zboru Young Voices of Melbourne, ki je bil v Mariboru v sklopu Attacce njihov gost leta 2010 in takrat na skupnem koncertu tudi nastopil v dvorani Union.

Gostovanje v Avstraliji, s katerim je Carmina Slovenica osvojila še zadnji neosvojeni kontinent, se je zaključilo z velikim zadovoljstvom. Navdušeno občinstvo, festivalsko in koncertno, izredno pozitivne strokovne in medijske kritike in nenazadnje lepi spomini bodo odmevali še dolgo po obisku prelepe dežele »Down Under«.

Priprave na nove izzive

Ansambel pa se že nekaj mesecev intenzivno posveča pripravi novega projekta choregie Toksični Psalmi – Ultimativna kolektivna izkušnja, ki bo doživel severnoameriško premiero v začetku januarja v New Yorku na festivalu Prototype: opera/gledališče/zdaj. Prototype je uveljavljen festival vizionarskih glasbenogledaliških del in predstavlja nove glasbenogledališke smernice.  S petimi predstavami se bo ansambel predstavil na znanem prizorišču St. Ann’s Warehouse. V projektu bo v središču razmišljanja ideja kolektivnega. Zbor manifestira kolektivno telo in kot organizem odraža človekovo željo po združtvi. Hkrati manifestira družbene fantazme.

Kot ansambel z izvirnimi vrhunskimi raziskovalnimi pristopi v glasbi in scenskih umetnostih, ki je z drznostjo, provokativnostjo in poglobljenostjo polje vokalne glasbe razširil v kompleksen ustvarjalni prostor celostne večzvrstne umetnine, s tem gostovanjem že sedaj zbuja pozornost stroke in medijev.

 

Toksični psalmi Foto: Dorian Šilec Petek

Toksični psalmi
Foto: Dorian Šilec Petek