ČIGAV BO KIPEC GALLUS?

Izmed 13 zasedb bo danes ob 23.00 razglašenih 5 finalistov 15. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor. Ti pa se bodo jutri, v nedeljo 14. aprila, ob 11.00 potegovali za veliko nagrado mariborskega tekmovanja in se uvrstili v finale EGP – tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope 2020, ki bo naslednje leto julija v Debrecenu na Madžarskem.

Kakšen pomen ima Gallus za slovenski kulturni prostor in njegov kipec za mariborsko tekmovanje, razlaga mag. Franci Pivec:

»Jacobus Handl – Gallus (1550–1591) je zaščitno znamenje slovenske zborovske glasbe: ob njegovih madrigalih in motetih se naši zbori šolajo, po njem so poimenovana tudi priznanja za dosežke v slovenskem zborovskem ustvarjanju. Njegova zbrana dela so natisnjena v 20 knjigah, za njegovo oživljeno navzočnost na koncertnih odrih je od svojih začetkov pred polovico stoletja skrbelo nacionalno, pozneje pa tudi mednarodno zborovsko tekmovanje v Mariboru. Obe priznani prireditvi potekata pod Gallusovim geslom MUSICA NOSTER AMOR – GLASBA, NAŠA LJUBEZEN in Gallus je na odru dvorane Union zazvenel tisočkrat in tisočkrat v izvedbi domačih in tujih zborov. Da gre za kraj, posvečen Gallusu, od leta 2011 priča njegov portret v bronu, ki ga je ustvarila akademska kiparka Metka Kavčič Takač.«