Martina Batič imenovana za novo šefinjo dirigentko Danskega nacionalnega vokalnega ansambla

Foto: osebni arhiv / Twitter

Martina Batič, ki je zadnja štiri leta opravljala funkcijo glasbene direktorice Zbora Francoskega radia, bo avgusta 2023 prevzela mesto šefinje dirigentke Danskega nacionalnega vokalnega ansambla v Köbenhavnu in s tem nasledila priznanega Angleža Marcusa Creeda.

Naša karizmatična glasbenica Martina Batič iz Ajdovščine je doslej vodila nekaj vodilnih svetovnih profesionalnih komornih zborov in je zaradi svojih izkušenj pri delu z radijskimi zbori ter zaradi svoje edinstvene sposobnosti, da očara zborovske pevce in občinstvo, vabljena kot dirigentka največjih evropskih medijskih hiš. 

Dobitnico nagrade Erica Ericsona (2006) in nagrade Prešernovega sklada (2019), članico umetniškega sveta našega Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor, so za vodjo Danskega nacionalnega vokalnega ansambla, kot poudarjajo člani ansambla in umetniški vodja zbora Michael Emery, izbrali tudi »zaradi posebne in močne medsebojne kemije med njo in zborom, ki je neprecenljiv temelj pri skupnem ustvarjanju glasbe. Na glasbeni ravni ima Martina redko sposobnost, da glasbo oživi s svojim spontanim in dinamičnim muziciranjem. Njena prisotnost, energija in odprtost ustvarjajo posebno atmosfero, ki je resnično navdihujoča in ponuja priložnost za močna glasbena doživetja tako pevcem kot občinstvu.«

Danski nacionalni vokalni ansambel, ki je mednarodno znan po visoki umetniški ravni in po dirigentkinih besedah po »posebnem čistem, vitkem, skandinavskem zborovskem zvoku«, je bil ustanovljen leta 2007 in ima sedež v Kopenhagnu. 

Iskrene čestitke dirigentki!

Več:

https://www.dr.dk/om-dr/about-dr/martina-batic-appointed-new-chief-conductor-danish-national-vocal-ensemble

Martina Batič (1978) je leta 2002 diplomirala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljevala v Münchnu v razredu zborovskega dirigiranja pri profesorju Michaelu Gläserju, leta 2004 pa je z odliko magistrirala. Udeležila se je številnih mojstrskih tečajev po vsej Evropi. Med letoma 2004 in 2009 je vodila zbor SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2009 se je zaposlila kot dirigentka Zbora Slovenske filharmonije in od sezone 2012/2013 do decembra 2017 prevzela njegovo umetniško vodenje. Leta 2006 je prejela prvo nagrado na prestižnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Eric Ericson. V zadnjih letih je sodelovala z Danskim radijskim zborom in Danskim vokalnim ansamblom, Nemškim komornim zborom, Zborom bavarskega radia, Vokalnim ansamblom ChorwerkRuhr, Zborom norveških solistov (Det Norske Solistkor), redno pa sodeluje tudi s Švedskim radijskim zborom, Komornim zborom Erica Ericsona, Komornim zborom RIAS, Nizozemskim radijskim zborom, Flamskim radijskim zborom, Zborom srednjenemškega radia, Zborom jugozahodnega nemškega radia in drugimi. Poleg tega redno pripravlja koncerte z dirigenti, kot so Valerij Gergijev, Jaap van Zweden, Gianandrea Noseda, Emmanuel Villaume, Markus Stenz, Mikko Franck, James Gaffigan, Yannick Nezet-Seguin, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Emmanuel Krivine, Franz Welser-Möst, Jukka-Pekka Saraste in drugi. Septembra 2018 je do pomladi leta 2022 prevzela umetniško vodenje Francoskega radijskega zbora v Parizu. Leta 2019 je postala nagrajenka Prešernovega sklada 2019 za poustvarjalne dosežke v preteklih treh letih.

Vabljeni tudi k branju pogovora z Martino Batič v reviji Naši zbori, ki smo ga pripravili ob prejemu nagrade Prešernovega sklada leta 2019.

Prisluhnite še najnovejšemu pogovoru z Martino Batič na Radiu Ars – 3. programu Radia Slovenija, ki je bil predvajan 10. decembra 2022: