Med nagrajenci JSKD za leto 2020 Helena Fojkar Zupančič in Jerica Bukovec

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je razglasil prejemnike priznanj za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture za leto 2020. Med letošnjimi prejemniki najvišjih državnih priznanj za področje ljubiteljske kulture v Sloveniji sta tudi Helena Fojkar Zupančič, ki prejme srebrno plaketo za dolgoletno, sistematično in neprecenljivo pedagoško delo na področju ljubiteljske kulture, ohranjanje, razvoj in širjenje slovenske zborovske dediščine z inovativnimi izvedbami projektov ter izvrstne uspehe z zbori v domačem in mednarodnem prostoru, in Jerica Bukovec, ki prejme zlati znak za odmevne večzvrstne zborovske projekte v zadnjem obdobju, kjer združuje starodavne in sodobne motive ter mlade in uveljavljene ustvarjalce.

Zlato plaketo za življenjsko delo prejme bobnar in tolkalec Zlatko Kaučič, ki s svojo glasbeno odličnostjo in skladateljsko inventivnostjo pomembno prispeva tako k slovenski glasbeni zakladnici jazza kot tudi k prepoznavnosti Slovenije v svetovni glasbeni javnosti. Srebrne plakete pa prejmejo še Rosina Katz-Logar in Lenart Katz, predana kulturnika, ki skrbita predvsem za promocijo in ohranjanje slovenskega jezika in kulture na avstrijskem Koroškem, filmski ustvarjalec Franc Kopič, ter soustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring.

Za priznanja se je potegovalo 32 predlaganih kandidatov in kandidatk, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik dr. Tomaž Simetinger ter člani mag. Marko Rupel, mag. Marijana Kolenko, Andreja Koblar Perko in dr. Inge Breznik.

Ker svečane podelitve priznanj, ki je vsako leto januarja potekala na Ljubljanskem gradu, zaradi razmer trenutno ni mogoče izpeljati, jo bo JSKD priredil takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

 

Več: https://www.jskd.si/priznanja-in-nagrade/2020/uvod_2020.htm

 

Helena Fojkar Zupančič in Jerica Bukovec