ČESTITAMO: Tekmovalni dosežki slovenskih zborov v tujini v letu 2018

Ob koncu preteklega leta so slovenski zbori prinesli še nekaj priznanj in nagrad iz tujine, ki jih objavljamo v tejle novički in povzemamo tudi na skupni strani DOSEŽKI ZBOROV.

Iskrene čestitke vsem!

 

Vabimo vse zbore, ki se udeležujejo tekmovanj in festivalov v tujini, da uradne rezultate sporočajo na urednistvo@nasizbori.si in mihela.jagodic@jskd.si, le tako jih bomo lahko uvrstili na stran DOSEŽKI ZBOROV. Dosežkov ne vpisujte med dogodke v napovednik, ampak jih pošljite na navedena naslova (lahko je priložena slika).

 

 

4. Mednarodni zborovski festival Herceg Novi (Črna gora), 5.–7. oktober 2018

MePZ Adoramus, Logatec, zb. Marjan Grdadolnik: zlato priznanje in prva nagrada v kategoriji odraslih pevskih zborov s programom G. Palestrina: Sicut cervus, F. Mendelsshon: Richte mich Gott, T. Kverno: Ave Maris Stella, S. Vovk: Ta na solbici. Na tekmovanju je sodelovalo deset zborov iz Rusije, Srbije, Ukrajine in Črne gore, ki jih je ocenjevala mednarodn žirija v sestavi Dragana Jovanović (Srbija), Milislav Sukonjica (Bosna in Hercegovina) in Aleksandra Knežević (Črna gora). Poleg tekmovalnega programa je Adoramus ob drugih zborih nastopil tudi na odprtju festivala s skladbama Pa se sliš K. Pahorja in Laudate Dominum M. Grdadolnika, pevci pa so sodelovali tudi pri bogoslužju v kotorski škofiji in se srečali s tamkajšnjim škofom mons. Ilijo Janjićem.

Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec, zborovodja Marjan Grdadolnik
Foto: Klara Kunc

 

3. Mednarodno tekmovanje Claudio Monteverdi 2018, Benetke (Italija), 20. oktober 2018

Mešani pevski zbor Obalca, Koper, zb. Sonja Mezgec: srebrno priznanje v kategoriji prostega programa. Tekmovalo je osem zborov, poleg Obalce še Brummnet (Italija), Mirgo (Latvija), Ansgarskören (Švedska), Vikar Bela Korus (Madžarska), Kallitexnimata (Grčija), Minjona (Latvija) in Sct Peders (Danska). Njihove nastope je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Ivo Antognini (Švica), Sergej Jekimov (Rusija) in Vitautas Miškinis (Litva).

Mešani pevski zbor Obalca, zborovodkinja Sonja Mezgec
Foto: arhiv tekmovanja

 

32. Mednarodno tekmovanje Praga cantat 2018, Praga (Češka), 1.–4. november 2018

Koroški APZ Mohorjan, zb. Uroš Jurgec: zlato priznanje v kategoriji mešanih zborov, posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe za mešane zbore Napadly pisné A. Dvořaka in priznanje za najboljšega dirigenta v mešani kategoriji. Zbor je poleg obvezne izvajal še skladbe Ena punca A. Makorja, Rezjanka A. Srbotnjaka in Kasar mie lagaji A. Grauja.

Moški pevski zbor Srečko Kumar, Kojsko, zb. Bogdan Kralj: zlato priznanje v kategoriji ljudskega programa (s programom priredb Merkuja, Lebiča, Kumarja in Quaggiata), srebrno priznanje v kategoriji moških zborov in posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Veno Bedricha Smetane. To skladbo je zbor zapel tudi na zaključnem koncertu ob podelitvi priznanj in nagrad v polni dvorani Državnega gledališča.

Od ustanovitve do danes se je tekmovanja udeležilo skoraj 900 zborov iz 40 držav. Na letošnji izvedbi je zapelo 19 zborov iz 13 držav, ki jih je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija.

Koroški APZ Mohorjan, zborovodja Uroš Jurgec
Foto: arhiv zbora

 

Moški pevski zbor Srečko Kumar, zborovodja Bogdan Kralj
Foto: arhiv zbora

 

35. italijansko državno tekmovanje Polifonico Guido d’Arezzo, Arezzo (Italija), 17.–19. november 2018

Mladinski mešani pevski zbor Emil Komel, zb. David Bandelj: 1. nagrada v kategoriji mešanih zborov in uvrstitev na Mednarodno tekmovanje Arezzo 2019, posebna nagrada za prepričljivo izvedbo pesmi Kresno jutro Ubalda Vrabca,

Mladinski pevski zbor Emil Komel, zb. Damijana Čevdek: 2. nagrada v kategoriji mladinskih in otroških zborov.

Italijanskega državnega tekmovanja se je udeležilo 17 zborov iz vse Italije.

Mladinski mešani pevski zbor Emil Komel, zborovodja David Bandelj
Foto: arhiv zbora

 

 

13. Mednarodni zb. festival Varsovia cantat 2018, Varšava (Poljska), 16.–18. november 2018

Komorni zbor Megaron, zb. Damijan Močnik: 1. nagrada v kategoriji mešanih zborov, ki jih je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Romuald Twardowski, Bernhard Gfrerer, Andrea Angelini, Carmen Moreno in Marcin Cmiel.

Komorni zbor Megaron, zborovodja Damijan Močnik
Foto: Jernej Rodič