Glasba v zavetju srednjeveških zidov

14. Glasbeni večeri Tabor v sozvočju z vrhunskimi vini Vipavske doline

Tabor nad Dornberkom, 2.–3. junij 2017

Foto: Glasbeni večeri Tabor

 

Vsak prvi konec tedna v juniju nudijo srednjeveški zidovi Tabora nad Dornberkom zavetje zvoku: ga ujamejo, ga dvignejo in širijo po ozkih gasah. Že tradicionalno so tako tudi letos potekali Glasbeni večeri Tabor.

 

Že 14. leto zapored se izbrani vrhunski slovenski pevski sestavi ter instrumentalne skupine radi odzovejo povabilu v idilično vasico Tabor nad Dornberkom. Obrambni zidovi gradu so v 12. stoletju dajali zavetje grofom Dornberškim. V drugi polovici 15. stoletja so se začeli turški vpadi. Četa 4500 konjenikov in 30.000 Turkov se je kot povodenj razlila po vsej Furlaniji. Neusmiljeno so ropali po vsej Goriški deželi … V teh časih so ljudje mnoge cerkve pa tudi gradove spremenili v protiturške tabore, obdane z obzidjem, kamor so se lahko v naglici zatekli preprosti ljudje. Tudi dornberški grad je s svojimi obrambnimi stolpi in obzidjem lahko nudil zavetje okoliškim ljudem. Verjetno izvira ime »Tabor« za dornberški grad in hiše okrog njega prav iz teh časov.

Foto: Glasbeni večeri Tabor

 

Petkov večer je zaznamovala istrska ljudska glasba. Nastopil je Rudi Bučar z zasedbo Istrabend. Poleg priznanega slovenskega kantavtorja in poustvarjalca istrske glasbene kulturne dediščine Rudija Bučarja sta nastopila še glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč in tubist Goran Krmac.

Glavno dogajanje je bilo v soboto, 3. junija. Ob spremljavi ljudskih pesmi Hrušiških fantov so se predstavili priznani vinarji vrhunskih vipavskih vin skupaj z domačimi dobrotami, na ogled je bila postavljena stara tabrška torklja. V večernem zborovskem programu pa so na treh različnih prizoriščih – Pod kolono, Pod terom in Pri Čotarjevih – nastopili priznani zborovski sestavi Ženski komorni zbor ČarniCe in Ljubljanski madrigalisti iz Ljubljane, Šaleški akademski pevski zbor iz Velenja, Moški pevski zbor Lira iz Kamnika, Goriški oktet Vrtnica in Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice.

Ženski komorni zbor ČarniCe
Foto: Atelje Pavšič Zavadlav, arhiv ZKD Nova Gorica

 

Ljubljanski madrigalisti
Foto: Atelje Pavšič Zavadlav, arhiv ZKD Nova Gorica

 

Šaleški APZ Velenje
Foto: Atelje Pavšič Zavadlav, arhiv ZKD Nova Gorica

 

Tradicionalno prireditev so tudi letos pozno v noč združeni zbori sklenili na osrednjem trgu v Taboru s pesmijo Vstajenje Primorske.

Organizatorji Glasbenih večerov Tabor, Moški pevski zbor Provox, Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Nova Gorica in Društvo Tabor nad Dornberkom že snujejo program za jubilejne 15. Glasbene večere Tabor prihodnje leto.

Moški pevski zbor Lira Kamnik
Foto: Atelje Pavšič Zavadlav, arhiv ZKD Nova Gorica

 

Goriški oktet Vrtnica
Foto: Atelje Pavšič Zavadlav, arhiv ZKD Nova Gorica

 

Mešani pevski zbor Emil Komel
Foto: Glasbeni večeri Tabor