Italijanski državni mladinski zbor prvič v Sloveniji

Koncert odlične zasedbe v šentjakobski cerkvi v Ljubljani

 

V soboto 26. januarja 2018 ob 20. uri bo Ljubljano obiskal Italijanski državni mešani mladinski zbor, ki se bo predstavil na enkratnem koncertu v Cerkvi sv. Jakoba. Zbor je reprezentančna pevska skupina italijanske državne zborovske federacije Feniarco, ki projektno združuje okrog 40 izbranih pevcev in je v zadnjih letih zastopal Italijo na pomembnejših mednarodnih festivalih in tekmovanjih ter prejel tudi ugledna priznanja in nagrade. Prvo gostovanje tega zbora v Sloveniji je nastalo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in v organizaciji Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, v sklopu stikov med Italijo in Slovenijo v pričakovanju festivala Europa Cantat Ljubljana 2021.

 

Ljubljanski koncert zaključuje zimski seminar Italijanskega državnega mladinskega zbora CGI, ki bo ob koncu intenzivnih pevskih delavnic izvedel dva glasbena dogodka v tujini: 25. januarja v Minoritski dvorani v Gradcu v okviru projekta Bella Italia tamkajšnje Umetniške univerze, v soboto pa v Ljubljani, kjer se bo predstavil z raznolikim programom, ki sledi umetniškim smernicam sedanjega dirigentskega tandema. Zbor v tem mandatu vodita Luigi Marzola in novoizvoljeni predsednik Evropske zborovske zveze Europa Cantat Carlo Pavese. Državna federacija namreč za vsak mandat izbere dva uveljavljena, italijanska ali tuja dirigenta, ki predlagata nov repertoar skupine. Dvojna umetniška vizija omogoča mladim pevcem, ki se navadno usmerjajo v zborovodstvo ali pevsko kariero, poglabljanje različnih pristopov, metod in umetniških svetov.

V tokratnem mandatu je Marzola izbral sakralno, baročno in romantično glasbo, s posebnim poudarkom na nemški literaturi. Na koncertu bodo tako zazvenele skladbe Schütza, Mendelssohna in Bacha pa tudi italijanskega skladatelja Gabrielija. Pavese pa se je odločil za severnoevropske glasbene pokrajine, ki jim je seveda dodal tudi primerno italijansko noto, zato bo občinstvo v Ljubljani poslušali skladbe in zborovske suite Bonata, Mäntyjärvija in Rautavaare.

Za dobrodošlico gostujočenu zboru bo pred koncertom s krajšim programom nastopil tudi Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija.

Italijanski državni mladinski zbor obstaja od leta 2003 in se obnavlja vsaka tri leta. V teh šestnajstih letih obstoja so zbor vodili Filippo Maria Bressan, Nicola Conci, Stojan Kuret, Lorenzo Donati, Dario Tabbia, Gary Graden in Roberta Paraninfo. Nekdanji pevci so postali vodilni italijanski zborovodje mlajše generacije, saj je tudi celoten projekt nastal kot izobraževalna priložnost za pridobitev zavestnejšega, profesionalnega pristopa k zborovski umetnosti. Pevci prihajajo s celotnega italijanskega polotoka (in otokov) in so stari od 18 do 28 let. Zbor se je štirikrat udeležil mednarodnega festivala Europa Cantat (Mainz 2006, Torino 2012, Pécs 2015, Talin 2018), festivala Choralies v Franciji, osrednjega italijanskega glasbenega festivala MiTo, katerega redni sooblikovalec je v zadnjih letih, prejel pa je tudi več prvih nagrad mednarodnega tekmovanja Florilège Vocal de Tours, ki spada v mrežo evropske velike zborovske nagrade. Leta 2014 je zbor nastopil v areni Circo Massimo v Rimu kot gost koncerta ikonske skupine The Rolling Stones.